Creatieve berichten over naaien

Naald en Draad voor je Lock en Coverlock machine

In mijn blog van 17 oktober heb ik gesproken over naalden en garen voor je BERNINA naaimachine. Naast naaien wordt de lock en coverlock machine ook veel gebruikt bij het maken van kleding. Ook voor locken  is het belangrijk dat je de juiste naald en garen gebruikt.

Voor je coverlock machine zijn speciale naalden te krijgen. Dit zijn de BERNINA Coverstitch Elx705CF 90/14 naalden.  Doordat de naald een andere vorm heeft, pakt je coverlock de draad beter, zodat je minder snel last hebt van steken overslaan.

2

Voor je overlock machine zijn er speciale naalden te krijgen. Dit is de Schmetz Overlock naald EL x 705 SUK-CE 90/14. BERNINA zelf heeft geen speciale overlock naald, maar beveelt BERNINA universal  130/705H  70/10 naalden aan. Ik heb ze beide in mijn atelier liggen en pak 9 van de 10 keer toch de BERNINA naalden. Ik vind in deze de speciale overlock naald van Schmetz geen meerwaarde bieden.

schmetz

Naast naalden voor je cover of lock machine is een ander belangrijk onderdeel voor je vriendin het garen.

Lockgaren is eigenlijk bij velen een ondergeschoven kindje. Lockgaren word makkelijk op de markt gekocht. De merken die je daar koopt zijn bijvoorbeeld  Restyle en Goldspun. Dit zijn bekende merken in het lage segment.  Je koopt gauw 4 klossen voor €6,- . Dit garen laat veel pluizen achter in je machine en splijt snel. Ook is het garen niet kleurvast en krimpvrij.

Om een beter resultaat te behalen en een langere levensduur voor je vriendinnen is het misschien verstandig om je eens te gaan verdiepen in kwaliteits lockgaren.

Ik gebruik al een lange tijd Amann Mettler garen om te naaien, maar ben pas sinds kort in aanraking gekomen met het lockgaren van hen. Dit op aanraden van mijn dealer. Ik ben toen het Seracor en Seraflock garen gaan proberen. Het Seracor voor mijn BERNINA L 460 overlock en Seraflock voor mijn BERNINA L 220 coverlock. Ook heeft Amann Seralene garen welke ik al gebruikte voor rolzomen.

seracor

Seracor

Seracor is de allesnaaigaren in overlock. Je kan het gebruiken voor elk doeleinde op het gebied van overlocken en is geweldig voor het afwerken van randen. Wat ik zo fijn vind aan het garen is dat het een uitstekende naad elasticiteit heeft. Het garen heeft een harde kern van soepele gesponnen vezels, waardoor het garen een matte oppervlak heeft. Zo steelt dit garen ook niet de show in je creatie.

Dit garen is geschikt voor naalddikte 70 tot 90. Ik gebruik dit garen enkel op mijn BERNINA L 460 overlock met de BERNINA universele naald zoals boven besproken. Het mooie is dat dit garen te verkrijgen is in maximaal 50 kleuren.

seralene

Seralene

Voor fijne naden en zomen aan lichte stoffen is Seralene lockgaren perfect. Dit gebruik ik eigenlijk enkel om te rolzomen met mijn vriendin. Dit garen is al langer bekend bij mij, doordat ik dit gebruikte tijdens mijn stage. Het mooie van dit garen is dat het makkelijk de kleur aan neemt van de stof. Zelfs met een visdraadje door de rolzoom valt de zoom niet erg op. Het is te krijgen in 18 kleuren en bij dit garen gebruik je naalddikte 70-80.

seraflock

Seraflock

Gebruik Seraflock moussegaren voor het aflocken van elastische stoffen, lingerie, badkleding etc. Seraflock is een garen met een beetje rek waardoor het zorgt voor een nog grotere rekbaarheid van naden. Een ander voordeel van het Seraflock garen is de zachte structuur waardoor het niet gaat irriteren op de huid. Seraflock moussegaren is uitermate geschikt voor gebruik in coverlockmachines en overlockmachines.
Dit garen is geschikt voor naald 90-100. Ik gebruik dit garen enkel op mijn BERNINA L 220 coverlock met BERNINA Coverstitch naald. Het is een 100% Polyester garen en verkrijgbaar in 30 kleuren, op klosjes van 1000 meter.

De bovengenoemde garens zijn A keuze lockgaren. Amann Mettler heeft ook een b keuze lockgaren. Dit is Trojalock. Als je minder wil uitgeven aan lockgaren, zou ik deze aanbevelen. Het is een 100% polyester garen en verkrijgbaar in 30 kleuren, op klosjes van 2500 meter.

Kijk eens voor alle soorten garen op hun website. Het is echt het proberen waard!

Wil jij ook weten waar jij jouw garen kan kopen?
Hier kan je zoeken op winkeliers in je eigen buurt die Amann Mettler garen verkopen.
Je ziet zelfs welke soort garen de handelaar verkoopt. Super makkelijk!

Nu ga ik snel weer aan mijn creaties verder voor mijn fashionshow. Even kijken welke naald en garen ik nodig heb voor mijn volgende couture jurk.

Let’s Sew!

Wil je mij ook volgen tijdens het ontwerpen en maken van mijn collectie?
Like dan mijn Facebookpagina!

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Benodigde producten:
BERNINA L 460
BERNINA L 460
BERNINA L 220
BERNINA L 220

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Paula BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

    Hallo, ik heb een bernina overlock en ben op zoek naar naalden om heel fijne stoffen te overlock. Welke naalden moet ik gebruiken en waar vind ik deze? Bij de aankoop van mijn machine zat een doosje bernina naalden in verschillende diktes maar die vind ik ook nergens meer.MVG 

    • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

      Beste Paula, Naalden zijn o.a. verkrijgbaar bij een Authorized BERNINA Dealer. Gebruik voor fijne jersey of fijne, zeer rekbare stoffen naalden met medium ronde punt 130/705 H-S of SUK (komt overeen met HAx1SP, JLx2 of ELx705). Veel succes met je naaiproject! Groetjes, Geertje van het BERNINA team

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam