Creatieve berichten over quilten

Merry Christmas deel 1

In deze komende feesttijd kreeg ik een idee voor een kerstcadeau, waarbij ik in ieder geval weet dat het een kussen moet worden. Ook wil ik vijf applicaties gebruiken – vijf rozen – die ik voor de persoon waar het cadeautje voor bedoeld is al een tijd heb bewaard. Maar wat nog meer? Soms haal je je inspiratie uit een klein zinnetje, vooral als je via Google zoekt naar dat zinnetje: Merry Christmas. Als je bij ‘afbeeldingen’ kijkt dan zie je heel veel mooie groepjes met deze woorden en meer. Mij ging het alleen om de woorden zelf, om bij de applicaties te gebruiken. Ik vond dit wel grappig, heel speels, dus het zinnetje uitprinten en daarmee starten.

SAM_4401
Op een A4tje uitgeprint op ware grootte: prima voor wat ik nu van plan ben.

SAM_4403
Ik heb deze letters van de woorden nodig om op een strijkbaar materiaal over te nemen: en omdat ik weet dat dat op de achterkant van een (warm)rode stof gaat gebeuren, moet ik de letters in spiegelbeeld overtekenen. Aangezien ik geen lichtbak heb, plak ik het A4tje op het raam – ook een lichtbak toch? Je kijkt nu overigens tegen de achterkant van het A4tje aan, zodat het al in spiegelbeeld staat.

SAM_4404
Hierna pak ik Heat’n Bond Lite (een soort Vliesofix) en dat plak ik over dit papier. Daarna teken ik de buitenlijnen van de woorden (niet per letter apart, maar als geheel).

SAM_4405
En dan knip ik vlak langs de potlood lijnen de woorden (en het rondje van de i ) uit.

SAM_4407
Dit strijk ik op de achterkant van de stof die ik voor het zinnetje wil gebruiken: een warmrode (kerst)quiltstof.

SAM_4410
En dan knip ik alles rondom op de potloodlijnen uit: ook de openingen in de letters zelf. En daar is het zinnetje, gestreken op stof.

SAM_4411Ik heb binnenkussen van 50 x 50 cm, en leg daar de woorden (en het rondje voor de i) op, en alle 5 de rozenapplicaties, om te zien hoe alles bij elkaar past. Zo te zien gaat dat prima lukken.

SAM_4414
Op dit punt haal ik de papieren beschermlaag achter de woorden weg. Aan de glimmende laag achter de woorden zie je dat de lijmlaag erop zit en strijkbaar is. Daarna leg ik alles op een witte printstof – klein motiefje, alles op de strijkmat om vast te strijken.

SAM_4415
De rozen zijn ook strijkbaar: er zit een lijmlaag op de achterkant van de applicaties (te zien als glimmende laag), dus ook deze kan ik vast strijken. (Dit soort applicaties zijn bij grote fournituren winkels verkrijgbaar – ze zijn al mooi van zichzelf, maar ik ga ze nog quilten).

SAM_4416
Nu alles gerangschikt is, kan ik het vaststrijken. De witte stof is ca. 60 x 60 cm, ik zorg ervoor dat alle applicaties in het midden op ca. 40 x 40 cm komen te liggen, omdat ik langs de randen nog iets aparts wil toevoegen straks… Vandaar de centimeter er even bij.

SAM_4419
Dan leg ik een stuk quiltstof omgekeerd op dit geheel en strijk alles vast: die stof is bedoeld om de applicaties niet direct in contact te laten komen met de strijkbout – blijft alles veel mooier.

SAM_4421
En zo is alles (tijdelijk) vastgezet…

Vanaf dit punt ga ik quilten op de BERNINA 770QE: vrij werken met het (borduur)voetje, dus alle richtingen op. Ik heb een sandwich gemaakt van lichte achterkantstof, tussenvulling en de bovenkant met het zinnetje en de rozen. Voor de bovendraad gebruik ik een frisse kleur machine quiltgaren (100% katoen), waar rood, oranje en roze in zit – dit geeft vast een leuk effect op de (toch wel) donkere letters.

SAM_4422
Ik kijk goed naar het voorbeeld van het A4tje: daar zijn witte lijntjes tussen de letters: ik ga die nav. het voorbeeld met quiltgaren quilten, diverse keren heen en weer, over elkaar, om wat dikkere quiltlijnen te krijgen en meer kleuren bij elkaar.

SAM_4424
Van dichtbij ziet dat er zo uit… de verschillende kleuren van het quiltgaren komen prima uit. Je ziet ook direct dat ik altijd de onderdraad naar boven haal, en beide draden in het begin vasthoud, bij de eerste quiltsteken. Zo voorkom je dat er aan de achterkant een opeenhoping van garen zit – het zogenaamde vogelnestje…

SAM_4425
En kijk maar hoe het er na het quilten uitziet: A4tje boven, letters met quiltwerk onder.

SAM_4429
En dan ga ik de rozen ook quilten: met hetzelfde gemêleerde garen als bij de letters ga ik hier in de vlakken quilten, speels, alsof het er in hoort… En kijk eens hoe dat het uiterlijk van de applicaties verandert!

SAM_4432
De rozen zijn nu voor het grootste gedeelte vastgezet met de quiltsteken.. maar…

SAM_4436
…ook de blaadjes ga ik zo vastzetten, met een groen gemêleerd machine quiltgaren. Met nerven en rondom, en gequiltje blaadjes er omheen. Veel spannender dan alleen zo’n applicatie!

SAM_4437
Hier zie je een detail: ook bij het quilten van de blaadjes ga ik diverse keren over dezelfde lijnen heen met quiltwerk. De lijnen worden hierdoor duidelijker, maar ook mixen de kleuren beter. En nee, geen tekeningen maken, maar ‘gewoon’ uit de vrije hand… gekeken naar de blaadjes van de applicaties, en iets dergelijks dan daartussen gequilt. Leuk werk hoor!

SAM_4442
Het uiteindelijke resultaat bevalt me wel…

Hierna ga ik meer quilten en een bijzondere rand aanbrengen, kijk je de volgende keer weer? Dan zie je stap voor stap hoe dat in zijn werk gaat, hoe ik het kussen afmaak en wat het eindresultaat is….

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Applicaties, Heatn'Bond Lite, Katoenen quiltstof, machine quiltgaren, Sylvia's Art Quilts Studio, tussenvulling
Benodigde producten:
BERNINA 770 QE
BERNINA 770 QE

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam