Creatieve berichten over quilten

Maak eens een kussenovertrek!

Een paar dagen geleden liet ik de metamorfose van mijn naaikamer zien. In 1 van mijn stoelen ligt een klein kussentje op de zitting en het werd tijd voor een nieuw overtrekje.

Ik heb gekozen voor een lichte stof met een soort fluweel-effect, lekker zacht dus. Eerst heb ik daar een sandwich van gemaakt, met een dunne 100% katoenen quilt-tussenvulling en een dunne katoenen stof als backing. De lagen blijven op elkaar liggen met behulp van lijmspray. Omdat het een flink motief is, heb ik het ingespannen in de jumbo-hoop.

image

Ik heb een quiltmotief geselecteerd uit de bestanden van de BERNINA 880. Het is wel fors vergroot, het past net binnen de maximale maten van de jumbo-hoop. Helaas heb ik van het borduren geen foto gemaakt.

image

Het motief is hier al geborduurd en nu ga ik het bewerken met quiltwerk. De BSRvoet is aangebracht en met meandersteekjes worden de middelste blaadjes gequilt. Ik gebruik daar katoenen quiltgaren van Aurifil voor. Het heeft een kleurverloop van heel licht beige naar bruin, dikte 40.

image

De buitenste lijn van het borduurmotief wordt ook bewerkt. Ik heb voet 39C gebruikt. Als je goed kijkt, dan zie je dat de draad door een klein gaatje in het voetje loopt. Zo kun je heel precies de draad over de lijn stikken. Deze techniek wordt couchen genoemd.

image

Even het scherm in beeld voor de gekozen steek en instelling daarvan. Het is een smalle, iets verlengde zigzagsteek. De naaldstop omlaag, dat is erg handig binden puntjes van het motief.

image

Het motief is naar mijn zin, door de quiltvulling krijg je mooi reliëf. Het donkerbruine garen wat ik heb gebruikt voor het couchen is een volle draad splijtgaren.

Snij of knip dit deel nu op de maat van je kussen, vergeet niet om rondom naadtoeslag erbij te rekenen! Snij of knip ook een deel voor de achterkant van het overtrekje.

image

Ik heb een ritsje aan 1 zijde van het overtrekje gezet, en gebruik daar ritsvoet 4D voor. Als de rits aan de beide stofdelen is gezet, kun je de buitenranden op elkaar stikken. Knip de hoekjes schuin af, doe de rits open en keer het overtrekje goed, en doe het binnenkussen er in.

image

En klaar is het kussentje. In een uurtje of 2 heb ik dit voor elkaar gekregen. Een leuke combi van borduren en quilten. Op naar het volgende projectje!

Groetjes van Yvonne.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam