Creatieve berichten over borduren

Verder met het Jungle quiltje

De sandwich klaar, alles wat er als ‘achtergrond’ op moet zit er op, en nu de volgende stap: machinaal borduren! Dit doe ik voordat ik alles ga quilten: door het quilten krimpt het geheel erg, en wordt het stijver dan het nu is: de BERNINA 770QE zal al moeite genoeg hebben met alle lagen die ik ga inspannen (bovenstof stroken aan elkaar dus met naden, opgestreken bomen die dikker zijn, tussenvulling en acherkantstof).

Ik heb borduurvoet 26 op de machine gezet , Bernina borduurnaalden no. 90 (dik, omdat de sandwich ook dik is), alles aangepast op de machine wat nodig is om te borduren en natuurlijk de borduurunit aangesloten.

Ik heb een borduurmotief geselecteerd op mijn computer, op een USB stick gezet en in de machine geplugd: het zijn bladeren die in een oerwoud voorkomen (dat wilde de opdrachtgeefster graag). Allerlei groene tinten, waarbij ik ontdekte tijdens het borduren dat er wel erg veel lagen over elkaar gezet werken, dus dat alles NOG dikker werd: soms leidde dat tot draadbreuk, maar gelukkig is het meeste goed gegaan.

SAM_2352

Het motief is te groot voor de grootste borduurring die ik op dit moment bij de 770QE heb: de Ovale ring – ik heb de sandwich ingespannen op de plek waar ik het eerste borduurmotief wil hebben. Aanpassen van de grootte van het motief doe ik via de display van de 770QE.

SAM_2359De ovale ring is geselecteerd en je ziet hoe het motief geplaatst is. Die moet eerst gedraaid worden…

SAM_2361… en wel 270 graden (3 x 90 graden) tot de juiste positie. Nu staat het motief in de richting waarop ik het wil borduren: onderkant motief voor de onderkant van de sandwich.

SAM_2372Hierna moet het motief verkleind worden, want het loopt nu over de randen van de ring. Ik heb het stapsgewijs verkleind tot 80% van de originele maat – iedere keer zag ik op de display tot hoe ver de uiterste delen van het borduurwerk van de rand af gezet werden. En ook zag ik dat de maten in mm kleiner werden: een heel verschil met de originele maat.

SAM_2367De borduurring met de ingespannen sandwich heb ik op de borduurunit gezet, en daarna alle hoeken gecontroleerd. Mij viel overigens op dat – toen ik het motief tot 85% verkleind had – die hoeken niet ‘beschikbaar’ waren, oftewel ik kon de hoeken van de ring niet laten verschuiven. Daardoor begreep ik dat het motief nog niet klein genoeg was, en heb ik het nog 5% extra verkleind tot de uiteindelijke 80%, en toen kon ik wel alle hoeken laten controleren…

SAM_2369Nadat ik alle hoeken heb laten controleren kon het borduren beginnen.

SAM_2378Op de stukken van de sandwich waar geen extra bomen op gestreken waren (met Heat’n Bond Lite, wat voor extra verdikking zorgt) ging alles prima, alleen op de dikkere stukken, en zeker ook daar waar het borduurmotief opgehoopt werd – 5 of 6 x er overheen met verschillende kleuren – had ik toch wel problemen met draadbreuk.

SAM_2385Daarom heb ik soms een paar stappen van het borduren van het motief overgeslagen: ja dat kan, door bv. als je ziet op de display dat er vaak over dezelfde plek geborduurd gaat worden, die stap over te slaan en naar de volgende draadkleur te gaan.

Nadat het eerste – grote – motief geborduurd was, heb ik toch wel even naar de andere motieven gekeken: ook al haalde de machine er 10.000 steken af vanwege het verkleinen, het waren er toch nog ruim 42.000. Dat betekende dat ik ruim 3 1/2 uur bezig ben geweest met dit ene motief! En dat is iets waar je wel rekening mee moet houden als je grote motieven wil laten maken door de machine… het betekende ook dat ik goed moest plannen wanneer ik ging borduren, want bv. 1 uurtje voordat je gaat eten is dan geen optie….

SAM_2387Zie je het eerste motief wat geborduurd is? Voor het tweede motief heb ik een valse rand aan de sandwich genaaid: bovenstof, zelfde tussenvulling en achterkantstof met een zigzagsteek aan de recht gesneden onderkant van de sandwich vastgezet, om zo het deel waarop ik de borduurring in kon spannen te vergroten: dat gaf de mogelijkheid om lager te werken op de sandwich. Aangezien je de tussenvulling en achterkantstof altijd al 5 cm rondom ruimer moet uitknippen, heb je al overruimte, maar ik wilde zeker weten dat ik de ring goed in kon spannen. Na het borduren knip je zo’n rand er gewoon weer af.

SAM_2390En dan het tweede motief biorduren: dit heb ik tot 75% verkleind en op dezelfde manier gedraaid en gecontroleerd. Tijdens het controleren van de hoeken heb ik ook opgelet of het 2e motief niet teveel over het eerste motief geborduurd zou worden (maar een heel klein stukje bij de puntjes van de blaadjes). Dat zou weer teveel verdikkingen geven, en bovendien onnodig zijn: ik wil alle blaadjes blijven zien.

SAM_2392En hier zie je beide motieven geborduurd en wel…

SAM_2397Om je een indruk te geven van de verdere werkzaamheden: van stof waar Heat’n Bond Lite achter gestreken is, knip ik zelf nog blaadjes in de vorm van de geborduurde grote bladeren. Die zal ik straks aan de onderkant van het borduurwerk vastzetten (tijdens quilten), en details geven met garens, zodat alles een natuurlijk uiterlijk krijgt….

En zo ga ik nog een tijdje verder: nog meer borduurmotieven verspreiden over de onderkant van het quiltje, dat 1.50m breed wordt – ik heb dus nog heel wat te doen voordat ik aan het quilten toekom! En dat is dan weer voor de volgende keer!

Quilt- en borduur groeten
Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam