Creatieve berichten over naaien

Herbruikbare geschenkverpakking

Dit is mijn eerste bericht op de BERNINA blog, eigenlijk dus mijn première… Spannend! Het is mij een hele eer hier iets te mogen neerschrijven. Zelf ben ik BERNINA naaister sinds 1991 en overtuigd van de kwaliteit en betrouwbaarheid! Mijn BERNINA is mijn “maid to create“.

Toen ik na de feestdagen het recycleerbaar papier buiten zette, bemerkte ik hoeveel geschenkverpakking er in een doos stak. En ik vroeg mij af of we dit als naaisters niet creatiever (en milieubewuster) kunnen aanpakken. Zelf koop ik wel eens iets ‘op voorraad’ en pak het dus gewoon thuis in. Bij deze dus een tasje dat dienst doet als ‘herbruikbare geschenkverpakking’ en dat je gemakkelijk uit restjes kan maken.

Omdat de L 460 hier staat te pronken sedert oktober, vind ik het wel leuk om daar iets over te schrijven. Yvonne Müller schreef al enkele stukjes over de technische kant, waarbij de verschillende functies belicht werden. Lees je ze even na? In het tasje dat we nu maken gaan we werken met een 4-draadssteek, een 3-draadssteek en we gaan ook rimpelen. Ik heb het ook nog over de MTC functie en het starten en afhechten van de draad. Kijk alvast het berichtje eens helemaal door voor je aan de slag gaat, dan heb je een idee wat er bedoeld wordt. Deze versie, met de rimpelstrook, is een echt meisjesding. Een variant voor jongens zit er ook al aan te komen!

Wat heb je nodig?

  • Een restje stof, rechthoekig. Bij mij was het ongeveer 27 x 70 cm. De grootte is natuurlijk afhankelijk van hetgeen je wil inpakken. Houd rekening met het feit dat er een strook van ongeveer 5 cm af gaat in de hoogte (om de tunnel te maken en de rimpelstrook vast te zetten).
  • Een langwerpig strookje stof (7 cm breed) om te rimpelen. Dit kan ook een contraststof zijn. Indien je een tasje wil maken voor een stoere jongen of een heer, laat je waarschijnlijk de rimpelstrook weg.
  • Bijpassend garen voor op de overlock (4 klossen dus, die hoeven niet exact dezelfde kleur te zijn) en voor op de naaimachine.
  • Een restje lint om de tekst op te naaien (‘Herbruikbare geschenkverpakking’), eventueel verstevigd.
  • Een restje bijpassend koord of lint voor de sluiting (de lengte is ongeveer 5x de breedte van het tasje).
  • Dubbelzijdig klevende versteviging is wel praktisch, maar niet noodzakelijk.

DSCN0002

Het zakje beginnen:

Ik dacht dat het nuttig zou zijn om de ontvanger van het geschenk te duiden dat dit zakje verder kan gebruikt worden. Stel dat die het meteen weggooit, dan is het doel ook niet bereikt, vandaar de tekst op de achterkant.

Stik met de naaimachine (instelling alfabet) de tekst ‘Herbruikbare geschenkverpakking’ ( of cadeauverpakking) op je lint. Stik dit op een kant van de stof die achteraf de achterkant zal zijn. Kijk je even na of de leesrichting wel klopt? Kies voor een afstand van ongeveer 13 à 15 cm van een smalle kant van je stof. Met de smalle kantvoet nr 10 kan je heel netjes langs de rand van het lint stikken.

DSCN0004

Vouw de stof dubbel (rechts op rechts), zodat je de zijnaden kunt stikken. Speld de naden, maar zorg ervoor dat de spelden evenwijdig met de rand lopen. Dan kun je zeker niet met het mes op een kopspeld stikken. Indien je een dunne katoen neemt, zoals ik, is het nuttig om eerst even op een apart stukje te proberen. Dunne katoen gaat nogal gemakkelijk opkrullen. Ik stelde de machine in voor een brede 4-draads-locksteek (snijbreedte 9), zo kan ik het zakje afwerken zonder de naden extra op de naaimachine te moeten stikken. Hierbij is het misschien nodig om de MTC functie te wijzigen. Wanneer je de knop meer naar de + schuift, geef je de grijperdraden meer ruimte om netjes over de rand te gaan. Indien de instelling teveel ruimte krijgt, ontstaan er lusjes langs de stofrand. Probeer het maar eens uit door minimaal of maximaal in te stellen. Je merkt het verschil! Dit is echt een fijne instelling op de BERNINA overlockers.

Stel de stofgeleider in, zodat de rand van de stof net rechts van het mes komt. Als je net iets van de stofrand afsnijdt (al is het maar 1 of 2 mm om losse draadjes en rafeltjes af te snijden), krijg je een mooie locknaad.

Om te starten stik je eerst 2 steken. Met de L 460 is het gemakkelijk om per steek te stikken en exact te stoppen met de naald boven. Hef de persvoet (met de kniehevel), zodat je de losse draden van achteraan onder de persvoet kunt doorhalen. Zo stik je ze mee en heb je geen losse draden. Op het einde van de naad stop je net op de stofrand. Hef de persvoet (denk aan de kniehevel 🙂 ) en draai de stof over, zodat je nog een stukje kunt terugkeren op de naad. Zo heb je ook bij het uiteinde geen losse draden. In de handleiding vind je deze methode beschreven op p. 33.

DSCN0009

De rimpelstrook klaarmaken:

Van de strook van 7 cm breed strijk je op beide uiteinden de rand ongeveer 1,5 cm naar binnen. Strijk de strook in zijn geheel dubbel op de lange kant van de stof. Stel de overlockmachine in op een maximale steeklengte (4) en maximale differentiaal (2) (die knop zit onder de steeklengteknop). Zo ga je rimpelen. Verwijder de linkernaald. Een smalle 3-draads-locksteek is gemakkelijker voor de afwerking. Zet de snijbreedte op 5. Je mag hier gerust de draden los laten bij begin en einde van het werk, die worden straks toch weggeknipt. Strijk de strook even glad, dat werkt gemakkelijker om te spelden.

Stel de instellingen van de machine terug in op standaard na het rimpelen.

DSCN0010

De rimpelstrook op het tasje bevestigen:

Vouw de bovenrand van het tasje ongeveer 8 cm naar buiten (de stof ligt dus rechts op rechts) en strijk dit in. Sla de helft hiervan terug om naar boven en strijk dit in. Leg het geheel terug open. Maak een knoopsgat (ongeveer 1,5 à 2 cm lang, afhankelijk van het lint of koord dat je gebruikt), links én rechts boven de zijnaad op de strijklijn van de bovenste vouw. Indien je dunne stof gebruikt voor het tasje, plaats je best wat versteviging onder de plaats waar de knoopsgaten komen. Knip het knoopsgat open. Draai terug over zoals je daarnet gestreken had.

DSCN0011

Steek de rimpelstrook ertussen (midden van de strook op het midden van de goede kant van het tasje) tot tegen de eerste vouw. Vastleggen met dubbelzijdige kleefstof is hier echt wel praktisch! Indien je het speldt, let je best heel goed op om de spelden opnieuw evenwijdig aan de bovenrand te plaatsen. Die mogen zeker niet tegen de gelockte rimpelrand komen. De bovenrand wordt straks afgeknipt en de spelden moeten niet onder het mes komen!

DSCN0012

Tunnel vormen en rimpelstrook vastzetten:

Controleer toch nog eens extra of er geen spelden verkeerd geplaatst zijn? (ik wil het niet op mijn geweten hebben…) Lock de bovenrand opnieuw af met een 3-draads smalle locksteek (je instelling staat niet meer op rimpelen?). Waarom smal? Deze afgewerkte naad is van bovenaf in het tasje goed zichtbaar.

Schuif hiervoor de stofgeleider naar rechts, zodat het mes de stof op ongeveer 0,75 cm van de rand afsnijdt. Het is de bedoeling dat de gelockte rimpelsteek door het mes afgeknipt wordt (of toch zeker niet meer zichtbaar is, wanneer je klaar bent). Om te starten met locken, geef je eerst een knipje in de stof (dwars op de rand). In een rechte hoek knip je dan nog eens ongeveer 2,5 cm in, zodat het mes een goede startplaats heeft.

DSCN0016

Vouw de tunnel terug naar boven, strijk het geheel op. Stik de naad van de tunnel met de smalle kantvoet naar boven (naar beneden is misschien logischer, maar veel te dik door de rimpelstrook die ertussen zit). Steek het lint door de knoopsgaten rondom tot terug bij start en stik de uiteindjes vast met de naaimachine. Herhaal dit voor de andere kant van het lint.

En klaar!

Nu nog een gelukkige uitkiezen die een geschenkje krijgt en hopen dat die het tasje ook weer verder doorgeeft…

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: katoenen stof, koord, lint, naaigaren, overlockgaren, restjes stof
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
BERNINA L 460
BERNINA L 460
De knoopsgatvoet # 3
De knoopsgatvoet # 3
Smalle kantvoet # 10
Smalle kantvoet # 10

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam