Creatieve berichten over naaien

Gothic bolero

Vorig week was het Halloween! Het is nog niet zo bekend in Nederland, maar steeds meer mensen decoreren hun huis met pompoenen, spinnenwebben, heksen en meer! En er worden ook steeds meer Halloween feestje georganiseerd. Zo was ik dit jaar ook weer uitgenodigd voor een Halloween feestje. Natuurlijk wilde ik gepast gekleed gaan! En wat is er nou leuker dan een mooie kanten bolero. Het staat super op een ‘Little black dress’ en het is ook nog eens heerlijk comfortabel. Twee vliegen in 1 klap dus!

Het naaien van een kanten bolero is niet eens zo moeilijk dan dat het misschien lijkt. Wat je nodig hebt is een mooie lap elastisch kantstof, een breder kantje voor aan de mouw (ik gebruikte 2 meter in totaal) en een smaller kantje om aan het eind de zomen af te werken. Hier had ik ook ongeveer 2 meter van nodig.

1 materialen

Om het patroon te maken gebruikte ik een shirtje dat me goed past als voorbeeld. Dit legde ik plat op tafel neer en met patroonpapier tekende ik dan het patroon voor mijn bolero.

De mouwen wilde ik heel wijd hebben. Hiervoor heb ik gewoon een brede strook stof geknipt. In mijn geval was de omtrek 1 meter. Om het patroon goed op de stof te kunnen tekenen zonder dat het super elastische stof scheef trok gebruikte ik mijn schaar en speldenkussen als gewichtjes.

2 patroon op stof

Het kanten stof heeft van zichzelf al een mooie rand. Omdat ik hier nog een kantje aan wilde naaien kon ik gewoon de zelfkant er van afknippen.

3 zelfkant

4 zelfkant afknippen

Voorzichtig spelde ik het bredere kant vast aan de mouwen.

5 mouwzoom spelden

Omdat beide stoffen elastisch zijn, stikte ik ze aan elkaar met een zigzagsteek. Zo behoud je gemakkelijk de elasticiteit van de stof. Mijn BERNINA 330 met het antislipvoetje nr 52 naait hier zonder problemen door heen!

6 randje aan mouw naaien

Het kledingstuk zette ik in elkaar door de delen aan elkaar te locken. Mijn overlockmachine BERNINA 800DL heeft 4 klossen waardoor het mooie stevige (en elastische!) naden worden. Super! In 1 keer is de naad vastgestikt en mooi afgewerkt. Wat wil je nog meer?

7 alles locken

Toen begon het plooiwerk! Mijn mouw heeft een omtrek van 1 meter, maar dit moest toch stevig worden teruggebracht op de plek waar het aan de bovenmouw vast kwam. Daarom speldde ik hier voorzichtig plooien in en deze stikte ik ze vast aan de bovenmouw. Om de naad daarna nog mooier af te werken lockte ik het voor de zekerheid ook nog.

8 rimpelen

Het leek me mooi om de zoom van de bolero af te werken met een smal kantrandje. Deze speldde ik vast aan de rand en naaide ik mooi vast met behulp van een tweelingnaald. Een tweelingnaald is lang niet zo moeilijk te gebruiken dan het misschien lijkt. De naaimachine heeft nog een extra kloshoudertje wat je kunt uitklappen. Hier kan de tweede klos garen op. Dan kun je beide draden tegelijkertijd inrijgen en eenmaal bij de naald aangekomen haal je door beide naalden 1 draad. En dan gewoon gas geven! Zo simpel is het.

9 tweelingnaald

Het werken met een tweelingnaald geeft een mooi afgewerkt effect. Aan de ‘goede’ kant zie je twee naden, parallel aan elkaar. En aan de achterkant zie je een zigzagpatroon. Hierdoor blijft de naad rekbaar, en dat is fijn bij bijvoorbeeld zomen van shirtjes en (tricot) jurken.

10 zomen naaien

En toen was de bolero klaar… Ik vind hem super mooi geworden!

Aan de voorkant heb ik twee stukjes van het smalle kant overgelaten zodat ik het met een strik kan vastknopen.

11 klaar

En zo zag het er uit in combinatie met een zwart jurkje en Halloween makeup!

12 resultaat

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: elastisch kant, kant, lace
Benodigde producten:
BERNINA 330
BERNINA 330
BERNINA 800DL
BERNINA 800DL
Zigzagvoet met glijzool #52
Zigzagvoet met glijzool #52
Standaardnaaivoet
Standaardnaaivoet

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam