Creatieve berichten over naaien

Couture zoomafwerking met Soft Boning

Ik ben alweer even terug van mijn vakantie en alweer heel druk met mijn couture collectie.
In mijn collectie gebruik ik allerlei couture technieken. Natuurlijk ga ik niet al mijn technieken prijs geven, maar ik ben in een goede bui en zal er één met jullie delen.
De afwerking die ik nu met jullie deel is geschikt voor het afwerken van een avondjurk, bruidsjurk of een A-lijn jurkje. Ik ben nu bezig met de finale jurk voor Miss Earth Netherlands die ze gaat dragen bij de internationale finale.

We gebruiken voor deze afwerking ‘soft boning’. Sommige van ons kennen het misschien als crin of crinoline. Dat is een band dat veel gebruikt wordt bij het maken van hoeden of voor onderrokken van bruidsjurken of dansjurken. Het heeft een schuin-geweven, open structuur. Je kan dit materiaal in verschillende breedtes en kleuren kopen. Het vormt zich makkelijk bij een rondlopende zoom-lijn.

CR40MM_WH_138909868430

Aan één kant van de soft boning zit een koordje. Dat koordje zit er niet voor niks. Met dit koordje kan je de bovenlijn aan trekken en het band precies passend maken aan de rondlopende zoom.

Stap 1: Knip 1 cm naadtoeslag aan de zoom.

Stap 2: Stik de soft boning op de goede kant van de stof op 0,5 cm aan.

1

Stap 3: Vouw de zoom twee keer om naar binnen en strijk deze.

2
Stap 4: Trek het koordje aan de bovenkant aan op de gewenste lengte. Bij mij zit die er glad in, dus nu niet nodig.

Stap 5: Naai de uiteinden stevig vast.

DSCN0318
Stap 6: Speld de soft boning glad op het rokdeel.

DSCN0320
Stap 7: Zoom met een ‘onzichtbaar’ steekje de soft boning op de buitenstof vast of stik hem netjes door. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Voor deze jurk heb ik gekozen om door te stikken.

DSCN0321
Stap 8: Sluit de middenachternaad.

DSCN0314

De zoom is klaar. Zou je de creatie ook nog willen voeren, kan je natuurlijk dezelfde afwerking gebruiken of die werk je netjes met een rolzoompje af. Helaas kan ik jullie nog niet de jurk laten zien, omdat deze top secret is.

Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is. Heb je nog vragen, dan weet je mij te vinden.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie? Like dan mijn Facebookpagina !

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • IngridL

  Helemaal super dit materiaal en uitleg, ben toevallig bezig met cirkelrokken en was me af aan het vragen hoe ik deze ga omzomen, bedankt Bjorn.

  • Bjorn Kersten

   Wat leuk om te horen dat je mijn uitleg super vind. Het is inderdaad een geweldige afwerking voor je cirkelrokken. Als je de band er wat ruimer in zet krijg je een nog meer golvend effect. erg leuk! Heel veel succes.

 • Marianne K

  Bedankt voor de uitleg! Waarschijnlijk koop jij je materialen via de groothandel, maar weet je toevallig ook een winkel die dit verkoopt aan particulieren? Ik vraag al jaren in het hele land naar crinolineband en krijg altijd een wazige blik terug. Geen fourniturenzaak die het kent!

  • Bjorn Kersten

   Beste Marianne, Ik koop crinilineband in Engeland in. Ik vind namelijk de kwaliteit daarvan veel beter dan die in Nederland te verkrijgen is.
   Bijna alle verkooppunten van Ballroom en Latin jurken verkopen ook crinoline band. Hierbij een link waar je het bijvoorbeeld kunt bestellen in Engeland. http://www.dsi-london.com/dance-accessories/dress/soft-boning.html In Nederland is het bij stoffenwinkels zelden te verkrijgen en als het er is, maar in 1 breedte.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam