Creatieve berichten over naaien

Sew-a-long : Etui van meetlinten.

Hebben jullie allemaal genoten van een fijne zomer(vakantie?).  Ik heb een hele fijne vakantie gehad en vorige week ben ik weer begonnen met werken. Voor wie het leuk vinden om te zien wat we hebben gedaan, Ronald heeft alles geVlogt op Youtube, klik hier om de Vlogs te bekijken.
En het is weer de hoogste tijd om een nieuwe post te maken voor het BERNINA blog. Om het nieuwe schooljaar goed te beginnen heb ik een leuke tutorial gemaakt voor het maken van een etui …. met meetlinten!
Leuk om bijvoorbeeld mee te nemen naar naailes of als handig tasje in je handtas.

In deze eerste post gaan we als eerste de meetlinten op maat knippen en vervolgens verwerken tot een geweven stuk ” stof”.
Volgende week laat ik jullie zien hoe je hiervan handig etui maakt!

Laat we eerst eens kijken naar de benodigdheden:

Ik gebruikte 4 meetlinten, een rits van 16  cm en stuk stof voor de voering van ongeveer 20 cm bij 25 cm.
Bij het weven vond ik het makkelijk om het tussendoor vast te kunnen plakken, dus een rol schildertape is ook een aanrader.
Lets get started!

Het maken van een etui van meetlinten part 1

Knip de meetlinten in 10 lange stukken van 26 cm  en 13 stukken stukken van 20 cm.
Je kunt het metalen uiteinden eraf knippen. Ik gebruikte meetinten van de Action en ik kon de metalen uiteinden er gemakkelijk af halen.

IMG_1704          IMG_1706

Vervolgens gaan we de meetlinten weven tot een stuk “stof” die we later gebruiken voor onze etui.
Leg de lange stukken naast elkaar zodat de bovenkanten gelijk liggen. Tip: gebruik de lijntjes op de meetlinten om te bepalen of alles mooi recht ligt.
Plak de bovenkant aan elkaar vast met schilderstape of zet het vast met een paar spelden. Naai vervolgens de bovenkant met een grote steek vast. Op deze manier kan je straks gemakkelijk de korte stukken weven zonder dat de lange stukken verschuiven.

IMG_1707  IMG_1711

Hierna weven we de korte stukken.

Het weven is heel eenvoudig;  je gaat met een korte stook eerst onder een lange strook door en vervolgens ga je bovenlangs en daarna ga je weer onderlangs, net zolang tot je aan de andere kant bent en je het gehele korte stukje hebt geweven. Vervolgens herhaal je deze handeling maar alleen ga je nu eerst boven een strook langs en vervolgens eronder en dit herhaal je tot alle korte stroken zijn geweven.  Hieronder zie je een aantal foto’s zodat je kunt zien hoe ik het heb gedaan. Zoals je kunt zien heb ik de bovenkant vast geplakt omdat ik dit makkelijker vond.

IMG_1712 IMG_1713

Zet vervolgens de randen vast met een aantal spelden of gebruik tape zodat de meetlinten niet kunnen verschuiven. Gebruik weer alle lijnen op de meetlinten om te controleren of alles mooi recht ligt. Naai vervolgens met een grote steek langs de randen zodat de meetlinten niet meer kunnen verschuiven.

IMG_1715 IMG_1717

Snij of knip hierna eventueel de rechthoek bij. Ik vind het heel fijn om een snijmat en een liniaal te gebruiken omdat ik zo hele mooie rechte  lijnen en haakse hoeken kan maken. Meet nu de lange kant van de rechthoek op en bepaal het midden en plak hier een stuk tape.  Geef op de tape het midden van de rechthoek aan, zie de foto hieronder. Naai vervolgens  om deze lijn heen. Je naait dus aan beide kanten langs deze lijn. Zorg dat er ongeveer 3 mm tussen de stiklijnen zit zodat je voldoende ruimte hebt.
We gaan zo de rechthoek doorknippen in twee gelijke stukken en op deze manier blijven de meetlinten netjes op hun plek.

IMG_1721 IMG_1723

Als je de rechthoek hebt doorgeknipt heb je twee gelijke stukken. Knip twee stukken van de voering die even groot zijn als de stukken van meetlint. Dan zijn we nu klaar voor deze week!  Leuk, he! Volgende week laat ik je zien hoe je deze stukken verwerkt tot een etui!

Tot volgende week!

IMG_1728

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam