Creatieve berichten over naaien

Chiffon ‘flappenrok’

Dit is het ontwerp dat ik maakte voor mijn Pokemon Pidgeot kostuum:
Pidgeot web

Ik heb voor mijn eigen kostuum het ontwerp nog weer enigzins aangepast. Ik wilde liever geen blote buik en ik droeg ook liever een lange rok. Daarom heb ik er een korset bij gemaakt en een lange chiffon rok.

Zoals je ziet heeft het kostuum ook een soort ‘rokflap’ aan de voorkant. Deze wilde ik ook graag van chiffon maken, omdat het zo mooi beweegt in de wind. Net als een vogel! En Pidgeot is natuurlijk een vogel!

1 stof

Voor de ‘flappenrok’ wilde ik aan de voorkant en aan de achterkant een gele flap. Hiervoor nam ik twee stukken lichtgele chiffon van 1,50 lengte en ongeveer 70 cm breedte. De 70 cm zou de lengte van de rok worden. En de 1,50 meter had ik nodig voor de plooien.

Ik begon met het omzomen van alle 4 de zijden van de lap stof. Hiervoor sloeg ik het stof 2 keer dubbel en dit zette ik vast met spelden. De spelden die ik hier gebruik zijn hele fijne superdunne spelden. Daardoor krijg je geen gaten in je tere stof!

2 spelden

Met mijn BERNINA 330 en mijn favoriete voetje, nr. 52 stikte ik de zomen vast.

3 naaien rand

Daarna heb ik alles netjes gestreken. Dat is heel belangrijk om tijdens het maken van een kostuum regelmatig te doen. Als alles in elkaar zit, kun je immers niet alles meer mooi strijken/persen. Dus niet overslaan ;).

Ik houd ontzettend van plooien! Dat moet inmiddels al wel duidelijk zijn… Op gevoel speld ik de plooien vast. Van te voren heb ik gemeten hoe breed ik de flap wil hebben. Dan probeer ik gewoon de plooien er zo in te leggen dat het precies uitkomt en het er mooi uitziet. Weer zet ik het vast met de ultradunne spelden.

4 plooien

Voorzichtig stik ik de plooien vast met een redelijk lange stiksteek. Ik naai er twee keer overheen met ongeveer een cm tussenruimte, zodat de plooien mooi recht blijven hangen.

5 naaien plooien

Kijk dan toch hoe mooi de plooien zijn!

6 plooien vast

Ik wilde ook graag twee rode smalle flappen aan de voorkant. Hiervoor heb ik smallere stukken chiffon (ongeveer 50 cm breed) gebruikt en precies hetzelfde proces gevolgd als bij de gele chiffon!

8 rode banen

De ‘flappenrok’ moet over mijn zwarte onderrok komen maar onder het korset. Ik maak er daarom een elastieken band aan. Je ziet de band niet, maar het zit wel comfortabel. Ik meet uit waar de flappen precies moeten komen en clip ze dan aan de elastiek vast. Dit naai ik voorzichtig vast en dan bevestig ik nog een klikgesp aan de zijkant. Hierdoor is de rok heel makkelijk aan en uit te doen!

7 aan de elastiek

In combinatie met het kostuum ziet de ‘flappenrok’ ( ja ik heb nog steeds geen betere naam) er erg mooi uit! Het beweegt mooi in de wind, net zoals de zwarte lange rok die er onder zit.

kostuum

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam