Creatieve berichten over naaien

De perfecte Finishing Touch!

Voor de perfecte finishing touch van je creaties op je BERNINA zijn de onderstaande hulpmiddelen essentieel. Naast hulpmiddelen zijn natuurlijk de juiste temperatuur van je strijkijzer en stoom instellingen erg belangrijk voor de verschillende stoffen. Natuurlijk zijn voor quilten en naaien andere hulpmiddelen belangrijk, maar als designer bespreek ik enkel de hulpmiddelen voor kleding maken.

2

1. Stoomstrijkijzer of Strijksysteem
Natuurlijk komt op de eerste plaats een goede stoomstrijkijzer of Strijksysteem.
Zorg wel dat je makkelijk de temperatuur kan instellen en dat je zelf de hoeveelheid stoom kan bepalen. Ik gebruik zelf mijn Laurastar strijksysteem. Het was een hele investering, maar echt de moeite waard. Wat ik vooral erg fijn vind is dat in de tafel/plank  een automatische opblazing en aanzuiging zit die in 2 snelheden is af te stellen voor  koud strijken zonder dat je valse plooien krijgt. Ook hebben deze systemen een dubbel volume stoom die je zelf kan regelen in tegenstelling tot gewone stoomstrijkijzers. Dit maakt het makkelijker om meer stoom toe te passen om lastige plooien die niet plat willen te persen. Met de softpressing strijkzool kleeft mijn stof nooit meer aan mijn strijkijzer en voorkomt het glanzen van stoffen. Met een goede stoomstrijkijzer of strijksysteem is je resultaat al gelijk 10x beter.

3

2. Perskussen
Een perskussen is een onmisbaar hulpmiddel voor het openpersen van rondlopende naden, zoals bijvoorbeeld een prinsessennaad of mouwkoppen. Dit is eigenlijk het eerste hulpmiddel wat op je verlanglijstje zou moeten staan. De mijne gebruik ik dagelijks. Dit hulpmiddel bootst verschillende lichaamsdelen van de vrouw na. Ik heb deze in de maat 12x23cm. Het fijne is dat deze ook een band hebben voor het vastzetten aan je mouwplankje.

4

3. Mouwplankje
Een mouwplankje is eigenlijk gewoon een mini-strijkplankje. Het is ideaal voor het strijken van mouwen zonder een vouw te krijgen in de lengte. Verder gebruik ik het zelf niet voor andere doeleinden, omdat ik daar mijn andere hulpmiddelen voor heb die een beter resultaat bereiken.

5

4. Nadenrol
De nadenrol is een hulpmiddel dat ik erg veel gebruik bij het persen en strijken van naden.
Het voorkomt het doorpersen van naden door de ronde vorm. Bij het persen met een natte doek of stoom geeft het snel een droge naad en is geschikt voor alle stoffen. Ook schuif je hem snel door bij het persen van bijvoorbeeld zijnaden en pantalonnaden.

6

5. Handperskussen
Een handperskussen is een soort langwerpige rol die ik gebruik voor super smalle ruimtes in kledingstukken, zoals bijvoorbeeld het stomen en strijken van manchetten. Zo kreuk ik de rest van de mouw niet. De mijne heeft een maat van 23x7x7cm.

7

6. Mini-strijkijzer
Voor het hele fijne strijkwerk is een mini strijkijzer met een fijne punt erg makkelijk. Deze kan je op 2 warmte standen instellen. Ik gebruik deze bijvoorbeeld in hele kleine hoekjes en met het verwerken van kant.

62

Nu heb ik nog 2 echte must-haves. Ik kwam onlangs een filmpje tegen van de Tailor’s Clapper en het  Tailor Board. Ze hebben maar heel kort op mijn verlanglijstje gestaan, want ik moest ze hebben.  Alleen bestellen uit de VS of de UK is een dure grap, maar toen ik ze had ontvangen was ik dat alweer vergeten. Het zijn namelijk echte must-haves voor kledingmakers.

8
7. Tailor’s Clapper
De Tailor’s Clapper is om scherpe rechte naden te maken. Je perst je naad met je stoomstrijkijzer of strijksysteem en drukt de Tailor’s Clapper op de rand van de naad. De stoom wordt geabsorbeerd door het hout en zo krijg je messcherpe naden. Je gebruikt het vaak bij rechte korte naden of  bijvoorbeeld voor het persen van een vouw middenvoor in een pantalon.

9
8. Tailor Board
Voor een beginnend naaister is een Tailor Board een beetje overbodig.
Als je veel kragen en ingezette mouwen naait, dan kan je niet meer zonder.
Door de verschillende vormen kan je mooi schoudernaden , kragen en zakken persen.
Ik vind het Tailor Board vooral fijn voor het fijne werk, door de verschillende vormen.
Je moet hem wel leren gebruiken.

Hier is een goede tutorial om te laten zien hoe nuttig het Tailor Board is.

Als je van plan bent na aanleiding van mijn blog om je hulpmiddelen uit te breiden, raad ik je aan om deze volgorde ook aan te houden. Je kleding ziet er dan steeds een beetje meer gepolijst uit en zo bereik je die perfecte finishing touch.

Voorlopig is dit mijn laatste blog. Voor je het weet ben ik weer terug!

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

 

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • IngridL BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Bedankt Bjorn, vele hulpmiddelen zien we al eens voorbij komen, misschien toch eens een verlanglijst maken. De Taylors Clapper heb ik eens een tijdje geleden voorbij zien komen. Tegen de tijd dat ik het hele lijstje afgewerkt heb moet ik een ruimte aanbouwen aan het huis ?? of verhuizen. Groeten Ingrid

    • Bjorn Kersten BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Geen dank Ingrid. Vele hulpmiddelen komen regelmatig voorbij, omdat je bijna onmisbaar zijn. Het zijn veel hulpmiddelen, dus snap dat je daar ook de ruimte voor moet hebben.Om nu te gaan aanbouwen of verhuizen is misschien een beetje rigoureus??? hahaha 🙂 😉

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam