Creatieve berichten over naaien

L450 en L460, wat is MTC?

Deze keer wil ik het MTC onder de aandacht brengen. Wat is het en wat doet het? MTC is de afkorting van Micro Thread  Control. Het is een functie op zowel de L 450 als de L 460 en het helpt je om de steek netjes om de stofrand te laten vallen. Het wil nog weleens gebeuren dat als je van een geweven stof , waar de steek netjes om de stofrand aansluit, een ander project gaat maken van een rekbare stof en dan heb je opeens lusjes langs de stofrand. Een aanpassing met het MTC lost dit euvel op. Ik noem het altijd het fine-tunen van de steek. Dus niks draaien aan de spanning…maar simpelweg het kleine schuifje verstellen. Daarom is het zo belangrijk om altijd een proeflapje te maken!

IMG_1525

Waar zit dat nu precies? Wat gebeurd er? Op de foto zie je de punt van het tornmesje naar de steekvinger wijzen, dat is hetzelfde “dingetje” wat je ook naar achteren schuift als je een rolzoom wilt maken. (Daarover vertel ik een andere keer.) De steekvinger zorgt ervoor dat de grijperdraden netjes om de stofrand aansluiten. Maar soms, dan staat de steekvinger net te ver naar rechts, en dan heb je die akelige lusjes. Andersom kan ook, dan staat de steekvinger net te ver naar links en gaat de stofrand iets omkrullen.

IMG_1529

Op de foto wijst de punt van het tornmesje naar het kleine schuifje, net boven de letters MTC. Op de steekplaat zie een + en – staan. Het MTC is het meest effectief bij een steekbreedte van 6-8 mm en bij een steeklengte langer dan 3,5 mm. Met dit schuifje bedien je het MTC.

Natuurlijk heb ik wat proefjes gemaakt. Ik heb de L 460 ingeregen met de kleuren zoals de route wordt aangegeven, zo kun je goed zien wat met name de grijperdraden doen.

IMG_1527

Het rose proefje is een katoenen tricotstof. Het linkerstiksel laat zien dat de rode ondergrijperdraad te ver naar de bovenkant komt. Het stiksel aan de rechterkant heeft in de bovenste helft lusjes, want het MTC is naar + gezet. Niet mooi, de onderste helft is netjes, met het MTC tussen de +en – in. Het witte proefje is katoenen stof en met het MTC op – in dit geval het netst, de rechterkant laat het stiksel zien met het MTC op + en daar zijn lusjes te zien. Het blauwe proefje is stretchdenim. Hier heb ik de steekbreedte verhoogt naar 9. De linkerkant vind ik het netst, met het MTC op -. De rechterkant laat in de bovenste helft zien dat de ondergrijper naar voren komt, het MTC stond hier op de helft tussen -en + in. De onderste helft laat de steken zien met het MTC op +en dan komt de ondergrijperdraad nog meer naar de voorkant. Je ziet dus het belang van een proefje en een kleine aanpassing met het MTC doet echt veel voor de steek.

IMG_1526

Als laatste nog een testje wat de snijbreedte kan doen. De positie van het mes bepaald hoe breed je stiksel wordt. Hoe meer het mes naar rechts staat, hoe meer stof er tussen de naald en buitenrand zit. Het rose lapje laat zien dat het mes veel te breed stond bij het rechterstiksel, er trekken een soort vouwen onder de lussen die door de grijperdraden zijn gevormd. De stof wordt er tussen gepropt. Aan de linkerkant wel een net stiksel, met een kleinere snijbreedte. Het blauwe lapje heeft aan de linkerkant een snijbreedte van 7 mm en het stiksel ziet er mooi uit. Aan de rechterkant begon ik met een snijbreedte van 9 mm en ook hier komen de vouwen, want er zit teveel stof onder de lussen van de grijperdraden. Halverwege is de snijbreedte verzet naar 5 mm, en dat is net te smal, want de ondergrijperdraad komt te ver naar voren.

Het is een samenspel van de juiste steeklengte, snijbreedte en de positie van het MTC om het beste uit de L 460 en L 450 te halen.

Neem zelf de proef op de som, en maak wat testjes met verschillende stoffen..tricot, katoen en jeans. Succes en tot de volgende keer.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam