Creatieve berichten over naaien

L 450, hoe en wat met het differentieel transport

BERNINA lockmachines zijn uitgerust met het differentieel transport. Ik wil graag uitleggen waarom dat nu zo’n toegevoegde waarde is aan een lockmachine. Als je de naaivoet van je L 450 afhaalt, heb je goed zicht op de transporteur. Dan zie je dat die in het midden een onderbreking heeft. De twee delen kunnen in een iets verschillend tempo de stof onder de naaivoet naar achteren transporteren. In de handleiding is een handige kaart toegevoegd waar een schema in staat hoe het precies werkt.

image

Het differentieel transport heeft als doel om bij rekkende stoffen zoals tricot een golvende naad te voorkomen. Terwijl bij heel gladde en dunne stoffen zoals voeringstof, het trekken van de naad wordt voorkomen.

image

De knop om het differentieel transport te bedienen zit aan de rechterzijkant van de L 450. Er staan getallen van 0,7 tot 2.0 op de knop, 1 is een neutraal transport. Ik maak altijd een proefje en gebruik dan een restje stof van mijn project. Iedere stof gedraagt zich anders.

image

De tricot rood met witte stip is redelijk soepel. De rechterkant is gelockt met het differentieel op 0,7 en je ziet dat het behoorlijk hobbelig is. Niet mooi natuurlijk. De linkerkant is met 1,0 gelockt en ziet er al heel wat beter uit.

image

De rechterkant is met 1,5 gelockt en het ziet er net weer wat mooier uit. De linkerkant met de knop op 2,0 is echt teveel van het goede…je ziet kleine rimpeltjes ontstaan net naast de naaldsteken.

image

De rose tricot heeft net wat meer katoen , en gedraagt zich anders. De rechterkant heeft bij 1,5 al kleine rimpeltjes. De linkerkant heeft de knop tussen 1 en 1,5 en heeft zo het mooiste resultaat.

Bij al deze proefjes heb ik de spanning op 4 staan, bij alle draden. En het mes staat op 6 mm.

image

Verder met een dunne voeringstof. Met het differentieel op 1 zie je dat het stiksel aan de rechterkant net iets te strak is. De naad heeft de neiging om krom te trekken. Aan de linkerkant is het differentieel,op 0,7 gezet en ik vind het niet mooi.

image

Met het differentieel tussen 0,7 en 1.0 in is in dit geval het stiksel het mooist. Je ziet nu het belang van een proeflapje maken.

image

Behalve het differentieel kun je ook nog met de naaivoetdruk het stiksel beïnvloeden. Dikke stoffen, zoals een paar lagen fleecestof, worden beter verwerkt als de naaivoetdruk hoger is. Het voorkomt het overslaan van steken. Je kunt de naaivoetdruk ook verlagen. Ik doe dat is wel eens bij lycra en tricot. Je merkt daar vooral het voordeel van bij het starten van een naad. Bij een medium ingestelde persvoetdruk willen de stoflagen die je precies op elkaar hebt gelegd bij het begin nog weleens verschuiven. Niet mooi natuurlijk, als je een naad hebt die aan het begin een stukje enkele stof heeft. Als je de naaivoetdruk dan een standje lager zet, zul je merken dat dit probleem nagenoeg weg is.

image

In de handleiding staat een schema wat de letters bij de draaiknop precies aanduiden. Als je de naaivoetdruk wilt veranderen, zet dan wel de naaivoet omhoog. De draaiknop zit bovenop de machine aan de linkerkant. Niet vergeten om de naaivoet weer omlaag te zetten! Overigens is stand M voor de meeste stoffen de beste naaivoetdruk.

Ik hoop dat ik de voordelen van het differentieel transport en het aanpassen van de naaivoetdruk wat duidelijker heb kunnen maken. Maak gebruik van de opties op de L 450, alles wordt zoveel mooier!

Tot de volgende woensdag, met meer waardevolle uitleg over de L 450!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Yvonne Müller

   Hallo Trudie,

   Dit blog bericht is al een tijd geleden geschreven, dus ik moet het nu even uit mijn geheugen opdiepen. In principe is met 4 draads locken van voeringstof de draadspanning ongewijzigd, dus alle spanningen staan op 4. Ook de snijbreedte is op ongeveer 6 mm. Het enige wat er bij de proeflapjes is veranderd is de instelling van het differentieel transport. Maak daarom altijd even een proefje van een stofrestje, om te beoordelen of het resultaat naar je zin is.
   Vriendelijke  groet

   Yvonne.

 • Ida Kuiper

  Beste Yvonne

  Heel interessant, je uiteenzetting over het differentieel transport van lockmachines. Ik ben terecht gekomen op deze site omdat ik probeer informatie te vinden over wat er aan de hand kan zijn met het differentieel transport van mijn Bernina lockmachine ( Bernina 2500 DCET). Het probleem is, dat het differentieel transport het niet lijkt te doen: er is geen verschil te zien in het stiksel tussen de stand N, de stand 1 en de stand 2: er zijn geen rimpeltjes zichtbaar, wat ik juist wel wil want ik moet een zoompje in een klein gerend jurkje maken.

  Vraag: is mijn differentieel transport stuk en gaat dit een dure reparatie worden?

  Met vriendelijke groet, Ida Kuiper

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam