Creatieve berichten over quilten

Vervolg opdracht Jungle quiltje

Tussen alle andere werkzaamheden door ben ik weer verder gegaan aan de opdracht voor het eerste Jungle quiltje: ik maak hem op de BERNINA 770QE. Vorige keer liet ik de opbouw zien van blokjes en kleuren en ook dat de stoffenstapel groeide. Ik begon met een aantal uitgezochte kleuren en gesneden stroken, maar ging al gauw over op heel veel meer stofjes waar ik per keer stukjes uit geknipt heb op de maat die ik op dat moment nodig had…

SAM_2035

Gevolg: een enorme berg stoffen met de kleuren door elkaar: dat doe ik vaak expres, omdat je dan zo prints en tintjes bij elkaar ziet en ineens op bijzondere combinaties komt… En niet dat ik dat op dit moment ga gebruiken, maar kijk maar eens hoe verrassend dat ene oranje stofje staat tussen alle andere stoffen… doordat ik veel foto’s maak en deze netjes archiveer, kan ik deze combinatie altijd terugzoeken en voor een volgend project gebruiken.

SAM_2037
Zoals gezegd groeide het aantal gemaakt blokjes van een paar tot een dubbele rij, 15 per rij – want dat is de maat waarop de langste kant van het quiltje moet komen (ca. 1.50m).

Het is steeds passen en meten uitzoeken en weer terugleggen, voordat ik tevreden ben met het kleurverloop. Het hoeft nooit exact, maar van turkoois naar groen naar blauw naar paars en weer terug, dat wilde ik persé in het effect bereiken.

SAM_2041En dat is prima gelukt…

Nu de blokjes voor de zijkanten maken – links één rij blokjes (op de foto is het eerste blokje al klaar), rechts twee rijen – asymmetrisch dus, want dat vind ik altijd spannender dan symmetrisch… en..

SAM_2045Rechts is klaar – alles helder groen…

SAM_2046En links is ook klaar – alles meer naar turkoois toe….

Voor het middendeel heb ik speciale plannen, want – omdat het thema Jungle is – moeten er bomen komen… alleen worden er geen bruine stammen ingezet, maar de kleuren die ook in de blokjes in de bovenranden zitten, dus groen, turkoois, blauw, paars… anders dan anders!

SAM_2050
Eerst heb ik willekeurige stroken qua breedte aan elkaar gezet, waarbij ik alleen keek of de kleuren van de stroken een beetje onder de kleuren van de bovenrand lagen.

Hele smalle en brede stroken, de smalste is uiteindelijk 1/4 inch breed geworden, zodat dat al een stammetje van een boom kan zijn… De breedte van het middenstuk – tussen de blokjes in – heb ik gewoon aangepast. Op een bepaald moment is er een zekere ruimte over, die ik opgevuld met de afmeting van die ruimte + 2 x de naadtoeslagbreedte (1 1/2 inch over, daar nam ik een strook van 1 1/2 inch + 2 x 1/4 naadtoeslag = 1 3/4 inch PLUS de naadtoeslag breedte van beide stroken waar het aangenaaid moet worden is 2 1/4 inch totaal – ik laat deze berekening zien, omdat je snel geneigd bent om maar 1 x de naadtoeslagbreedte aan weerskanten van de strook te berekenen als je de maat gaat nemen!)

SAM_2052
Nadat alle stroken op hun plek zaten en ik tevreden was met de kleuropstelling, en ook de blokjes opzij aan het middendeel had genaaid, heb ik het hele middendeel aan de bovenrij stroken genaaid tot één geheel.

Nu zul je zeggen: de onderkant is nog recht… en dat klopt! Maar dat moet ook nog niet. Dat komt later…

SAM_2057
Wel ben ik begonnen met het maken van bomen in afstekende kleuren op de stroken en bovenste blokkenrand: niet alleen de stroken dienen als bomen, maar ook bomen van stof die ik uit de vrije hand op Heatn’Bond Lite (een soort Vliesofix) heb getekend, en daarna op stof gestreken en daarna op de ondergrond vastgestreken met een hete strijkbout zonder stoom. Rechts op de foto – de witte boom – is een vorm die ik van Heat’n Bond Lite heb geknipt, maar nog niet met stof bedekt heb. Zo komen er meer bomen op totdat ik tevreden ben met de setting. Er moeten er nog meer op komen, en een ondergrond, dat zie je later.

En dan…. ga ik er machinaal op borduren! Maar dat is voor een volgende keer, blijf kijken om de ontwikkeling van dit project te volgen!

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam