Creatieve berichten over borduren

Adventskalender 2016 – deurtje #23

Soms heb je panels van quiltstoffen waar je al een hele tijd iets mee had willen doen. Toen de vraag kwam om mee te doen aan de Adventskalender van BERNINA heb ik deze vrolijke, felgekleurde Kerstpanels uit de kast gehaald. Een stof met een lekker fris kleurtje groen er bij gezocht, borduurmotieven uitgezocht en het maken kan beginnen: natuurlijk maak ik ze voor mijn kleinkinderen als kerstcadeautje. De placemats maak ik wat groter dan gebruikelijk, vanwege de afmeting van de borduurmotieven, nl. 40 x 50 cm – ze zijn allemaal gemiddeld 15 cm breed/hoog en 12 cm hoog/breed… dan passen bord en bestek er ook nog goed op.

Wat heb je nodig om deze placemats te maken?
1) Kerstpanel die je versnijden kunt, genoeg voor het aantal placemats dat je wilt maken (ik maak er 3).
2) Groene stof voor de bovenkant van de placemat: per placemat 50 x 60 cm.
3) Tussenvulling: per placemat 50 x 60 cm.
4) ‘Tijdelijke’ achtergrondstof – om de sandwich compleet te maken (het werkt niet prettig om een tussenvulling als achterste laag te hebben, een sandwich bestaat altijd uit 3 lagen: bovenkant, tussenvulling en achterkant): per placemat 50 x 60 cm (bij mij een lichte stof waar ik nog stukken van over had).
5) Groene stof voor de ‘echte’ achterkant: per placemat 50 x 60 cm.
6) Groene stof stroken van 5 cm breed, schuin van draad gesneden – voldoende voor de omtrek + wat extra’s voor elke placemat = ca. 2 meter lang.
7) Borduurmotief voor de machine (als je over die mogelijkheid beschikt), met bijpassende garens.
8) Machine quiltgaren (bij mij groen).
Verder: rolmes, snijmat, quiltliniaal (lang), naaigaren, lange spelden en alle andere ‘gewone’ zaken om met stoffen te werken.

SAM_3929
Het panel kun je versnijden, dwz. dat je vlakken met voorstellingen uit elkaar kunt halen. Die zijn dan weer apart te gebruiken, zodat er uit elk panel stukken voor meerdere placemats te halen zijn. Ik ga ze links op het placemat naaien. Maar eerst de borduurmotieven maken.

SAM_4012
Ik vond deze geweldige kerstmuizen om te borduren! Wie kan die nu weerstaan? Ik heb een basis sandwich gemaakt, waar ik per placemat een muis op ga borduren – zo krijgt ieder zijn eigen muis – de afmeting van elke basissandwich is 50 x 60cm. De garenkleuren pas ik aan aan de kleuren van het panel dat ik ga versnijden. Het wordt wel even hard werken om alles op tijd af te krijgen: het aantal steken van de muizen varieert van 24.000 tot 39.000 per motief: wel iets om rekening mee te houden als je even ‘snel’ een motief wilt borduren.

SAM_4016
Omdat ik het borduurmotief op de groene stof zet, wordt alles wat oorspronkelijk groen is, in een andere kleur geborduurd (anders zou er veel te veel groen te zien zijn). Het pakje borduur ik dan met paars en lichtpaars. Leuk om de felle kleuren van de panelstof eruit te halen.

SAM_4020
Het motief wordt via mijn USBstick in de machine gezet en op de display geplaatst: ik controleer altijd weer of alle vier de hoeken in de ring passen, hoewel ik weet dat deze motieven standaard voor de ovale ring van de BERNINA 770QE gemaakt zijn. Het motief hoef ik dus niet te verkleinen. Alle kleuren garens uitgezocht, en borduren maar…

SAM_4024
Leuk weer hoe je het werk ziet groeien. En als het klaar is, uit de ring halen en op naar het volgende borduurmotief of een andere sandwich.

De placemat wil ik dus wat groter maken: 40 x 50 cm, omdat ik het jammer zou vinden dat een bord – wat meestal middenop een placemat gezet wordt – deels op de muizen komt. De geborduurde muizen heb ik rechts bovenaan gezet, zodat bestek ed. rechts nog onder de muizen kan liggen – zeker de kleine messen, vorken en lepels van de kleinkinderen. Of er kan een servet in bijpassende kleur neergelegd worden, waarbij het bestek link op de panelvoorstellingen liggen… enfin , dat zien we wel als de placemats klaar zijn.

SAM_4193
Eerst alle stukken van de panels snijden die ik op elk placemat wil naaien: ik naai ze links bovenop de sandwich, op ca. 10 cm vanaf de kant (want dat is de breedte van de stroken van de panels + naden), dwars door de sandwich heen. Wel knip ik de groene stof die dan nog onder deze strook zit weg, omdat dit stuk anders te dik zou worden. Op de foto hierboven zie je de sandwich met links het stuk panel, rechtsboven het borduurwerk en wat lange quiltspelden om alles netjes bij elkaar te houden.

Om de placemat te quilten heb ik besloten om kruislings lijnen te quilten. Hiervoor heb ik voetje 97D op de machine gezet omdat ik dan op 1/4 inch vanaf de kant kan werken, naderhand bij het afwerken, en omdat bij voetjes met een D de boventransport ingeschakeld kan worden, waardoor dikkere sandwichen prachtig gequilt worden. Gebruik je een gewoon persvoetje, dan heb je kans dat de bovenste laag van de sandwich anders ‘schuift’ dan de onderste laag, en je op kruispunten bij kruisende lijnen verstoringen krijgt…

Eerst maar de eerste lijn quilten: die heb ik van hoekpunt tot hoekpunt van het stuk van 40 x 40 cm (groene stof) gequilt.

SAM_4194

Je kunt je grote quiltliniaal gebruiken om daarna langs deze gequilte lijn spelden te zetten, maar eventueel kun je ook je geleider gebruiken als die bij je machine zit, om daar een afstand van 5 cm op af te meten. Net wat je zelf het prettigste vindt…

Werk over de hele sandwich van de placemat eerst alle quiltlijnen in één richting af – laat steeds 5 cm tussen de lijnen.

SAM_4199
Daarna ga je kruislings de andere lijnen quilten: bij het borduurwerk ben ik steeds gestopt met quilten – je gaat natuurlijk niet dwars over het borduurwerk heen…

SAM_4202
Uiteindelijk over de hele placemat kruislings gequilt: ook over het deel van het panel. Daarna de mooie achterkantstof tegen de achterkant aan gelegd (bij mij ook groen) en alles teruggesneden tot exact 40 x 50 cm.

SAM_4208
Voor de afwerkrand heb ik een aantal stroken schuin van draad (45 graden) gesneden en die aan elkaar gezet tot één lange strook van ca. 2 m – de strookbreedte is 5 cm. Deze strook heb ik in de lengte dubbel gevouwen en gestreken (let op: alle naden van het aan elkaar zetten van korte stroken tot één lange wel open strijken – dat voorkomt dikke delen).

Dan kun je twee dingen doen met de afwerkrand: op de voorkant naaien (dubbel) met de open kanten op elkaar, omslaan naar achteren en met de hand tegen naaien… of – zoals ik het liefste doe – op de achterkant naaien, omslaan naar voren en met de naaimachine tegen naaien.

TIP: rek de dubbele afwerkstrook iets uit tijdens het aannaaien, of dat nu op de voorkant of achterkant gedaan wordt: dan voegt hij zich mooi naar de sandwich.

SAM_4210
Als je de afwerkrand er als één stuk opnaait, moet het laatste stuk gesloten worden: dat doe je op dezelfde manier als bij het aan elkaar zetten van de kleinere stroken – schuin, naden openstrijken.

SAM_4213
Denk er ook aan om de hoekjes netjes op 45 graden/schuin dicht te naaien – dat heb ik dan wel met de hand gedaan. Dit doe ik altijd als de strook naar de voorkant gezet wordt, maar vóórdat ik de strook vastnaai. Op die manier zijn de hoekjes al netjes en voegen de stroken langs de kanten zich vanzelf…

SAM_4215
En dan zijn er drie placemats klaar… voor elke kleindochter één… straks leuk inpakken en als kerstcadeautje klaarleggen… maar eerst even alles in sfeer op tafel zetten: kerstservies en bestek, om te laten zien hoe dat er uit ziet…

SAM_4224
Gezellig toch? Wil je zelf deze placemats maken? Het Kerstpanel is via mijn webshop verkrijgbaar. Heb je nog hulp nodig, na het lezen van deze beschrijving met foto’s? Dan kun je me mailen via sylvia@sylviasartquilts.nl.

Veel plezier met het maken en alvast hele fijne creatieve Kerstdagen!

 

Quilt- en borduurgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts. nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam