Creatieve berichten over quilten

Quilten en verfraaien van een printstof – Jungle Quilt 3

Ook dit is weer een quilt in opdracht, al weet de opdrachtgeefster op het moment van het maken hier niets van af… het is een Sinterklaascadeautje, om de serie Jungle Quilts aan te vullen. Alles wordt dus in het diepste geheim gemaakt, want ook al is de opdrachtgeefster volwassen, een verrassing moet het blijven… Het wordt een kussen voor op haar bank, die onder de eerder gemaakte Jungle quilts staat.

SAM_4514
Het stuk stof dat het uitgangspunt voor de quilt (voorkant kussen) is, is een landschapsprint: watervallen en jungle, planten ed. Het stuk stof is rechthoekig, en ik wil het vierkant hebben, op een ruim formaat vanwege het binnenkussen van 50 x 50 cm.

SAM_4511
Dus zet ik aan de boven- en onderkant stukken stof. Voor de bovenkant heb ik een groene batik gekozen, waar ik Heat’n Bond Lite langs de onderrand op strijk. Dan knip ik die onderrand in blaadjesvorm, uit de vrije hand.

Dit deel strijk ik op de bovenkant van de junglestof. En ook aan de zijkanten strijk ik wat geknipte blaadjes op.

SAM_4516
Aan de onderkant doe ik iets dergelijks, maar dan met mooie blauwe stof en paarse stof, wat rotsen voor moet stellen. Zo krijg je een idee van een ‘doorkijkje’ in de jungle…

En dan de sandwich maken: ecru achterkant, tussenvulling (100% polyester, iets fluffy, omdat ik delen NIET ga quiten imdat ik die ‘voller’ wil hebben..

SAM_4525
Als eerste ga ik de watervallen quilten. Daarvoor heb ik een letterlijk schitterend metaalgaren, wit met sprankeltjes, uitgekozen. Ik volg de printlijnen van het water en ga heen en weer met quilten uit de vrije hand op de BERNINA 770QE. Als je mijn Blogbericht van het quilten met metaalgarens van de Leaves hebt gelezen (gepubliceerd op 22 november jl), dan ken je de voorbereidingen: die heb ik ook nu weer gedaan en het quilten gaat perfect. En kijk eens hoe dat glinstert in het licht… dat is mijn opzet: het verrassingseffect van garens. Nu lijkt het net of het water van de wavervallen écht spettert…

SAM_4529
Hierbij nog van dichtbij.. zie je het water stromen?

SAM_4535
Omdat ik de watervallen heel dicht quilt zullen de delen die NIET gequilt worden écht omhoog blijven staan, reliëf krijgen, en dat is nu net de bedoeling, al ga ik wel een aantal plantjes van de print quilten, zoals ik hier met een struik gedaan heb. En dat vind ik nog steeds het leuke van vrij quilten: je kunt doen wat je wilt, om blaadjes heen quilten, dat hoeft niet exact, maar mag speels.

SAM_4540
Dan ook langs rotsen quilten, en daar grasjes maken. Soms gebruik ik de print op de stof en quilt daar overheen, en soms verzin ik zelf een plantje… Ik verdeel het quiltwerk enigszins over het hele oppervlak.

SAM_4544
De ‘rotsen’ bij de onderkant – blauw en paars – moeten ook gequilt worden. Niet alleen om ze langs de bovenrand vast te zetten, maar om de indruk van échte rotsen te wekken: ook weer uit de vrije hand, meerdere keren over elkaar quilten voor een dikker effect. Eigenlijk ben ik met garen aan het tekenen…

SAM_4545
Na dit quiltwerk vond ik de rotsen eigenlijk nog te kaal, en geen leven in de jungle is iets dat niet kan… dus heb ik een foto op Internet gezocht van een gekko, op Heat’n Bond Lite nagetekend en op een vlammende stof gestreken. Dat uitgeknipt en op de rotsen gezet…

SAM_4549
… en gequilt. Het is net of hij zich op de rots aan het opwarmen is, toch?

SAM_4551
Dan nog wat plantjes op de nog kale rotsen gequilt, uit de vrije hand weer… je kunt heel veel uit de vrije hand quilten, want er is geen ‘fout’…

SAM_4552
Overigens heb ik ook de plantjes aan de bovenkant gequilt, dwz. het grote groene stuk bovenaan en wat bladeren opzij.. allemaal gequilt uit de vrije hand, met verschillende kleuren garens. Ook met paars, om die kleur weer terug te laten komen. En dan is de sandwich voor de voorkant van het kussen klaar.

SAM_4554
Voor de achterkant heb ik een groene stof met bomen gepakt. Ik maak weer een hotelsluiting (zie mijn Bernina Blogbericht van 30 november jl – bij dát kussen heb ik hetzelfde gedaan) met een overlap bij de opening.

SAM_4556
De sandwich heb ik teruggesneden tot ca. 53 x 53 cm, op achterkant met hotelsluiting gelegd, op elkaar genaaid rondom (dat kan omdat de opening van de hotelsluiting gebruikt wordt voor het keren),

SAM_4559
en daarna de zijkanten netjes gezigzagd. Hoekjes afgesneden voor het keren.

SAM_4564
Kussenhoes gekeerd en op ruim 1 cm vanaf de kant dichtgestikt, om een sierrandje te krijgen. Op de groene delen met groen garen, en op de blauw/paarse rotsen met paars garen.

SAM_4565
Daarna het binnenkussen er in geschoven. Voor de foto heb ik het kussen even op mijn bank gezet. Ik weet dat de opdrachtgeefster een zwarte bank heeft, dus zal het kussen er prima staan… ik ben benieuwd hoe ze het vindt!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam