Creatieve berichten over quilten

Het quilten van de Cattails in the Meadow

De top van deze quilt – gemaakt nav. een patroon van Judy Niemeyer – heb ik vorig jaar al gemaakt. Omdat ik zoveel quilts klaar moest maken voor mijn opleiding als CI (in Montana, USA, bij Judy Niemeyer zelf, september vorig jaar afgerond), en omdat ik oa deze top nog moest quilten, omdat ik uitgenodigd ben door het OEQC (20 t/m 23 oktober in het MECC te Maastricht) om een gastcollectie daar te tonen van 20 quilts, ben ik heel druk bezig geweest met machinaal quilten op de Bernina 770QE met de BSR.

JNQ163P-2T
Deze Cattails in the Meadow lag dus al een tijdje te wachten op mooie quiltlijnen… de quilt is 81 1/2 x 81 1/2 inches groot = ca. 2.05 x 2.05 m. Een redelijk formaat dat prima onder de machine gequilt kan worden. Het enige waar ik een tijd over heb nagedacht is hoe ik alles zou gaan quilten, want soms laat je inspiratie je in de steek en heb je een blanco ideeënpotje…

SAM_3429
Omdat de quilt toch wel op tijd af moet (het is de op één na de laatste die ik voor oktober moet quilten) ben ik extra goed gaan nadenken en heb ondertussen de sandwich gemaakt – dit op een dag dat het extreem warm was… en zoals gewoonlijk op de grond, op de tegelvloer, op de knieën! Dat was zweten, maar het moest…

Alleen ben ik niet direct gaan quilten, omdat mijn studio op zolder is, en het daar werkelijk niet te harden was van de warmte. Zelfs een enorme ventilator hielp niet… Uiteindelijk ben ik deze week weer naar zolder getogen, waar het weer uit te houden was. En toen ging het achter elkaar…

SAM_3436
Allereerst weer vanuit het midden begonnen met quilten: de ster. Omdat ik uit de vrije hand quilt, heb ik bedacht om toch wat éénheid in het geheel te brengen: niet alleen golvende punten in de patchwork punten quilten, maar ook wat spiralen die meer in het midden kwamen.

SAM_3438
Zo ziet dat er van dichtbij uit.

SAM_3442
Daarna op de lichte vlakken rondingen gequilt, die spiraalgewijs naar de Flying Geese liepen. Op de foto zie je gelijk hoe de quilt onder de vrije ruimte van de machine geduwd is. (Als je maar zorgt dat het deel dat onder de machine ligt soepel kan bewegen, is het te doen).

SAM_3445
Hier een overzicht van alle spiraalsgewijs lopende quiltlijnen vanuit de ster in het midden naar de Flying Geese. Leuk effect, toch? Niet houterig rechtuit, maar rond… dit geeft beweging weer: je zou er de wind in het riet in kunnen zien.

SAM_3448
Daarna heb ik gequilt in de Flying Geese: niet veel, maar genoeg… de randen en een vrolijke krul in elk driehoekje.

SAM_3450
Aan de andere kant van de Flying Geese weer rondingen, die spiraalsgewijs lopen, maar nu de andere richting op… de wind waait ook niet altijd vanuit dezelfde richting, toch?

SAM_3451
En dan even een overzicht…

SAM_3457
In de Lone Star punten heb ik langs de randen gequilt.

SAM_3461
De basis – het driehoekje – bij de Cattails heb ik apart gequilt.

SAM_3460
Bij de Cattails zelf – rietsigaren en rietstengels – heb ik op alle patchwork en applicaties gequilt, en toen ik daarmee bezig was, bedacht ik hoe ik verder wilde quilten op de grote ecru stukken…

SAM_3430
Daarvoor heb ik van papier een mal gemaakt, met rondingen. Gewoon printerpapier aan elkaar geplakt, rondingen geknipt en gebruikt om boven de rietstengels, maar ook ernaast, rondingen te tekenen…

SAM_3432
met blauwe wateruitwasbare stift. Ik heb deze lijnen alleen getekend om een basisronding te kunnen quilten… helemaal uit de vrije hand zou dat niet lukken.

SAM_3469
De rondingen heb ik gequilt, en aan de binnenkant daarvan nog een ronding, ongeveer op 1 cm afstand van de eerste lijn. Omdat het ‘freehand quilting’ betreft, heb ik het niet opgemeten, maar ongeveer gequilt, op het oog zogezegd…

SAM_3472
En ín de rondingen heb ik rietsigaren en rietstengels gequilt, weer uit de vrije hand. Ik heb steeds gekeken naar het patchwork en de applicaties, en heb ongeveer hetzelfde in quiltlijnen omgezet.

SAM_3477
Bij iedere ronding heb ik wel een beetje gekeken of het gespiegeld uitkwam. Het hoeft niet precies… ook de vormen van stengels en sigaren hoefden niet exact gelijk te zijn, dat is nogmaals het voordeel van freehand quilten! Tekenen met draad zogezegd…

SAM_3479
Zo zie je het quiltwerk groeien…

SAM_3482
Uiteindelijk zijn alle rondingen ingevuld met quiltlijnen, ook een extra ronding op elke hoek.

SAM_3488
En dan… wat moet er gequilt worden in de overgebleven stukken ecru? Ineens wist ik het… rimpels in het water… zo blijf ik bij het thema ‘natuur’, toch?

SAM_3490
In  de zigzagranden heb ik ongeveer hetzelfde gequilt als bij de Lone Star onderdelen (zonder de vrolijke krullen).

SAM_3494
En in de buitenste randen heb ik golven gequilt: cirkels in spiraalvorm – uiteindelijk was het quiltwerk klaar!

SAM_3500
Hierbij weer een overzicht van randen op een hoek.

En dan is het tijd om de quilt af te werken: met een plantenspuit de blauwe lijnen weghalen, quilt afsnijden tot vierkant formaat, afwerkrand erlangs, met daarbij de tunnel en een label op de achterkant….

Maar het quiltwerk is eindelijk klaar!

Volgende week laat ik het afwerken van deze quilt zien: kijk je dan weer?

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
[email protected]

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam