Creatieve berichten over naaien

Een kijkje in het atelier van Bjorn Kersten

Wie wil er nou niet een kijkje nemen in het atelier van een fashion designer? Je zult wel een bepaalde glitter en glamour voorstelling hiervan hebben. Helaas is dat zelden waar. Ik heb bewust de keuze gemaakt om vanuit huis te werken. Zo heb ik de perfecte  balans tussen werk en privé, rustige werkomgeving, kan ik tussen door nog een theetje doen met vrienden en vriendinnen en heb ik minder afleiding van buitenaf. Het is wel behelpen met de ruimte, maar mijn creaties zijn er niet minder om. Mijn klanten zitten gewoon gezellig bij mij aan de keukentafel om alles door te nemen. Lekker laagdrempelig.

Begin maart heb ik mijn atelier helemaal vernieuwd. Ik speelde al een lange tijd met de gedachte om mijn atelier aan te pakken, omdat ik niet meer fijn werkte in mijn eigen atelier. Zo vond ik dat mijn vriendinnen te weinig plek hadden om fijn aan te werken en vond ik dat ze te hoog stonden op mijn tafel

Ik ben toen op zoek gegaan naar professionele naaimeubelen voor mijn vriendinnen. Het was best lastig, want het aanbod was groot. De meubels van BERNINA zelf zijn helaas in Europa niet te krijgen, dus heb ik mijn keuze laten vallen op RMF Moebel (Rauschenberger Möbel mit Funktion) uit Duitsland. Zij hebben een hele goede naam qua naaimeubelen en tijdens mijn rondleiding bij BERNINA in Zwitserland kwam ik er ook achter dat zij ook de meubels voor BERNINA produceren.

Zo vind ik het fijn dat mijn vriendinnen op een lift staan, zodat ik ze naar beneden kan doen als ik ze even niet gebruik. Ik heb helaas geen plaats voor een aparte kniptafel, dus als ik alle machines naar beneden doe heb ik een grote kniptafel van 170×200 cm. Helaas niet op sta hoogte, maar zodra ik naar een groter atelier ga komt er direct een aparte kniptafel dus voor nu een goede tijdelijke oplossing. Ook vind ik de hoogte van de tafels (76 cm) erg fijn. Helemaal perfect voor mij. Doordat mijn BERNINA’s verzonken zijn in de tafels en ik ook een stoel heb die ik helemaal op mij kan instellen werk ik ergonomisch. Zo probeer ik gezondheidsklachten te voorkomen. Als ik klanten ontvang in mijn atelier verstop ik alle vriendinnen in de kasten en heb ik een mooie opgeruimde showroom. Nu moet ik wel zeggen dat deze meubels erg kostbaar zijn en helaas dus niet voor iedereen zijn weggelegd.

1

Al mijn vriendinnen in de kast opgeborgen. De tafel staat op de foto afgebeeld in formaat 170 x 150 cm.
Deze kan ik nog 50 cm langer maken. Dit doe ik wanneer ik patronen ga knippen.

2

Mijn BERNINA’s allemaal uit de kast.

3

Vanuit een andere hoek mijn meubels. Onder de tafels heb ik een kleine prullenbak staan.
Aan het plafond heb ik een lichtsysteem met daglicht lampen. Deze spots kan ik op de rails verschuiven.
Aan de wand heb ik allemaal herinneringen opgehangen van fotoshoots, shows, krantenknipsels en schetsen.

4
Voor elke vriendin kan ik een apart inlegplaat bestellen, zodat mijn BERNINA’s gelijk staan met de tafel.
Helaas is die voor de L 460 nog niet binnen.

5
Ik heb altijd mijn speldenmagneet bij de hand met de 3 schaartjes die ik het meeste gebruik.

6

Mijn BERNINA 830 heeft een aparte inlegplaat met een stukje plexiglas wat eruit kan.
Zo kan ik het spoeltje makkelijk verwisselen.

7

Links naast mijn vriendin heb ik een kastje met 3 planken voor mijn garen die ik op kleur en op soort heb gesorteerd.
Ook is er onderin nog plaats voor het gedemineraliseerd water voor mijn strijksysteem.

8

Ik heb 4 lades met vakverdeling en 4 lades zonder vakverdeling.
Zo kan ik mijn spullen die ik vaak gebruik lekker handig ordenen.

11
De paspoppen staan voor de inbouwkasten.
Mijn ontworpen leren BK Desire Bag 1.0 op een tassenstandaard.
De rommel in de kasten is niet geschikt voor de foto.
Hierin heb ik mijn patronen, borduurramen, borduurmodule en stoffen liggen.
Mijn stoffen liggen allemaal op kleur gesorteerd.

12

In de hoek mijn scharenrekje. Ook heb ik daar mijn BERNINA atelierschort hangen.
Daarnaast heb ik mijn linialen opgehangen, zodat ze niet krom worden en ze binnen handbereik zijn.

13
Mijn professionele atelierstoel.
Deze is helemaal in te stellen naar mijn lichaam.
Zo werk ik ergonomisch.

14

Mijn Laurastar strijksysteem mag niet ontbreken in mijn atelier.
Erg fijn zo’n systeem met automatisch opblazing en aanzuiging.

Het was nog een hele klus om mijn atelier om te toveren tot zoiets moois (al zeg ik het zelf), maar het werkt zo veel fijner dan voorheen. Sinds ik mijn atelier onder handen heb genomen ruim ik elke dag mijn rotzooi op, omdat ik het zonde vind om het weer uit de hand te laten lopen. Ook werkt het voor mij erg fijn in een schoon en opgeruimd atelier.

Nu ga ik weer snel terug naar mijn jurk voor Miss Grand. Deze moet voor Oktober af zijn voor de internationale finale in Las Vegas. Hierover later meer.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam