Creatieve berichten over naaien

Hoe groot moet een knoopsgat voor een langwerpige knoop?

Ik heb 3 bordjes verf gepakt, met 3 verschillende kleuren groen, en 3 kleine rollertjes. Varens geplukt, en rollen maar.

DSC02538 (Kopie)

Als ik het varenblad gerold heb, draai ik hem om op de stof, leg er een keukenrol op, en rol erover heen met de grotere rol.

DSC02539 (Kopie)

En zo maak ik verschillende afdrukken over elkaar heen, ik wacht niet tot de verf droog is, de kleuren mogen wel mengen.

DSC02554 (Kopie)

Maar zo is het nog wel saai, ik ga nog applicaties toevoegen. ik heb een hele mooie stof gevonden.

DSC02555 (Kopie)

Ik had een meter stof gekocht, en heb alle rozen eruit geknipt! Daarnaast ook nog wat van de andere rode bloemen en wat kleine bloemetjes. Ook heb ik nog een paar vogeltjes uitgeknipt. Voordat ik ze uitknip, heb ik de stof uiteraard verstevigd met vliesofix, daarna eerst gezigzagd.

DSC02557 (Kopie)

Ik appliceer de applicaties met voetje 23, transparant en klein, waardoor het voetje heel wendbaar is en ik makkelijk langs de randjes van de bloemen kan naaien.

DSC02585 (Kopie)

DSC02586 (Kopie)

Et voilà, voorpand en achterpand! Op het achterpand heb ik ook vogeltjes gedaan, maar ik heb eerst takken gestikt. De takken zijn gestikt met steek 713. De stiksteek die 7 keer over elkaar heen gaat.

De vogeltjes heb ik met de BSR geappliceerd. Op de tak zitten ook nog wat kleine bloemetjes, deze komen ook uit de stof.

DSC02705 (Kopie)

De vlinders die je al op het achterpand ziet, zijn geborduurd. Ze zijn vrij klein, dus wat ik gedaan heb, ik heb Neschen in de ring gespannen, met de beschermlaag er nog op. Na het inspannen haal ik de beschermlaag eraf wat binnen in de ring zit. Nu leg ik hier mijn stof op en plak het vast. Ik zoek de positie waar ik mijn vlinder wil, begin hiermee bovenaan mijn ring.

De positie kan ik eenvoudig verplaatsen, onder de “I” zitten deze knoppen, bij “Check”.

DSC02587 (Kopie)
Daarna haal ik heel voorzichtig de stof los, er ontstaat een gat in het Neschen, maar dat is niet erg. Ik verplaats de stof voor de positie van de volgende vlinder, borduur deze, en ga zo door. De Neschen wordt een “gatenkaas”!

DSC02589 (Kopie)

Dan kan de blouse eindelijk in elkaar. Ook de mouwen en manchetten zijn geverfd, bovendien zitten er op de mouwen ook nog applicaties, en zelfs op een kant van de kraag.

DSC02707 (Kopie)

Maar dan de knopen, ik heb hele mooie knopen gevonden, de juiste kleur, maar rechthoekig.

DSC02597 (Kopie)

Ik heb voor 2 maten gekozen, gewoon omdat ik het leuk vind, en het niet standaard is. Maar hoe groot moeten de knoopsgaten? Als ik de lengte neem, zijn ze te groot, en gaat de knoop er veel te makkelijk door, de breedte van de knoop is net te klein, dan past de knoop er niet door….. Ik heb een paar proefjes gemaakt en zelfs de knopen op een proeflapje vastgezet. De grote knoop is 3 cm lang, 11 mm breed en 4 mm dik, het knoopsgat is 19 mm geworden. Het kleine knoopje is 16 mm lang, 8 mm breed en 3 mm dik. Hier is de lengte van het knoopsgat 14 mm geworden.

Dan wil ik tussen de knoopsgaten ook nog een paar vlindertjes borduren. Hiervoor plak ik  het voorpand ook op de Neschen en kan ik op dezelfde manier als hierboven beschreven eenvoudig de positie bepalen.

DSC02598 (Kopie)

Nu nog de knopen en dan is de blouse klaar!

Ik had eigenlijk foto’s willen maken als de blouse af was, voor de haag met varens. Maar helaas, ik heb te lang gewacht en nu heeft de gemeente de berm gemaaid, weg varens! Dan toch maar op de pop :-).

DSC02709 (Kopie)

DSC02710 (Kopie)

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam