Creatieve berichten over naaien

Elven cape

Bij mijn elven kostuum dat ik maakte voor Comic Con Germany in Stuttgart wilde ik ook graag een capeje hebben. Het harnas van de elf is zilver en het leek me mooi om die kleur terug te laten komen in de cape. De applicatie wilde ik daarom van zilver skaileer maken. Gecombineerd met een basis van blauw fluweel zou dit een mooi koninklijk capeje worden!

De basis voor de cape knipte ik twee keer. Een keer uit zwarte taft voor de voering en een keer uit blauw fluweel voor de buitenkant.

Voor het ontwerp van de applicatie heb ik me laten inspireren door de architectuur in de elfendorpen Lothlorien en Rivendell uit de ‘Lord of the Rings’ films. Ik tekende het ontwerp op zilver gekleurd skaileer en knipte het uit. Het past precies op de cape omdat ik het ontwerp getekend heb aan de hand van mijn naaipatroon voor de cape.

 plaatsing ontwerp

Omdat het skaileer iets rekbaar is en ook erg stroef, is dit niet erg makkelijk om te appliqueren. Bij andere stoffen is het mogelijk om vlieseline tegen de achterkant van de applicatie te strijken en het dan op het project te naaien, maar bij dit materiaal lukte dit niet. De vlieseline wilde niet goed hechten aan de achterkant van het skaileer. Daarom heb ik een beetje vals gespeeld! Ik wil het toch met jullie delen, want hoewel het een beetje vals spelen is, werkt het wel heel goed. Ik gebruikte Pritstift om de applicatie aan het onderliggende stof vast te plakken. Hierdoor blijft het goed zitten tijdens het naaien. Pritstift is niet gevaarlijk, blijft soepel en bijna iedereen heeft het nog wel ergens in de kast liggen. Bovendien was je het er makkelijk uit als je het product zou wassen. Dit kan natuurlijk ook met textiellijm. Natuurlijk wel even wachten totdat de lijm niet meer kleverig is voordat je begint met naaien.

applicatie naaien

Voor het vastnaaien van de applicatie gebruikte ik op mijn BERNINA 330 het voetje met teflonzool, voetje 52 (Ik noem het ook wel het anti-aanbak-voetje omdat er een teflon laag op zit!). Dit voetje glijdt makkelijker over stroef materiaal zoals het skaileer heen. Om een mooie naad te krijgen stelde ik de machine in op een zigzagsteek met een hele korte steeklengte en een gemiddelde steekbreedte. Bij het appliqueren test ik dit altijd eerst even op een testlapje van hetzelfde materiaal. Door dit eerst te proberen kan ik de steeklengte en breedte nog aanpassen en ook kan ik dan nog voor een andere kleur garen kiezen. In dit geval heb ik lichtgrijs garen genomen dat het dichtste bij het zilver in de buurt kwam. Ik ben persoonlijk geen fan van echt metallic garen, dus ik kies altijd een normaal klosje Gutermann garen uit voor mijn applicaties, ook al is de applicatie wel metallic.

Het vastnaaien van de applicatie duurt eventjes maar het resultaat mag er zeker wezen!

cape

Om de cape wat meer stabiliteit te geven naaide ik een stukje katoen tegen de binnenkant van de voering bij de hals(hier is geen foto van). 

Ik werkte de voering en de fluwelen buitenlaag eerst af met mijn BERNINA 800DL overlockmachine. Hierdoor voorkom je dat het stof gaat rafelen.

voering locken

fluweel locken

Zo zien de randen van de stof er uit na het locken.

20160622_122353

De twee helften (voering en buitenlaag) stikte ik rondom vast. Bij de hals liet ik een kleine opening zodat ik de cape nog kon keren. Die laatste opening naaide ik na het keren met de hand dicht.

Om de cape aan mijn harnas te kunnen bevestigen gebruikte ik musketonhaken. Je kunt ze in alle vormen en maten krijgen, maar ik koos voor de kleinere. Met een stukje elastiek stikte ik ze vast aan de binnenkant van de cape. Hier zie je hoe de bevestiging werkt. Het is echt zo simpel! En juist dit soort simpele oplossingen zijn heel erg fijn bij een kostuum.

bevestiging capeje

Ik ben blij met het resultaat! Een mooi, Koninklijk capeje voor mijn elfenkostuum.

Ik wil graag voor dit kostuum nog een zwierige rok van chiffon maken. Hiervoor ga ik het Accessoire van de Maand Juli gebruiken!

cape

header foto

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam