Creatieve berichten over borduren

En het borduren gaat verder…

Aangezien ik elke maand een nieuw borduurwerk voor twee van mijn kleindochters ga maken, ben ik nu met de ‘volgende’ bezig. Van beiden weer ecru stof boven, luchtige tussenvulling en ecru stof onder ingespannen in de borduurring Ovaal, van de BERNINA 770QE.

Als je meerdere borduurmotieven gaat maken, en alles op hetzelfde formaat wilt verwerken, kun je het beste alle gegevens noteren die belangrijk zijn, bv. dat ik ze op 15 x 19 cm wil afsnijden. Deze notitie heb ik voor beide borduurwerken in een gripzakje gedaan, samen met de A4tjes met aanwijzingen voor de borduurmotieven/kleuren en de klosjes garen die ik ga gebruiken. Zo houd je alles bij elkaar en hoef je niet iedere keer weer uit te rekenen wat de uiteindelijke afmeting moest zijn…. georganiseerd werken is altijd een pré!

SAM_4226
Eerst een borduurmotief gemaakt van de hand/skelet, voor oudste kleindochter (die trauma arts wil worden): daarbij heb ik eerst gekeken naar het aantal steken, en dat waren er nogal wat. Aangezien ik geen software heb om zelf de borduurmotieven te bewerken, kan ik niets anders doen dan een aantal lagen overslaan, in dit geval heb ik de schaduwen (net even een andere tint bovenop de basiskleur) niet geborduurd – gewoon naar de volgende kleur gegaan. Als ik alles zou laten borduren, wordt alles te dicht en te dik, en knapt de draad weer steeds. Bovendien vond ik dat de schaduwen niets toevoegden; zónder kon ook. Hij is toch duidelijk? Het lijkt echt een plaatje uit een oud anatomieboek..

Wat me bij dit borduurmotief van deze serie motieven opvalt, is dat de zwarte lijnen soms wel drie maal geborduurd worden, en dan niet met een soort stiksteek, maar met stapsteken, die telkens terug nog eens over de lijnen gaat. Ik kan me voorstellen dat – als je wel over borduursoftware beschikt – je een aantal van deze lijnen zou verwijderen: dat kan best, want de zwarte lijnen blijven goed zichtbaar, ook na éénmaal borduren… enfin, de machine op langzaam gezet, daar waar over dikke stukken geborduurd moest worden, en dat ging prima. Even wat meer tijd er voor uittrekken is geen probleem – dan weet je zeker dat alles mooi wordt.

SAM_4230
Nadat het motief geborduurd is, heb ik hem afgesneden op bovengenoemd formaat, en met een dichte zigzagsteek en lekker felgekleurd garen alle lagen op elkaar afgewerkt.

SAM_4232
Het tweede borduurmotief, voor middelste kleindochter, ook weer opgezet…

SAM_4234
en keer op keer van garen wisselen, dat houdt je bezig. Deze motieven zijn niet zo dicht (het verschilt echt van borduurfirma tot borduurfirma), dus kan ik iets sneller borduren. Maar evengoed, daar waar over dikke stukken heen geborduurd gaat worden, zet ik alles op ‘langzaam’…

Uiteindelijk ook dit borduurwerk af, gesneden op gewenste formaat en aan de zijranden voorzien van dichte zigzagsteek – dit keer in felroze.

SAM_4240
En de knoopsgaten? Die maak ik met het handige knoopsgatenvoetje 3A. Ik heb de afmeting van een grote knoop genomen voor de maatvoering, en zet een lijntje met blauwe wateruitwasbare stift op de plek waar ik het knoopsgat wil hebben. Ik maak een standaard knoopsgat (nr. 51 uit de handleiding, blz. 106) – dankzij dit handige voetje worden ze perfect gemaakt.

Hierbij trouwens een handig filmpje:

En dan zijn weer twee ‘hangertjes’ met borduurmotieven klaar… eind van de maand krijgen de meiden ze weer, als ze hun huiswerk deze maand weer netjes af hebben gemaakt…

SAM_4242
Op naar de volgende motieven!

Borduurgroeten,
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam