Creatieve berichten over quilten

Merry Christmas deel 2

Verder met het Kerstkussen met Merry Chrismas en rozenapplicaties. Die zijn allemaal gequilt, maar nu ga ik verder met quilten, en een aparte rand aanbrengen.

SAM_4445
Voordat ik rondom het zinnetje en de rozen ga quilten, wil ik eerst een papieren mal maken voor een bijzondere rand (van dezelfde warmrode stof als de letters). Daarvoor gebruik ik patroonpapier dat ik op de sandwich leg. Patroonpapier is doorzichtig, dus kan ik de rozen onder het papier goed zien en weet ik hoe ik eromheen ga tekenen. Ik wil een speels effect, dus teken ik met potlood een vorm met rondingen, langs de buitenkanten van alle rozen.

SAM_4446
Het patroonpapier heb ik dubbel gevouwen en langs de potloodlijnen uitgeknipt, waardoor de vorm symmetrisch is geworden. De binnenkant van deze vorm gebruik ik om op Heat’n Bond Lite tekenen.

SAM_4448
Ik leg nog even de buitenkant van de mal op de sandwich, om te controleren of de afmetingen goed zijn.

SAM_4450
Omdat Heat’n Bond Lite niet zo breed is als de mal die ik gemaakt heb, leg ik de (twee losse) binnendelen van de mal apart op het Heat’n Bont Lite, en teken deze om.

SAM_4451
Ik knip ze apart uit, knip dan alleen een rand rondom de potloodlijnen…

SAM_4455
…en strijk deze op de achterkant van een groot stuk (warmrode) stof, op het midden daarvan.

SAM_4457
Hierna knip vanuit het midden op de potloodlijn, door de Heat’n Bond Lite en de stof heen, om zo een opening in de stof te krijgen.

SAM_4459
Ik haal de papieren beschermlaag weg achter de stof, en leg de stof op de sandwich.

SAM_4461
Met een blauwe wateruitwasbare stift teken ik nu langs de binnenkant van de rode stof op de sandwich (op de witte stof).

SAM_4464
Deze lijn heb ik nodig om te weten tot waar ik op de witte stof ga quilten. Ik quilt steentjes: allemaal rondjes, groot en klein, van verschillend formaat, weer voor het speelse effect.

SAM_4466
Ik quilt tot ca. 1 cm voorbij de blauwe lijn, omdat de sandwich door dit intensieve quiltwerk gaat krimpen. Ik wil niet dat er straks langs de rode rand(stof) een leeg stuk sandwich te zien is…

SAM_4467
En dan zijn alle kiezeltjes gequilt… best een werkje, maar wel leuk.

SAM_4470
Hierbij een detail om te zien welk effect vrij quilten kan hebben.

SAM_4471
Dan leg ik de warmrode stof omgekeerd neer, en zet met een Bohin Glue Pen lijm op de gladde, dikke kant waar de lijmlaag van het Heat’n Bond Lite zit. Omdat ik de sandwich al gemaakt heb, kan ik de rode stof niet meer strijken op deze sandwich: de tussenvulling is synthetisch, en zou smelten bij de temperatuur die nodig is om de lijmlaag van Heat’n Bond Lite plakbaar te maken, dus ‘plak’ ik de rand rondom tijdelijk vast – Bohin Glue Pen is ca. 30 seconden tot iets meer plakbaar, daarna droogt het op.

SAM_4473
Tijd genoeg voor mij om de rand goed op de sandwich aan te drukken en direct met het gemêleerde quiltgaren van de letters en de rozen rondom vast te quilten/stikken.

SAM_4475
Eerst quilt ik dat (weer uit de vrije hand) rondom met een enkele rij stik/quiltsteken… (door de dikke binnenrand op de rode stof van het Heat’n Bond Lite blijft de stof prima plat liggen tijdens dit quilten).

SAM_4477
…daarna ga ik weer rondom quilten, maar nu steeds heen en weer op kleine stukjes, om een bredere rand te krijgen van allerlei kleuren en steken, zoals ik dat bij de letters ook gedaan heb.

Als ook dit quiltwerk klaar is, is de bovenkant van het kussen klaar. Ik ga niet quilten in de rode stof, en heb overigens de witte stof niet achter de rode stof weggeknipt, vanwege het bolle effect wat er nu ontstaat: het midden is intensief gequilt, de randen niet…

SAM_4479
De sandwich/bovenkant van het kussen moet nu teruggesneden worden tot het juiste formaat: 50 x 50 cm + naden. Hiervoor moet ik het midden bepalen. Dat doe ik door twee lange quiltlinialen op de achterkant van het middendeel – de onderkant van Merry Christmas – te leggen: vanuit de opening tussen de linialen meet ik naar boven en naar beneden 26 cm af: dat is de helft van 50 cm plus naden.

SAM_4482Ik teken wat lijntjes met potlood en kan dan een quiltliniaal langs deze lijntjes leggen om alle lagen in één keer af te snijden. De centimeter gebruik ik om te controleren of de linialen recht liggen en of de maat nog klopt.

SAM_4483
Daarna kan ik met de lijnen van de liniaal de andere kanten ook afsnijden en steeds in de gaten houden dat alles recht gesneden wordt.

SAM_4484
Hierna is de bovenkant goed afgesneden, door alle lagen heen.

SAM_4488
Nu nog wat pailletten en kralen opnaaien, voor een feestelijk effect.. niet teveel… een beetje rondom Merry Christmas…

SAM_4487
En dan de achterkant maken: ik heb graag een ‘hotelsluiting’ bij mijn kussens: hiervoor snijd je een groot stuk stof (iets groter dan de voorkant van het kussen inclusief 1 x 11 cm extra). Je halveert dit in het midden, maakt op beide stukken een inslagje en naait dit netjes om (zorg er wel voor dat je de juiste stukken omnaait, kijk hiervoor altijd of de print van de stof op de voorkant nog doorloopt). Deze verkregen stukken leg je met een overslag op elkaar – ca. 10 cm, en naait dit vlak langs de kant vast.

Dit geheel wordt dan uiteindelijk weer een vierkant, iets groter nogmaals dan de voorkant. Voordeel van zo’n hotelsluiting is dat je geen knopen of ritssluiting nodig hebt, en de voorkant van het kussen ‘rondom’ dicht kunt naaien, en kunt keren door deze achterkantopening. Simpel dus.

SAM_4494
De sandwich omgekeerd op de voorkant van deze achterkant met sluiting leggen: let op dat overslag naar beneden wijst (je ziet vanzelf wat ik bedoel als je het goed neerlegt).

SAM_4496
Naai nu op alle zijkanten rondom door alle lagen heen, ca. 1/5 cm of 1 cm vanaf de kant (eventueel voetjebreed).

SAM_4497
Snij of knip dan de hoekjes weg… zigzag de randen dan netjes af, of gebruik een locksteek en keer het geheel. Heel goed de hoekjes uitduwen.

SAM_4499
Daarna heb ik op ca. 1 cm vanaf de kant door alle lagen gestikt, om een leuk randje te krijgen, maar ook om het kussen wat steviger te maken.

SAM_4501
Daarna is het een kwestie van binnenkussen in deze kussenhoes te zetten. De opening wijst naar beneden, dus dat zit goed.

SAM_4510
En dit is het resultaat. Ik hoop dat het cadeautje in de smaak zal vallen… ik heb er in ieder geval met plezier aan gewerkt.

Quiltgroeten,

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam