Creatieve berichten over naaien

Jeans naaien – hoe maak je een valse gulp? [TUTORIAL]

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 25

Deze week laat ik je tips en trucs zien voor het naaien van jeans. Als illustratie maak ik met behulp van een gratis patroon voor shorts, de Pippa Pants van Emma & Mona, eerder hier getoond door Miss Wobie, een kort spijkerbroekje. Het patroon is een fijn zomerbroekje, vrij wijd en dus geschikt voor zowel tricot als stof zonder rek, met elastiek in de taille. Dat elastiek behoud ik, want dat vinden mijn kinderen lekker zitten, maar ik ga er dit keer een stoer spijkerbroekje van maken!

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

 

Allereerst wil ik een valse gulp erin. Hiervoor moet het patroon iets aangepast worden. Eerst print je het patroon uit en plak je de pagina’s aan elkaar. Vanwege de duidelijkheid kleurde ik de lijnen van de maat die ik ga maken groen. Het patroon zoals je het downloadt heeft geen toegevoegde naadwaarde, maar wel een aangeknipte tailleband. Om daar niet door in de war te raken, kan je de drie centimeter van de tailleband aftekenen op het patroon. Dan teken je bij de middenvoornaad stof aan voor de gulp. Dit begint een stukje boven het kruis met een mooi bochtje en gaat dan recht naar boven. Ik maakte het 4cm breed en 17cm lang, maar dat hangt natuurlijk van de maat en de gewenste uitstraling af.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Wil je ook nog zakken maken? Wacht dan op de tutorial van morgen! Zo niet, knip dan nu je patroondelen – met dus het gulpstuk eraan – uit en knip je stof.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Naai het broekje zoals de instructies voorschrijven, waarbij je de buitenrand van het gulpstuk netjes meestikt. Werk de randen af zoals je wenst en knip de naadwaarde bij de valse gulp in bij de bochten en hoeken, zodat de stof mooi plat kan blijven liggen na het keren. Strijk het gulpstuk aan de binnenzijde naar één kant, naar links voor jongens en naar rechts voor meisjes.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Stik de kruisnaad netjes op 2 mm afstand door, tot aan de onderkant van de gulp. Teken met kleermakerskrijt de rand van je gulp op de buitenzijde en stik het gulpstuk netjes vast met doorstikgaren en –naald. Maak een tweede stiksel, zo’n 6 mm aan de binnenkant van het eerste. Je nepgulp is klaar! Je kan nu door met het broekje zoals de instructies voorschrijven.

Volgende week laat ik je zien hoe je het patroon aan kan passen om er voorzakken aan toe te voegen. Later volgen nog tutorials voor het toevoegen van achterzakken en wat leuke jeansdetails!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam