Creatieve berichten over quilten

De lapjes makeover deel 1

In de loop der jaren heb ik, zoals veel quilters, heel veel lapjes verzameld. Als je net begint met quilten, heb je eigenlijk nog geen idee van wat je echt wilt en koop je (ik althans) links en rechts van alles. Ik heb ook een tijdje allerlei pakketten fat quarters, charm packs, layercakes en jellyrolls gekocht. Gewoon, omdat het zo lekker is een grote voorraad lapjes te hebben. Inmiddels weet ik beter waar ik wel en niet mee wil werken en ligt er een hele voorraad lapjes waarvan ik weet dat het onwaarschijnlijk is dat ik ze (zoals ze nu zijn) zal gebruiken. Je kunt ze dan natuurlijk weggeven maar ik vind het ook wel een uitdaging om toch te kijken of ik er nog iets van kan maken waar ik wel blij van wordt. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren (verf, paintstiks, enz) maar voor mij is dat vanzelfsprekend met garen.

Ik ben ik mijn voorraad lapjes gedoken en heb daar deze zes wat saaie (sorry) bruine lapjes uitgehaald om mee te experimenteren.lapjes 1Omdat je niet zo op de lapjes kunt stikken (dan gaat het trekken), doe ik er een stukje ‘stik en trek’ borduurvlies onder. lapjes 2Dan de garens kiezen, ik ga voor een Spotlite (40wt metallic), een multi-colour Accent (12wt rayon) en twee kleuren Splendor (40wt rayon). Op de spoel gebruik ik vanzelfsprekend DecoBob (80wt polyester op onze voorgespoelde spoeltjes). Voor alle garens gebruik in een 90/14 topstitch naald.lapjes 3Op de Bernina 550 QE waar ik mee werk, zitten heel veel borduursteken die je hiervoor zou kunnen gebruiken. Om te laten zien dat je ook met een eenvoudige machine hele mooie effecten kunt bereiken, beperk ik me toch tot het gebruik van de basissteken en dan vooral de rechte en zigzag steken.

Tijdens het stikken maak ik foto’s om te zien wat iedere nieuwe stap met mijn lapje doet. Ik gebruik op ieder lapje alle vier de garens.

Ik heb geen plan en teken ook geen lijntjes om langs te stikken. Je kunt eventueel de zijkant van je lapje gebruiken om ‘voetjebreed’ langs te stikken. lapje a1Het eerste lapje krijgt eerst een gestikte zigzag (nr 16 met Splendor) over het zigzag patroon dat al in het lapje zit. Beetje puzzelen met de lengte en breedte van de steek om het ongeveer uit te laten komen.lapje a2Vervolgens ga ik tussen de zigzag lijnen met Accent een zigzag (nr 2) lijnen stikken.lapje a3 lapje a4Dan met Spotlite een rechte steek (nr 1) aan beide kanten van de Accent zigzag.lapje a5 lapje a6 lapje a7Om het af te maken met de andere Spendor een drievoudige rechte steek langs de Spotlite stiklijn.lapje a8 lapje a9Het lapje zit er nu heel anders uit. Op naar de volgende.lapje a10Het volgende lapje besluit ik over de diagonaal te stikken. Ik begin met de rode Splendor en stik voetjebreed lijnen over het lapje.lapje b2

Tussen de rode lijnen stik ik met Accent nog meer lijnen.lapje b3 lapje b4

Dan een zigzag met Spotlite maar nu over de andere diagonaal.lapje b5 lapje b6

Vervolgens weer een drievoudige rechte steek langs de Spotlite zigzag met de andere Splendor.lapje b7 lapje b8

Weer een lapje klaar.lapje b9

De lapjes die ik gebruik zijn niet zo heel groot (charm squares = ongeveer 12,5 x 12,5cm) maar er gaat toch veel tijd in het stikken zitten. Daarom meer in de volgende blog(s) en natuurlijk laat ik dan ook zien wat je (bijvoorbeeld) met die lapjes kunt doen.

Happy stitching!

Herma de Ruiter

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: Accent, borduurvlies, DecoBob, Katoenen quiltstof, Splendor, Spotlite, WonderFil garen
Benodigde producten:
BERNINA 550 QE
BERNINA 550 QE
Open borduurvoet #20
Open borduurvoet #20

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam