Creatieve berichten over naaien

Adventskalender 2016 – deurtje #4

Opgeruimd staat netjes – ook in een ridderslot

Als mama van twee wilde kereltjes is het thema “ridders” niet meer uit ons leven weg te denken. Boeken, spellen, films … dit thema is voor elke leeftijdsgroep actueel. Volwassen ridders ontmoeten elkaar sinds jaren online voor games en zijn dan uren zoet in deze fantastische heroïsche wereld. Ik heb me lang tegen wapens in ons huis verzet… Onze jongste greep echter, zodra hij kon grijpen, al naar zwaard en wapenschild en was sindsdien niet meer zonder onderweg. Dit jaar werd de verzameling uitgebreid met een kleine kruisboog voor zijn verjaardag, achteraf gezien een goede keus. De kater leeft overigens nog. En onze grote zoon heeft het boogschieten als sport ontdekt, hij is hier, het was niet anders te verwachten na jarenlange training, ook best goed in. Voor mij was het in ieder geval duidelijk, dat er een ridderlijk opbergsysteem gemaakt moest worden!

Opbergsysteem voor de verzameling van onze junior

Opbergsysteem voor de verzameling van onze junior

Onze kasteelmuur dient als idee voor jullie project. Pas het ontwerp, de afmeting en uitvoering aan de grootte van de kinderkamer en het aantal objecten dat je wilt opbergen, aan. Een mogelijkheid om het ridderkostuum op te hangen, ontbreekt bijvoorbeeld bij mijn variant.

Eerst wordt de achterwand gemaakt. In principe bestaat deze uit twee lagen katoen, waartussen een laag schuimstof van 5 mm wordt verwerkt (bijv. Soft & Stable of Style-Vil van Freudenberg). Op de katoen heb ik een muur met acrylverf getekend. Mijn basisstof had een afmeting van 1,20 m x 1,20 m. Denk eraan, om kranten onder de stof te leggen voordat je gaat schilderen. Plak plakband voor de voegen op de stof, in verschillende breedtes. Je kunt hiervoor Washitape in verschillende breedtes gebruiken. Dan wordt de muur veel “echter”. Let erop, dat de voegen ook kloppen :-).

De muur wordt gemaakt met acrylverf en Washitapes

De muur wordt gemaakt met acrylverf en Washitapes

De acrylkleuren (zwart, terracotta, olijfgroen, rood, bronze, crème) worden verdund en met een grote spons aangebracht. De verf kun je het beste een beetje op de stof deppen en vegen, hierdoor krijg je een natuurlijk resultaat. Laat het geheel drogen en trek het Washitape weg. De voegen waren voor mijn gevoel te licht en daarom heb ik deze met zwarte textielspray ook een beetje natuurlijker gemaakt. Zo krijgt de wand een wat rustigere look, eigenlijk ziet hij eruit als een kasteelmuur die getekend is door roet en vuur… (Als je de stof niet wilt verven, zijn er ook stoffen met een muurmotief te koop).

Naaien als fitness-studio

Naaien als fitness-studio

Nu worden de achterkant, de schuimstof en de voorkant aan elkaar genaaid. Als je niet direct een BERNINA Q 24 in de buurt hebt staan, is dit een uitdaging. Ik ben in het midden met stikken begonnen met een eenvoudige rechte steek, alleen de horizontale voegen, alleen de rijen. De stoflagen kunnen goed bij elkaar worden gehouden met klemhouders uit doe-het-zelf zaken. Om alle stoflagen niet de hele tijd te hoeven draaien (ze zijn weliswaar licht, maar de afmetingen zijn groot), is het raadzaam de achteruitsteken te gebruiken en elke tweede naad helemaal achteruit te naaien. Ik heb alle stoflagen overigens staand genaaid, dat ging prima.

Klemhouders uit doe-het-zelf zaken houden de stof onder controle

Klemhouders uit doe-het-zelf zaken houden de stof onder controle

Als de “muur” gequilt is, wordt hij aan de randen recht geknipt. Door het verven en naaien, zijn de randen namelijk wat krom getrokken. Een lange liniaal, kleermakerskrijt, een scherpe schaar en een kussen voor onder je knieën zijn het gereedschap dat je nu nodig hebt. Mijn kasteelmuur is nu 1,20 m x 2,10 m.

Randen recht knippen

Randen recht knippen

Nadat jullie nu weten, hoe breed de muur wordt, maak je een tunnel aan de achterkant vast om de muur straks te kunnen ophangen. Neem hiervoor een stuk van dezelfde stof als voor de achterkant (katoen).

  • Lengte muurbreedte min 3 cm
  • Breedte 26 cm
Tunnel voorbereiden

Tunnel voorbereiden

Strijk de stof in de lengte om, aan de smalle kanten rechts op rechts aan elkaar naaien, keren en de lange, open kant afwerken. Deze naad zorgt voor stabiliteit als de muur hangt. Aan de achterkant bovenaan vastspelden.

Tunnel

Tunnel

Afgebiesd

Afgebiesd

Werk de complete muur met biaisband in de gewenste kleur af. Ik had alleen wit biaisband en heb dit ook geverfd. Als je met normaal biaisband werkt, wordt dit als eerste aan één kant opgestreken en open vastgenaaid, anders is het te smal. Naai aan de achterkant de strook van de tunnel direct mee vast.

Tunnel met stang

Tunnel met stang

De open rand van de tunnel wordt in de voeg van de muur vastgenaaid. Dat valt niet op. De hoofdzaak is, dat alles stabiel is voor wilde kleine ridders! Ik schuif meestal een aluminium buis door de tunnel en door de buis dan weer stevig nylon koord dat niet breekt. Het nylon koord kan aan twee haken aan het plafond worden bevestigd.

 

Riddervaandel

Sjabloon

Sjabloon

De basismuur is nu klaar en nu kunnen de details naar hartelust worden gemaakt. Ik heb snel een paar vaandels met behulp van mijn borduurmachine gemaakt. Maar dit kan ook gewoon met de naaimachine. De sjabloon op de stof overtrekken en dubbel uitknippen, aan één kant een motief appliqueren, tekenen, plotten, borduren of sprayen. Ik heb een Franse lelie gekozen. Maar ook draken of familiewapens zijn mogelijk. Steeds twee lapjes rechts op rechts op elkaar naaien, naadtoeslag afknippen, keren en strijken. Vaandels van vilt kunnen gewoon worden uitgeknipt.

Snelle kleine vaandels

Snelle kleine vaandels

De vaandels met de open rand, het motief ligt naar beneden, de punten wijzen naar de bovenkant van de muur, exact in één van de voegen leggen en vastnaaien. Vaandel naar beneden vouwen en doorstikken.

Als de muur klaar is, kun je het beste samen met de kleine ridder, de wapenschilden, zwaarden, etc. rangschikken. Een zelfgemaakt klein zwaardje van metaal kwam bij ons helemaal bovenaan te hangen, zodat de kleinste van de twee er niet bij kan. Zwaarden van plastic of moosgummi hangen onderaan, die zijn vrij ongevaarlijk, maar worden toch gebruikt voor de dagelijks terugkerende strijd om het verhaaltje-voor-het-slapen-gaan.

Rangschikking

Rangschikking

Voor de vakken waarin straks de wapens moeten hangen, kun je het beste sjablonen van folie maken. Dit doe je het makkelijkst door de folie op het object te plaatsen, vast te spelden, met een foliestift de omtrek na te tekenen en de vorm uit te knippen.

Met behulp van folie de vormen overtekenen

Met behulp van folie de vormen overtekenen

De sjablonen van folie weer vastspelden, zodat niets onder uit het vak kan glijden als de muur hangt. Met behulp van krijt de positie van de vakken op de muur markeren.

Vakken op de muur markeren

Vakken op de muur markeren

Materiaal voor de vakken

Materiaal voor de vakken

Voor de vakken kun je weer alle soorten materiaal gebruiken: grijze, zwarte, metaalkleurige restjes stof, vilt of SnapPap. Stofschroeven (bijv. boekbinderschroeven) in goud en zilver. Dat klinkt naar robuust riddergereedschap…

Sjablonen overtekenen

Sjablonen overtekenen

De sjabloon op het materiaal overtekenen en uitknippen. Bij SnapPap of vilt is geen naadtoeslag nodig. Bij stoffen die ik bijv. gebruikt heb om de wapenschilden op te hangen, moet je wel een naadtoeslag bijrekenen, zodat je het patroondeel mooi kunt verwerken.

Houders op de muur bevestigen

Houders op de muur bevestigen

De houders en vakken op de muur rangschikken, een plank onder de muur leggen en één voor één met een priem en hamer gaatjes door alle lagen slaan. Schroeven inzetten en vastdraaien. Halverwege de muur zul je wensen dat je vier armen had, bij mij was dit het geval…. Let erop, dat je geen gaatjes in de dwarsnaden van de muur slaat.

Opgeborgen objecten

Opgeborgen objecten

De vakken voor het wapenschild zijn net als de vaandels dubbel genaaid, gekeerd en met de naaimachine vastgenaaid.

Detail

Detail bijl en lievelingszwaard

 

Detail moosgummizwaard

Detail moosgummizwaard

 

Vak voor munitie

Vak voor munitie

Naaien voor kinderen, “Alles wat een kinderhart begeert”, is het motto van de adventskalender van BERNINA. Ik vond het ontzettend leuk om jullie dit project te laten zien. Zonder deze “stok achter de deur” had ik het project waarschijnlijk niet zo snel gemaakt. Ik hoop, dat jullie hierdoor inspiratie hebben gekregen om de jongenskamer van je zoontje, kleinzoon, neefje of buurjongetje te verfraaien. En mocht er dit jaar onder de kerstboom zwaard en schild liggen, dan kun je in de eerstvolgende vakantie dit project naaien.

Ik wens jullie allemaal een prachtige adventstijd waar iedereen toch ook een paar uurtjes rust vindt.

Groetjes, Sandra.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: biaisband, katoen, naaigaren, restjes stof, schaar, SnapPap, stofschroeven, verstevigingsmateriaal, vilt
Benodigde producten:
BERNINA 530
BERNINA 530
BERNINA 800DL
BERNINA 800DL

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam