Creatieve berichten over naaien

Een kijkje in de naaikamer van Pienkel

1464608366059

Wat leuk om in de verschillende naaikamers, ateliers en zolders van een aantal BERNINA-bloggers te mogen kijken! Daar doe ik natuurlijk graag aan mee, ware het niet dat ik geen naaikamer heb… Met man en drie jonge kinderen woon ik in een fijn rijtjeshuis, met drie slaapkamers. Voor het mooie al één te weinig dus, en de helft van de bijkeuken die niet ingenomen wordt door wasmachine en voorraadkast, is omgebouwd tot een ieniemienie-kantoortje voor mijn eigen bedrijf dat ik vanuit huis run. Waar ik dan naai? Aan de keukentafel!

20160927_094209

In de tv-kast in de woonkamer staat mijn naaimachine, een BERNINA 380, onderin achter het deurtje. In de la erboven bevinden zich wat kleine “dagelijkse” benodigdheden zoals spelden, meetlint en scharen, plus de projecten waar ik op dit moment mee bezig ben. Met de kinderen om me heen is het niet aan te raden om mijn naaiwerk op tafel te laten liggen als ik er even niet mee bezig ben, dan wordt alles vies, verfrommeld of het raakt kwijt… Dus na een naaisessie berg ik die dingen op in de diepe la van het tv-meubel.

20160927_094003

In mijn kantoor heb ik een ouderwets metalen ladenkastje, een archiefkast, waar ik de kleine benodigdheden bewaar die ik niet dagelijks gebruik, zoals knopen, reservenaalden, flockfolie en labeltjes. In aparte mandjes, helaas ook in mijn kantoor, niet de meest handige plek, bewaar ik mijn garens en elastieken en dergelijke.

20160927_093832

In mijn kantoor staan twee grote, uitpuilende plastic boxen met de stof die ik op korte termijn denk te gebruiken, maar het merendeel van mijn stoffen, zo’n tien boxen vol, staat in een opslag in een naburig dorp, waardoor ik me toch wel erg bewust ben dat ik eerst eens een flink gat in mijn voorraad moet slaan, voordat ik weer zwicht voor leuke nieuwe stofjes….

20160927_093527

Omdat ik geen vaste werkplek heb waar ik mijn spullen kan laten liggen, probeer ik mijn werkzaamheden zoveel mogelijk te clusteren. Ik gebruik meestal pdf-patronen, die je zelf print en aan elkaar plakt, dus zo af en toe ben ik een middagje aan het printen en plakken. Het knippen van de stof doe ik meestal op de vloer, met een snijmat en rolmes. Omdat ik daarvoor eerst goed moet opruimen en vegen (al het speelgoed aan de kant en geen vieze voetstappen enzo…) probeer ik dat te doen wanneer de jongste op de peuterspeelzaal is. In zo’n ochtend knip of snij ik dan zo veel mogelijk projecten in één keer uit. Daarna schuif ik de snijmat weer onder de bank, berg het rolmes hoog op en kan ik de volgende keer een hele ochtend achter mijn naaimachine kruipen. Tegenwoordig probeer ik dan ook nog eens zoveel mogelijk gelijksoortige projecten in één keer te doen, zodat ik bijvoorbeeld mijn tricotnaald op de naaimachine kan laten zitten. En hoewel het inspannen van een draad niet veel tijd kost, doe ik dan ook nog eens alle naden die in dezelfde kleur kunnen achter elkaar door. De stofjes en patroondelen die je nu ziet liggen, zijn voor een shirt en een kokerrok voor mezelf en een paar babybroekjes. Allemaal tricot dus en allemaal zwart/wit/grijs. Dat schiet lekker op!

20160927_093702

Hebben jullie nog meer tips, om het werken zonder vaste naaikamer zo soepel mogelijk te laten verlopen? Ik hoor ze graag!

1464608489959

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam