Creatieve berichten over quilten

Adventskalender 2016 – deurtje #17

Cadeautjes geven aan kinderen is een van de dankbaarste dingen die je doen kunt als ouders, grootouders en vrienden! Die stralende ogen, als het cadeau iets is wat al lang op het verlanglijstje stond, zijn onbetaalbaar! Daarom ben ik ook heel erg blij met het thema voor de Adventskalender voor dit jaar.

Mijn kinderen zijn al best wel groot (23 en 19 jaar) en laten zich daarom niet meer zo makkelijk betoveren met kerstcadeautjes; meestal zijn de wensen behoorlijk pragmatisch, wat het wel gemakkelijk maakt om iets te vinden….

Toch zijn beiden voor het adventskalender-thema mijn absolute competentie-team geweest! Ik heb namelijk beiden onafhankelijk van elkaar gevraagd, welk geschenk ze zich het beste herinneren en waaraan ze het meeste plezier gehad hebben. Mijn dochter dacht spontaan aan een stoffen knuffeldier, die ze nog steeds heeft en mijn zoon kon niet beslissen, welk Lego bouwpakket de coolste was. Interessant was het, dat ze beiden van mening zijn, dat hun eenvoudige kinderquilts de enige geschenken zijn, die ze het langste bij zich gehad hebben en nu nog steeds belangrijk zijn; dat heb ik blijkbaar goed gedaan.

Daarom stel ik jullie vandaag een eenvoudige quilt voor om na te maken en die je zeker nog voor Kerstmis klaar kunt krijgen.

Quiltmanufaktur Kinderquilt

De quilt wordt enkel met vierkanten van 20 x 20 cm gemaakt en is bijna 130 x 165 cm. Ook als je nog nooit iets van patchwork gemaakt hebt, dan kun je deze quilt zelf maken, vooropgesteld dat je wel enige naaikennis hebt.

Om de geschikte, individuele maat voor je project te berekenen, moet je simpelweg de naadtoeslag van het vierkant aftrekken. Ik werk bij patchwork altijd met inch-eenheden, daarom is mijn naadtoeslag altijd een 1/4 inch breed. Voor de individuele vierkanten betekent dat dan, dat in totaal 1/2 inch naadtoeslag afvalt, ongeveer 1,5 cm. Dat betekent dat een afgewerkt vierkant ongeveer 18,5 cm wordt. Daarvan uitgaand kun je de totale afmeting van je quilt berekenen. Als je 1 cm naadtoeslag wilt gebruiken dan wordt een afgewerkt vierkant 18 cm. Voor de uiteindelijke quilt maakt het niet uit of je een naadtoeslag in inch of centimeters gebruikt, alleen voor de uiteindelijke afmeting.

Nog enkele tips vooraf:

Materiaal (voor een afmeting van ongeveer 130 x 165 cm)

  • 63 vierkanten van 20 x 20 cm in verschillende stoffen
  • 175 cm volumevlies H277 (150 cm breed)
  • 175 cm achterkantstof (140 cm breed)
  • Stof voor de binding
  • Naaigaren
  • Tijdelijke plakspray voor textiel of quiltspelden.
  • Bijpassend quiltgaren, ik heb lichtgrijs genomen
  • Patchworkvoet #37
  • Boventransportvoet #50 + kantlineaal

Ik leg de vierkanten altijd op de grond in de gewenste samenstelling, dan heb ik een goed overzicht en kan besluiten welke vierkanten waar moeten liggen. Bij deze quilt zijn het 9 rijen van 7 vierkanten. Ik maak altijd een foto van de lay-out, met mijn telefoon. Als er wat door elkaar gaat, dan kan ik altijd nakijken waar een bepaald vierkant moet komen 😉

IMG_5106

Stapel de vierkanten per rij op elkaar en leg de stapels op je werkplek.

Nu worden de blokken per rij aan elkaar genaaid, gebruik daarbij patchworkvoet #37. Als je de rand van de vierkanten langs de zijkant van het voetje laat lopen, dan heb je een exacte naadtoeslag van 1/4 inch. Ik strijk de naadtoeslagen altijd open, maar dat moet niet persé. Als de rijen klaar zijn kunnen ze aan elkaar genaaid worden. Daarvoor speld je het beste de naden precies op elkaar door de spelden haaks op de naad te zetten, dan kun je over de spelden heen naaien. Het beste zet je spelden daar waar de naden precies op elkaar moeten komen en doorlopen.

Als je de quilttop klaar hebt, dan wordt deze samen met het volumevlies en de achterkantstof tot een zogenaamde quiltsandwich samengevoegd. Ik gebruik altijd plakspray om de drie lagen voor het quilten op elkaar te zetten. Het voordeel van deze methode is dat de drie lagen tijdens het quilten niet onderling kunnen verschuiven en er zo geen kleine vouwtjes aan de achterkant ontstaan. Als je dat niet wilt gebruiken, dan kun je de 3 lagen ook met elkaar verbinden met quilt-veiligheidsspelden. .

Kinderquilt 2016 7

Nu kun je beginnen met quilten. Ik heb hier met rechte lijnen gequilt. Met de boventransportvoet #50 met de kantlineaal kun je fantastische rechte lijnen quilten. Ik heb hier op een afstand van ongeveer 5 cm van de naden steeds een lijn in de lengte en dwars gestikt en dan nog een keer voetjebreed langs deze lijnen.

Het quilten hoeft het niet altijd een kunstwerk te worden. Per slot van rekening is het voldoende als je enkele lijnen quilt, zodat de drie lagen later, bijvoorbeeld tijdens het wassen niet onderling verschuiven. Je kunt ook in de naadtoeslag stikken, daarvoor is de boventransportvoet ook zeer geschikt.

Kinderquilt 2016 1

Ik hou er van als de quiltlijnen de quilt een driedimensionale optiek geven. En het ziet er ook zeer aantrekkelijk uit als je de quiltlijnen duidelijk ziet op de donkere stoffen.

Als je klaar bent met quilten, dan wordt de rand van de quilt gelijk gesneden en van een zogenaamde binding voorzien. Over het thema binding heeft Dorthe Niemann een hele goede tutorial hier op de blog geschreven.

En dan is de quilt klaar!

Kinderquilt 2016 2

Kinderquilt 2016 1.j4

Misschien is een quilt wel niet hét geschenk, waarvan de kinderen compleet uit hun dak gaan, maar het zal zeker een geschenk zijn waar ze vele jaren plezier van zullen hebben.

Ik wens jullie een stress-vrije adventstijd, een fantastisch Kerstfeest en een goede start van het nieuwe jaar 2017!

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam