Creatieve berichten over quilten

De perfecte binding – een tutorial

Bernina Q24

In augustus heb ik jullie een Cross-Block-Tutorial (alleen beschikbaar in het Duits) laten zien en beloofd om te laten zien hoe het afgelopen is met mijn blokken. Intussen is mijn quilt helemaal klaar en ik ben echt blij met het resultaat. Met het quilten ben ik helemaal gelukkig; dat heb ik op mijn Q24 gedaan. De diagonale kruisen werken driedimensionaal en dat was ook precies mijn bedoeling.

Alice Blyth van Blossomheartquilts uit Australië  heeft dit blok heel erg populair gemaakt en het de naam Tic-Tac-Toe gegeven. Op haar blog vind je een handleiding voor blokken van 12,5 inch. Het is sowieso leuk om op haar blog rond te kijken, want ze laat daar nog veel meer mooie projecten zien.

Cross Block diagonal

Vandaag wil ik jullie hier op de blog laten zien hoe ik de binding maak. Als voorbeeld dient mijn nieuwe quilt die bijna klaar is en een afmeting heeft van 150 x 150 cm.

Allereerst meet ik de omtrek van mijn quilt. Bij mijn voorbeeld hebben de zijkanten een totale lengte van 6 meter. Als binding gebruik ik een stof die een breedte heeft van 1,12 meter. Ik deel de totale omtrek door 1,12, afgerond is dat 5,4. Dus heb ik 6 stroken nodig over de hele breedte van de stof gesneden. De breedte van iedere strook snij ik op 2,5 inch.

De zelfkant snij ik van iedere strook af en leg de uiteinden diagonaal op elkaar. Ik markeer een diagonale lijn zoals op onderstaande afbeelding en naai over die lijn.

Binding Streifen diagonal anlegen

De naadtoeslag afknippen of snijden tot 1/4 inch en openstrijken.

Nahtzugaben auseinander bügeln

Als alle stroken aan elkaar genaaid zijn, dan vouw en strijk je de hele strook over de lengte links-op-links dubbel.

Met de open kant naai je de binding-strook voetjebreed  (1/4 inch) langs de rand van de hele quilt, met voet #37, #57 of #97, afhankelijk van je machine en je voorkeur. Je begint met het aannaaien ergens in het midden van een van de zijkanten. Laat ongeveer 20 cm van de binding los hangen, voor het naadbegin.

Binding der Beginn

Naai tot de hoek. Zoals je op de afbeelding kunt zien, naai ik vanaf ongeveer 1/4 inch vanaf de hoek, schuin naar de hoek toe. Knip de draad af.

Binding die Ecke

Binding Ecken umklappen

Ik draai mijn quilt 90 graden, sla op de hoek de binding omhoog en dan weer naar beneden. Vanaf de gevouwen hoek begin ik weer met naaien en hecht daarbij ook aan. Dan krijg je een hele mooie gevouwen hoek.

De binding naai ik niet helemaal tot het einde, maar ik stop ongeveer 20 cm daarvoor, zodat ik voldoende plaats heb om de uiteinden samen te naaien. Mijn binding is, zoals eerder vermeldt, 2,5 inch breed. Je knipt nu beide uiteinden zo af, dat ze elkaar precies 2,5 inch overlappen.

Binding die beiden Enden

De uiteinden leg je nu weer diagonaal op elkaar, markeer de diagonaal en naai over die lijn. De naadtoeslag weer afknippen en openstrijken.

die beiden Enden diagonal vernähen

De binding past nu precies langs de rand; je kunt de naad verder tot het einde naaien.

Binding zu Ende nähen

Hoe naai je de binding dan aan de achterkant vast? Met de machine?

Dat doe ik dus nooit, ik verheug me juist op deze laatste stap in het hele project. Ik naai de binding aan de achterkant vast met de hand en kan me daarbij helemaal ontspannen. Dit klusje is voor mij pure meditatie.

Binding mit der Hand annähen

Binding die Ecke von hinten

En dan is de quilt klaar, je ziet hem hier nog eens in zijn geheel.

Cross Quilt diagonal

Cross Block das QuiltingHier kun je heel goed zien hoe de kruisen naar boven komen, omdat ik alleen de achtergrond gequilt heb.

Ik hoop dat je iets hebt kunnen leren van mijn binding tutorial. Er leiden zeker meer wegen naar Rome, voor mij is deze de beste.

Hartelijke groet,

Dorthe Niemann

P.S.: als je vragen hebt over dit bericht, stuur dan een e-mail naar info@bernina.nl. De auteur spreekt zelf helaas geen Nederlands.

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: Katoenen quiltstof, naaigaren, naaimachine, patchworkstof
Benodigde producten:
BERNINA Q 24
BERNINA Q 24
De patchworkvoet # 37
De patchworkvoet # 37

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam