Creatieve berichten over quilten

Jungle quilt 2: quilt maken in opdracht. Deel 3: de jungle voorstelling afmaken

De vorige keer heb ik je laten zien hoe ik de sandwich en het borduurwerk (gorilla) heb gemaakt op de BERNINA 770QE met de Jumbo Hoop, voor de opdracht Jungle quilt 2. Nu moet de bovenkant van de sandwich (de top) nog verder afgewerkt worden om er een échte jungle van te maken voordat ik alles ga quilten.

SAM_2800
De gorilla zit op de juiste plek en ziet er prachtig uit. Ik had al wat boompjes en bladeren toegevoegd, maar het moet nog veel voller, want geen enkele jungle is leeg! Bovendien lijkt de gorilla nog te zweven… daar ga ik wat aan doen.

SAM_2781
Op Heatn’Bond Lite teken ik willekeurige blaadjes uit de vrije hand. Wel let ik op de vorm, zoals ze in jungles voorkomen. Ik knip alles met de schaar uit – nee ik gebruik geen stansmallen, maar wil ze verschillend hebben, dus veel uit de vrije hand knippen, gewoon op het gevoel. Ik heb altijd wel wat stukken Heat’n Bond Lite over, en die kan ik nu goed gebruiken (ik gooi bijna nooit iets weg, al zijn het kleinere snippers).

SAM_2782
Als de blaadjesvormen uitgeknipt zijn, leg ik ze eerst neer om te zien of ik voldoende heb qua kleurstellingen. Zo knip ik bv. varens, waarvan ik het deel langs de kant wat afval zou zijn ook kan gebruiken…

SAM_2803
Meestal begin ik met het neerleggen op de sandwich, om te zien of het dicht genoeg wordt. Vaak blijf ik ‘bijknippen’, oftewel steeds meer blaadjes, groot en klein, omdat je ze er altijd ergens tussen kunt leggen.

SAM_2804
Als ik tevreden ben met een deel, dan neem ik Baste-it Glue van Roxanne om de bladeren tijdelijk vast te zetten. Dit is een lijmsoort geschikt voor applicaties, zodat je ze niet hoeft te spelden of te rijgen (wat ik met machinaal quilten absoluut niet wil!). De lijm zet je als een soort rijgsteek langs de randen en op de middendelen. Het plakt prima en droogt vrij snel. Daarna kan ik er gewoon overheen quilten.

SAM_2805
En nog meer bladeren voeg ik toe. Omdat ik een soort doorkijk in de jungle wil maken, maak ik de bladeren op de voorgrond veel groter: dat creëert diepte. De bladeren bij de gorilla lijken op de bladeren van het borduurwerk, de bladeren erboven zijn weer anders… heerlijk om je zo vrij uit te kunnen leven…

SAM_2806
En dan de bladeren op de voorgrond… zie je hoe groot ze zijn ten opzichte van de andere bladeren?

SAM_2809
En dit is het voorlopige resultaat. Bij mij staat nooit iets vast, want het kan zijn dat ik tijdens het quilten nog meer bladeren of andere voorstellingen toevoeg… maar je moet ergens van uitgaan, toch?

De volgende keer (over 2 weken, want er is nog een project tussendoor gekomen waar je volgende week naar kunt kijken) laat ik je zien hoe alles gequilt gaat worden. Kijk je dan weer?

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam