Creatieve berichten over quilten

Een kijkje in het atelier van Sylvia Kaptein

“Mijn atelier op zolder”

In de komende weken laten verschillende BERNINA blogsters en bloggers zien hoe hun naaikamer eruit ziet, ik bijt de spits af met de volgende vraag: ‘Hoe werken jullie, heb je een naaikamer of atelier en hoe heb je dat ingericht? Werk je aan de huiskamertafel, heb je een (slaap)kamertje tot je beschikking of heb je een aparte ruimte?’ Eigenlijk allemaal, moet ik dan zeggen. Via mijn bedrijf Sylvia’s Art Quilts Studio zijn er zo veel verschillende werkzaamheden, dat alle drie de verdiepingen van ons huis gebruikt worden…

SAM_3671
Als je bij ons voor de deur staat, zie je het (net nieuwe) naambordje, zodat je weet dat je aan het goede adres bent. Handig omdat mijn bedrijf in een woonwijk gevestigd is.

Beneden aan de grote huiskamertafel ben ik vaak bezig met laptop, koffie drinken, webshop, voorbereidingen voor projecten ed. En als het heel, heel warm is, zet ik de BERNINA 770QE daar, want op zolder, waar mijn atelier is, kan de temperatuur flink oplopen.

Op de eerste verdieping hebben we een ‘kantoortje’, waar de pc staat en de printer, en waar ik mijn administratie doe, ook nog voorbereidingen voor bestellingen en projecten, waar voorraad in bakken ligt en quilts hangen die op dat moment niet beneden of elders in huis aan de muur hangen. Dit is oa. ook de denktank: veel ideeën worden hier op de computer uitgewerkt.

En op zolder is mijn atelier: op maat gemaakt door DH. Niet heel groot, maar voldoende om goed te kunnen werken.

SAM_3698
Er is geen deur naar zolder, want oorspronkelijk werd deze gebruikt als opslag. Wel een vaste trap gelukkig. Een enkel tuimelraam en direct een schuin dak, waar je bijna niet kon staan. Een paar jaar geleden hebben we daar een dakkapel in laten zetten, en is DH langzaamaan begonnen met isoleren, schilderen en uiteindelijk planken en werktafels gaan maken. De grootste werktafel is altijd bezet: daar staat normaal gesproken de BERNINA 770QE. Boven de werktafel zijn daglichtlampen geplaatst, die ‘wit’ licht geven, zodat kleuren altijd goed te zien zijn. Die lampen zijn niet veel aan, alleen als ik ‘s avonds werk, of als het heel slecht weer is… het raam zit op het noorden, dus prima licht en alleen in de hele vroege ochtend wat zon naar binnen.

Het kleine klaptafeltje dat je tegen de tafel met vakken aan ziet staan, is een extra tafeltje dat ik aan de grote werktafel kan zetten, voor als ik met een grote quilt bezig ben: deze vangt het gewicht van de quilt op. De grote vakken onder de werktafel zijn heel diep, over de hele breedte van de werkplank, zodat ik er veel in kwijt kan. Het tafelblad zelf steekt ca. 20 cm uit: zo is er rekening gehouden met beenruimte, als ik voor de machine zit. Op de plek waar de naaimachine staat is een staander van het werkblad extra verstevigd, vanwege het gewicht.

SAM_3703
‘Achter’ mij, aan de andere kant van de naaimachine, is mijn snij- en strijktafel: extra hoog, zodat je niet zo hoeft te bukken. Ook daar zijn vakken onder gemaakt om vanalles in op te kunnen bergen. Ik werk niet met een strijplank, maar met strijkmatten die ik bovenop de tafel leg als ik ze nodig heb: die zie je op de foto hierboven nog nét rechts tegen de snij-strijktafel aan staan. Aan de muur nog een aantal planken met bakken om weer vanalles in op te bergen (je kunt nooit genoeg bergruimte hebben). Overal zijn stopcontacten geplaatst, zodat ik – waar ik maar wil – strijkbout, naaimachine, cd-speler, of ‘s zomers ventilator in kan pluggen. Boven alle werktafels zijn ook overal TL-lampen (daglicht) gehangen, zodat ik – waar ik maar sta of zit – goed licht heb.

DSCF4333
Tegen de grote werktafel staat – dwars er op – nog een kleinere werktafel. Goed om vanalles op uit te leggen of te sorteren. Op bovenstaande foto zie je dat de grote werktafel ook vol ligt met stoffen – tijdens het uitzoeken van kleuren en stoffen voor grote projecten heb ik daar dus de ruimte voor. De aanschuiftafel is daar weg, zodat ik overal goed bij kan.

SAM_3696
En dan is er nog een grote wand op zolder waar ik allemaal kunststof bakken met stoffen heb: mijn voorraad die ik in 25 jaar bij elkaar gespaard heb. Alles op kleur of thema, papier met teksten erop zodat ik weet wat er in de bakken zit. Ik scherm de stoffen altijd af, ook al komt daar geen direct zonlicht. Ik weet nl. dat TL-licht ook alles kan laten verkleuren, en als ik daar stoffen aan het uitzoeken ben, heb ik dat TL-licht in die hoek aan. Op de kleinere werktafel zie je overigens de opdrachtquilt Jungle II liggen, die ik nog verder ga quilten. Onder de schuining van het dak rechts op de foto heb ik nog een aantal planken voor nóg meer opslag… en geloof me, je hebt nooit genoeg!

SAM_3701
Zo, dat was een toer door mijn atelier op zolder. Ik kruip maar weer onder de aanschuiftafel door (want dat is het nadeel van de niet al te grote ruimte op zolder: de aanschuiftafel komt bijna tegen de snij/strijktafel aan als deze uitgeklapt staat – dus kan ik er nét niet langs lopen, maar moet ik steeds onder het tafeltje door kruipen. Enfin, dan krijg ik voldoende beweging, toch?). En ondanks de hitte (als ik dit bericht schrijf, is het meer dan 30 graden op zolder) moet er toch gequilt worden aan de grote quilt Paradise in Blooms Queen size (ca. 2 1/2 x 2 1/2 m)n… werk stopt niet bij hoge temperaturen. Ventilator op hoog, heel veel water drinken en aan de slag.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein CI
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam