Creatieve berichten over naaien

Jeans naaien – hoe maak je de voorzakken? [TUTORIAL]

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 24

Voor wie er net invalt: deze dagen geef ik jullie wat tips voor het naaien van jeans en het toevoegen van echte spijkerbroekendetails. Na de algemene tips en het toevoegen van een valse gulp, maken we nu voorzakken in het basispatroon.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Teken daarvoor op het patroon de boog van de zakingang aan de voor-bovenhoek. Teken ook waar je de bodem en zijkant van de zak wilt hebben. Maak deze niet te klein, je wilt wel dat er echt een hand in past.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Het is handig om de zijkant van de zak, die aan de middenzijde, dus niet de kant die aan de zijnaad van de broek zit, recht te houden, met een rechte hoek aan de onderkant. Op deze manier kan je straks de voor- en achterkant van de binnenzak aan elkaar knippen, zodat je zo min mogelijk naden aan de binnenzijde hebt.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina

Trek nu je zakdelen over, allereerst de achterzijde van de binnenzak. Deze loopt van de bovenhoek van het patroondeel en bevat de hele binnenzak. Het is dus ongeveer een rechthoek. Dan de voorzijde van de binnenzak. Deze loopt van de gebogen zakingang en bevat dan de hele binnenzak. Dit is dus een rechthoek met een ronde “hap” eruit.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 13

Plak nu de voor- en achterzak aan elkaar bij de rechte zijkant, de zijkant die richting middenvoor zit.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 11

Ik maak de binnenzak van een dun katoentje maak, niet van spijkerstof, omdat dit prettiger draagt. Als je de patroondelen zo zou laten als je nu hebt, dan zou je dus bij de zakingang een stuk van de katoenen binnenzak zien. Omdat ik dat niet wil, maak ik ook een inzetje van spijkerstof. Daarvoor trek ik de vorm van de zakingang over, met wat extra voor de randen. Dit is dus ongeveer een kwart cirkel.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 10

Tenslotte knip ik de ronding van de zakingang uit het broekpatroon.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 15

Je hebt nu dus het broekpatroon met aan de heuphoek een ronding eruit, een groot en langwerpig stuk voor de binnenzak en een afgeronde hoek om de zakingang mooi te maken. De binnenzak knip je uit katoen, het sierstukje uit spijkerstof. Denk eraan dat je deze voor elk been gespiegeld knipt, zodat je niet eindigt met twee rechterzakken…

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 16

Werk de ronde rand van het sierstukje af met een lockmachine of zigzagsteek. Leg het kleine stuk spijkerstof op de binnenzak, aan de bovenhoek. Leg de beide stoffen met de goede kant naar boven. Stik de spijkerstof nu vast op de katoenen stof, door met een rechte steek langs alle randen te naaien, op zo’n 2mm afstand.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 18

Leg nu de binnenzak op de broek, met de goede kanten op elkaar en de rondingen netjes op elkaar. Stik langs de zakingang. Knip de ronding op een aantal plaatsen in, maar denk erom dat je niet door je stiksel heen knipt. Vouw de stoffen nu met de verkeerde kanten op elkaar en strijk de zakingang mooi plat.

Tips voor het naaien van jeans - Pienkel voor Bernina 19

Stik de zakingang door, met een doorstiknaald en doorstikgaren. Eerst op 2mm van de rand, daarna nog eens 5mm van het eerste stiksel af.

Vouw de binnenzak dubbel, zodat de zijkant van de binnenzak gelijk ligt aan de zijnaad van de broek. Het sierstukje spijkerstof valt dan precies achter de zakingang. Stik dan de onderkant van de binnenzak dicht en werk de naad af met een overlock of zigzagsteek. Naai tenslotte de boven- en zijkant van de zak vast aan de broek, met een rechte steek en dicht bij de rand. Dit stiksel zie je straks na het in elkaar zetten van de broek niet meer. Maak de broek nu verder af volgens de instructies, later deze week breng ik je een tutorial voor het maken van achterzakken!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam