Creatieve berichten over naaien

Accessoire van de Maand december

Deze maand hebben we als Accessoire van de Maand de naaivoetenset voor BERNINA activa, de 2-serie en de 3-serie. Als aanbieding krijg je de patchworkvoet #37 gratis bij aankoop van de naaivoetenset.

Mocht je dus een naaivoetzooltje missen, aan iemand cadeau hebben gedaan of als je liever hele naaivoetjes wilt, kun je nu van het aanbod gebruikmaken.

Ik wil jullie graag wat meer informatie geven over de 5 naaivoetjes (#1, #3, #3B, #4 en #5) die de set bevat en over de patchworkvoet #37. Bovendien kunnen jullie in de verschillende video’s nog meer over de toepassing van deze voetjes bekijken.

Terugtransportvoet #1

voet 1De gladde, platte zool drukt de stof stevig op de transporteur. De uithollingen voor en achter het steekgat zorgen ervoor, dat steken die vooruit en achteruit worden getransporteerd gemakkelijk kunnen worden genaaid. Voor een kordonnaad (bij een knoopsgat) zijn de uithollingen echter niet diep genoeg. De kerf geeft het midden van de naaivoet aan. Door de gleuf aan de zijkant wordt de bovendraad onder de naaivoet door naar achteren gelegd.

Het steekgat is breed genoeg voor steekbreedtes van 5,5 mm. Bij een steekplaat met een steekgat van 5,5 mm breed kan dus elke naaldstand tot 5,5 mm worden ingesteld. In de schacht van de naaivoet zit een opening waar de kantliniaal kan worden bevestigd, deze wordt met een schroefje vastgemaakt. De kantliniaal is een handige geleidingshulp voor het naaien van rechte naden en zomen. Deze naaivoet kan met elke naaldsoort worden gebruikt en is geschikt voor diverse nuttige en decoratieve steken.

Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden:

 • Drievoudige rechte steek
 • Decoratieve steken die niet te dik zijn
 • Decoratieve zoom
 • Naden en zomen in tricot
 • Bandjes aanzetten
 • Naden in badstof
 • Kapnaad in velours
 • Rimpelen
 • Oogprogramma’s
 • Naaien met tweeling- of drielingnaald
 • Entredeux (handmatig/geprogrammeerd)
 • Kant aanzetten
 • Quilten

De video over de terugtransportvoet #1:

Knoopsgatvoet # 3

voet 3

Met deze naaivoet kunnen knoopsgaten in alle gewenste lengtes worden genaaid, ook kleine knoopsgaatjes op een klein oppervlak met ongelijke stoflagen, zoals bijv. bij kraagbiesjes.

Door de gleuven hebben de kordons genoeg plaats, de naaivoet kan bij het vooruit- en achteruitnaaien probleemloos over de kordons glijden. Leg de bovendraad voor naaibegin door de opening aan de zijkant samen met de onderdraad naar achteren. Op deze manier worden de draaduiteinden niet in de kordons vastgenaaid. Het kerfje aan de linkerkant van de naaivoet geeft het knoopsgatbegin aan (plaats waar de naald in de stof steekt) en is erg handig als je de lengte van de kordons exact moet vastleggen.

Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden:

 • Knoopsgaten
 • Knoopsgat met vuldraad
 • Standaard knoopsgat smal
 • Stretch-knoopsgat
 • Oogknoopsgat
 • Rimpelen met vuldraad
 • Rekbaar rimpelen
 • Minipaspel
 • Koordjes aannaaien

Knoopsgatsledevoet 3B

voet 3B

Het naaien van verschillende knoopsgaten van dezelfde lengte is met deze naaivoet een kinderspel.

De schacht ligt op een slede en hierdoor kan de machine knoopsgaten tot een lengte van 3 cm lengte naaien. Op de schaal op de naaivoet kan de gewenste knoopsgatlengte worden aangegeven. De slede moet voor het naaien naar voren zijn gericht. Bij naaibegin moeten de boven- en onderdraad onder de naaivoet naar achteren worden gelegd.

Ook bij deze schacht kan een kantliniaal worden bevestigd, zodat elk knoopsgat op dezelfde afstand van de stofrand wordt genaaid.

Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden

 • Knoopsgaten dupliceren
 • Knoopsgaten met vuldraad

De video toont de toepassing van de knoopsgatvoet #3 en knoopsgatsledevoet #3B

Ritsvoet # 4 

voet 4

Met deze smalle naaivoet kun je heel dicht langs de tandjes van de rits naaien. De stof wordt gelijkmatig getransporteerd. Aan beide kanten van de naaivoet zit een uitsparing. Daarom moet de naaldpositie of geheel naar links of geheel naar rechts worden ingesteld.

Tips voor het inzetten van ritsen:

 • Beide kanten van onder naar boven naaien.
 • De stof niet te dicht langs de tandjes van de rits naaien. De rits ziet er dan bobbelig uit en gaat minder lang mee. Er zijn ook ritsen verkrijgbaar waarbij de naailijn is gemarkeerd.
 • Bij dunne stoffen is het raadzaam om steunstof op de naadtoeslag te strijken, dit verstevigt het gedeelte waar de rits wordt vastgenaaid en vergemakkelijkt het inzetten van de rits.
 • Reken voor het inzetten van een rits altijd met een naadtoeslag van minstens 1,5 cm.

Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden:

 • Ritssluiting met overslag (eenzijdig of tweezijdig) naaien
 • Onzichtbare rits inzetten
 • Deelbare rits inzetten
 • Doorstikken
 • Paspels naaien
 • Bandjes met drukknopen aannaaien

Bekijk ook deze videotutorial:

Blindzoomvoet # 5

voet 5

Deze voet is geschikt voor het zomen van bijna alle soorten stoffen. Met behulp van deze naaivoet, de blindsteek en de passende naaldstand worden de steken maar net in de zoom genaaid, waardoor deze aan de goede kant van de stof nauwelijks zichtbaar zijn. Het metalen plaatje in het midden dient als geleider, hierdoor naai je altijd op gelijke afstand van de stofvouw (zoom). Met behulp van het geleidingsplaatje wordt de steek gevormd, hierdoor wordt de blindsteek vrij los genaaid en ligt de zoom mooi plat. De blindzoomvoet kan ook worden gebruikt voor het smal doorstikken van rechte stofkanten bij middelzware en zware stoffen. Deze naaivoet is niet geschikt voor het naaien van zigzagsteken en decoratieve steken.

Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden:

 • Blindzoom
 • Smal doorstikken
 • Naaien van riemlusjes

In de video kun je goed zien hoe de voet wordt toegepast:

Patchworkvoet # 37

voet 37

De afstand tussen de buitenranden van de naaivoet en de middelste naaldstand is exact 6 mm. De afstand tussen de binnenranden en de middelste naaldstand is exact 3 mm. Daarom is deze naaivoet bij uitstek geschikt voor naaiwerk waarbij een naad van 6 of 3 mm noodzakelijk, dus speciaal voor patchwork. Maar ook voor het naaien van kleine projecten zoals poppenkleding, voor naden die gekeerd moeten worden of precisienaaiwerk is deze voet erg handig.

De markeringen aan de buitenrand zijn van voordeel bij het draaien in hoeken of bij het verwerken van patchwork-delen. De middelste markering is op gelijke hoogte als de naald, de andere markering 6 mm daarachter en 6 mm daarvoor. Voor het naaien van parallelle lijnen op gelijke afstanden kan ook bij deze voet de kantliniaal in de schacht worden bevestigd.

De voet kan alleen worden gebruikt voor het naaien van een rechte steek met naaldstand midden. De naaivoetzool is vlak met een smalle gleuf waar de draad doorheen loopt. De rest van de naaivoetzool ligt op de stof en zorgt voor de noodzakelijke druk. De grootte van de naaivoetzool verhindert, dat de stof tijdens het naaien van smalle naden door de naald in het steekgat wordt geduwd.

Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden:

 • 6 mm brede naad naaien
 • 3 mm brede naad naaien
 • Hoeken naaien
 • Doorstikken
 • Patchwork met ruiten
 • Patchwork met driehoeken
 • Naden die gekeerd worden

Ook van deze voet bestaat een duidelijke video:

Meer informatie over de aanbieding Accessoire van de Maand vind je op de website.

 

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam