Creatieve berichten over naaien

Jeans naaien – Tips

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Afgelopen winter maakte ik voor het eerst echte jeans voor mezelf. Ik kreeg de kans om twee jeanspatronen van Baste + Gather te testen, een uitstekende gelegenheid om me eens in jeans te verdiepen! De reden dat ik nooit eerder spijkerbroeken naaide was vooral een oud schrikbeeld van zelfgemaakte jeans die er ook echt ontzettend zelfgemaakt uitzagen. En dan niet in de goede zin, niet handgemaakt, maar de slechte zin: amateuristisch. Vlak voordat ik me echter zelf aan spijkerbroeken waagde, zag ik echter steeds meer prachtige zelfgemaakte jeans online verschijnen, niet van gekochte exemplaren te onderscheiden, behalve misschien door de prachtige – op het lijf geschreven – pasvorm… En met alle tips uit patronen en van blogs, zien ook mijn twee jeans – de Birkin Flares en de Kendall Skinnies – er professioneel uit. Daarom verzamel ik hier nu voor jullie een aantal tips waarmee je zelf aan de slag kan. Vandaag laat ik jullie wat basistips zien voor het werken met jeans. In de vier dagen hierna laat ik je zien hoe je echte jeans-accenten aan een broekpatroon kan toevoegen.

Het eerste aandachtspunt is natuurlijk de naald. Voor spijkerstof kan je het beste jeansnaalden gebruiken. Deze zijn geschikt voor de zware stof. BERNINA heeft ook een speciale jeansvoet, voor het maken van rechte steken op dikke stof, maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee, ik gebruikte de standaardvoet.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Jeansstof rafelt nogal, dus het is verstandig om de randen van de stof netjes af te werken. Bij voorkeur met de lockmachine, maar een zigzag kan ook. Voor een leuk effect, afgekeken van vooral wat duurdere spijkerbroeken, kan je garen in een contrasterende kleur, zoals knalrood, gebruiken. Het stikken van de naden doe je gewoon met een rechte steek. Kenmerkend voor spijkerbroeken zijn natuurlijk ook de vele doorgestikte naden. Hiervoor gebruik je een speciale doorstiknaald en doorstikgaren.

Wanneer je meerdere lagen spijkerstof op elkaar hebt, kan dit gauw heel dik worden. Handig is om “knobbels” plat te hameren, waar echt meerdere stoflagen op elkaar liggen, bijvoorbeeld waar naden of zomen elkaar kruisen. Dit doe je gewoon met een flinke hamer, een paar klappen op de stof kunnen de randen al wat gelijkmatiger maken. Ook de verloopplaatjes die bij je BERNINA geleverd worden kunnen helpen bij het naaien van ongelijke stofhoogtes. Door de plaatjes onder het voetje te schuiven, zit het voetje niet zo scheef tijdens het naaien en werk je nauwkeuriger.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Het vastspelden van zulke dikke naden, zoals bij riemlusjes of zakken, is soms door de harde en dikke stof wat lastig. Een wondermiddeltje hiervoor is wondertape. Dit is een soort dubbelzijdig plakband, dat oplost bij de eerste keer wassen. Hiermee plak je patroondelen simpelweg nauwkeurig op elkaar.

Morgen laat ik je zien hoe je aan een simpel broekpatroon een valse gulp kunt tekenen, om het meer de uitstraling van een echte jeans te geven. Volgende week toon ik je vervolgens hoe je zakken, achterzakken en jeansdetails zoals sierstiksels, riemlusjes en echte “spijkers” toevoegt. Zoek dus alvast een mooi spijkerstofje op, haal jeansnaalden in huis, dan kan je aan het eind van volgende week meteen aan de slag met je eigen jeans-shorts!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam