Creatieve berichten over borduren

Jungle quilt 2: quilt maken in opdracht. Deel 2: machinaal borduren met de Jumbo Hoop

Zoals je in het vorige bericht kon lezen, heb ik de top gemaakt voor de opdracht Jungle quilt 2. Nu heb ik een tussenvulling en (willekeurige) achterkantstof achter de top gezet en is de sandwich gemaakt… klaar voor machinaal borduren.

SAM_2764
Bij de BERNINA 770QE heb ik de borduurunit erbij. De borduurringen die meegeleverd zijn (3 stuks) zijn van klein tot groot. Maar het borduurmotief dat ik wil gebruiken is nóg groter, en past zelfs niet in de grootste ring. Dus BERNINA gevraagd en geleverd gekregen: de Jumbo Hoop. Geweldig! Nu kan ik mijn allergrootste borduurmotieven gewoon maken, zonder ze te hoeven verkleinen!

SAM_2765
Wat wel gezegd moet worden: de Jumbo Hoop past prima op de BERNINA 770QE, maar hij borduurt niet volledig op de breedte. Het raam is voor borduurmotieven van 26 x 40 cm, op de 770QE borduurt hij 21 x 40 cm. Dat zal een instelling zijn, maar gelukkig is dit groot genoeg voor het motief dat ik wil maken.

SAM_2754
Het borduurmotief: zijn jullie daar al benieuwd naar? Ik heb een prachtige gorilla gevonden, die ik op de sandwich wil zetten. Allereerst heb ik het motief met de kleuren en aanwijzingen voor machinegarens uitgeprint en voorzien van aantekeningen. Daarna alle rayon garens uitgezocht en ondergaren, het motief dat ik op mijn computer had opgeslagen op de USBstick gezet en deze in de BERNINA 770QE geplaatst. De borduurunit had ik er al aangezet, het borduurvoetje geplaatst, borduurnaald er in gezet en ondertransporteur uitgeschakeld. Dus… alle voorbereidingen zijn klaar.

SAM_2768
Op de display wordt het motief geopend en zie je verschillende kleuren van het borduurwerk. Hierbij zie je meteen dat aan de linkerkant een deel niet geborduurd kan worden (bij de 800 serie kan dat wel), maar zoals gezegd past het motief er prima op.

SAM_2771
De gorilla wil ik de andere kant op laten kijken, dus heb ik het motief gespiegeld. Daarbij zie je op de display meteen hoe groot het werk wordt (177x207mm) en hoe lang het gaat duren voordat het geborduurd is – 152 minuten. Dat laatste werd even wat langer, want pas als je de bewerkingen die je vantevoren wilt doen klaar hebt, komt de échte werktijd naar voren. Tja, je weet – als je een groot motief gaat borduren – dat je er ruim de tijd voor uit moet trekken.

SAM_2774
Het eerste deel voor de eerste kleur garen is geselecteerd. En kijk nu eens naar de totale tijd die het gaat duren voordat het motief helemaal klaar is: 464 minuten! (Het werd uiteindelijk ruim 6 uur). Ik zou het proces kunnen versnellen door op het haasje te klikken en een hogere snelheid te gebruiken, maar ik laat de machine liever wat langzamer borduren (ivm. draadbreuk ed)… Boterham klaar, koffie klaar, en beginnen maar…

SAM_2778
De eerste steken worden gezet…

SAM_2780
En dan gaat het verder… Zie je de vorm van de gorilla al komen?

SAM_2784
En verder – koffie, draad verwisselen, thee, draad verwisselen, broodjes, koekjes…

SAM_2793
En verder… avondeten schiet er bij in…

SAM_2794
En verder… is het al bedtijd?

SAM_2798
Uiteindelijk is de gorilla geborduurd. Is hij niet prachtig?

SAM_2802
Op de achterkant ziet het werk er zo uit…

En dan – na dit borduren – ga ik meer bomen en vooral blaadjes op de sandwich zetten, om een échte jungle te maken. Maar dat is voor de volgende keer.. kijk je dan weer?

 

Borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam