Creatieve berichten over quilten

De laatste loodjes van de Paradise in Blooms

De laatste keer dat ik over het quilten van de Paradise in Blooms schreef, had ik al een heel groot deel gedaan op de BERNINA 770QE. Maar omdat het een grote quilt is (ca. 2.30 x 2.30 m) is er nog veel te quilten. De hele middencirkel was gequilt, de zwarte punten daaromheen ook, nu is het tijd voor de grote lichtgekleurde vlakken en de bloemenmandjes.

SAM_3840
Allereerst de bloemenmandjes quilten: kleur op kleur, om alles vast te zetten.

SAM_3842
Hierbij een detail van het quiltwerk. Omdat een quilt krimpt op de plek waar gequilt is, is de achtergrond van lichte stof ruimer: daar zet ik veel spelden om dit plat te houden en te voorkomen dat de stof tijdens het quilten opgeduwd wordt

SAM_3856
Hierna zijn de grote lichte stukken aan de beurt: ook hier maak ik weer krullen uit de vrije hand: meerdere richtingen op, dan weer eens linksom, daarna weer eens rechtsom, om het speelse effect te krijgen wat ik graag wilde.

SAM_3859
Details van de krullen: ik gebruik weer een gemêleerd garen (Tutti/Wonderfil), licht met wat tintjes – dat geeft toch een bijzonder effect.

SAM_3866
Op de grote lege vlakken is het oppassen geblazen: veel, heel veel spelden zetten om de stof plat en op z’n plek te houden. Vaak speld ik nog ‘bij’ tijdens het quilten, om plooien te voorkomen. Hier zie je een deel dat gequilt is (en behoorlijk is gekrompen) en een deel met spelden dat nog gequilt moet worden: dat ligt veel ruimer. Het zetten van zoveel spelden is een kwestie van ondervinden: als je dat niet doet duw je de bovenlaag die ruimer is dan het gequilte deel weg, en dat is niet de bedoeling. En nee: ik rijg nooit! Want dan kunnen alle quiltsteken door de rijgdraden heen gaan, en is het een heidens karwei om naderhand de rijgdraden te verwijderen. Spelden toevoegen of weghalen gaat veel sneller. Maar ook dat is weer een kwestie van persoonlijke ervaring en voorkeur.

SAM_3863
Hier zie je het werk op de achterkant. Ook hier zie je weer goed hoe het werk na het quilten gekrompen is, ten opzichte van de nog los liggende achterkantstof.

SAM_3879
Als volgende waren de golvende randen aan de beurt: randen met spikes, punten, die elk weer apart gequilt zijn.

SAM_3883
En hier weer de achterkant.

SAM_3885
De buitenste rand met drukke printstof wordt weer gequilt met krullen: als je alles zo intensief quilt, is het belangrijk om over de hele quilt evenredig te quilten, dus moest deze buitenste rand ook wel flink gequilt worden.

SAM_3888
En ook daar weer de achterkant van.

De quilt is nu helemaal gequilt! Een flink werk, zeker als je zo intensief quilt zoals ik meestal doe. Ik neem me vaak voor om ‘ruimer’ te quilten bij elke nieuwe quilt, maar het lijkt me niet te lukken… bovendien vind ik zelf het intensieve quiltwerk het mooiste. Dus dan maar wat meer tijd voor uittrekken.

Zo, en dan de afwerking van de quilt nog. Dit is de laatste quilt die ik voor mijn gastcollectie af moest hebben: 20 quilts die tijdens het OEQC van 20 t/m 23 oktober as. in het MECC te Maastricht te zien zijn. Zal hij op tijd afkomen?

Ik zie je graag daar!

 

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

 

 

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam