Creatieve berichten over naaien

Bevestiging van cosplay harnas met Skaileer

Ik maak graag harnassen voor bij mijn cosplay kostuums. Voor dit kostuum heb ik me laten inspireren door Pokemon! Ik heb de Pokemon Pidgeot (een vogel) gecombineerd met de stijl van de Valkyrie (vrouwelijke strijders). Het maken van zo’n harnas is echt heel erg leuk! Hiervoor gebruik ik het materiaal Worbla. Als je dit nog nooit hebt gebruikt en hier meer over wilt leren, dan kun je mijn boek eens bekijken (ook als E-book!). Hierin beschrijf ik hoe het materiaal werkt en hoe je hiermee mooie cosplay accessoires kunt maken.

Als je zo’n harnas dan klaar hebt dan begint het puzzelen om de juiste bevestigingen hiervoor te maken. Voor de borstplaat maakte ik een BH-achtige sluiting. Hiervoor koos ik bruin, stretchy skaileer.

Om van het skaileer mooie riempjes te maken moet het eerst dubbel geklapt worden.

1kl

Omdat je met spelden gaatjes prikt in het skaileer is het een slim idee om met clips te werken. Ik heb zelf de grote clips omdat de kleintjes op waren toen ik ze ging kopen. Maar er zijn dus ook nog kleinere te krijgen!

3kl

Skaileer heeft natuurlijk een stroeve zijde. Het materiaal heeft nogal eens de neiging om te ‘bewegen’ onder de naaivoet. Hiervoor heeft BERNINA echt een mooie oplossing gevonden, namelijk de rollenvoet nr 55. Deze voet heeft geen zool waardoor de druk die normaal gesproken het stroeve materiaal wegdrukt wordt opgeheven. In plaats daarvan zit er een grote zwarte rol aan de voet. Deze rolt over het materiaal zonder het te verschuiven. Wel moet je even de naald helemaal naar de linkse positie verschuiven zodat hij precies naast de rol naait. Omdat er dus geen zool aan dit voetje zit is het wel even uitkijken voor je vingers. Je wilt natuurlijk alleen het stof naaien en niet je vingers erbij! Dus altijd alert blijven.

2kl

Met mijn BERNINA 330 naai ik het skaileer. Natuurlijk de clipjes verwijderen voordat je hier met de naald komt.

Als beide kanten dan zijn omgezoomd dan ziet het riempje er zo uit!

4klIn dit voorbeeld laat ik zien hoe ik de bevestiging van mijn borstplaat heb gemaakt. Ik vind het belangrijk dat ik het harnas zo veel mogelijk zonder hulp van anderen kan aantrekken. Dit is gewoon veel handiger! Daarom maak ik een sluiting die lijkt op die van een BH. Om de bandjes te kunnen bevestigen aan het harnas heb ik tijdens het maken van het harnas D-ringen bevestigd.

Eerst maak ik het riempje vast aan het harnas met de clips. Dan kan ik het aanpassen om te zien hoe lang de riempjes moeten worden.

5klDan begint het spannende werk! Het manoevreren om het stukje wat ik vast moet naaien goed onder de naaimachine te krijgen terwijl het harnasonderdeel er aan vast zit. Maar tot nu toe is het altijd gelukt! Je zou kunnen denken, waarom maakt ze niet eerst het bandje vast aan de D-ring voordat die aan het harnas komt? Nou, dat komt omdat het harnas gemaakt is van een thermoplastisch materiaal. Dat betekend dat het alleen te verwerken is in combinatie met hitte. Ik vind het wat riskant om het te verhitten wanneer er stof aan vast zit. Dus, het manoevreren zal blijven 😉

6klTussendoor blijf ik het harnas passen om te zien of de bandjes de juiste lengte hebben. Achteraan bevestig ik een klikgesp om het aan en uittrekken gemakkelijk te maken. Deze bevestig ik ook eerst met de clipjes (zodat ik geen gaten in het skaileer krijg) en naai ik daarna vast.

7klAls het dan klaar is dan ziet het er zo uit!

8klDit kostuum heb ik gedragen tijdens Gamescom in Keulen op 20 en 21 augustus. Ik ga het weer dragen naar Elfia in Arcen op 24 september! Misschien zie ik daar wel iemand van jullie!

Op Gamescom was er een hele coole ‘360 photo booth’ waar je foto’s kon laten maken waarbij het leek alsof je helemaal rond draaide. Echt zo cool!

swirl5Natuurlijk kwam er bij dit kostuum nog meer naaiwerk kijken. Hier ben ik dus nog niet over uitgeschreven!

PIdgeot armour

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam