Creatieve berichten over quilten

Blok 1 van Crazy Colors Mystery Quilt 2017

In december 2016 tot vandaag aan toe heeft er een flinke storm geraasd: kasten zijn opengewaaid, dozen en boxen omgekeerd, tassen en zakjes ondersteboven leeggeschud, naaimachines schoon geveegd…Toen de wind ging liggen hadden velen van jullie een bijzondere collectie van materialen bij elkaar gevonden om dit mystery project mee te starten. Hoeveel je hebt bepaalt niet het succes van dit project, omdat je tijdens het maken van de blokken zult ontdekken dat je nog veel meer kunt gebruiken. Laat deze basis een goede fundering zijn en ga vooral genieten van alles wat mogelijk is!

SAM_4581
De drie basismaterialen voor dit project zijn Ecru achterkantstof,  Matilda’s Own 100% Bamboo tussenvulling en Vlieseline L11.

Waarom een ecru achterkantstof? Deze stof is een voorlopige achterkant van de sandwiches: aangezien er vanalles op de sandwich gebeurt qua quilten en met de hand opnaaien van pailletten en kralen, ziet die achterkant er niet netjes uit nadat alles klaar is, en dat hoeft ook niet. Door een stof achter de sandwich te zetten komen de lagen goed bij elkaar, en – zodra alles klaar is en de quilt helemaal in elkaar zit – voeg je gewoon een mooie achterkantstof toe… heel simpel.

Waarom een 100% Bamboo tussenvulling? Omdat dit een dunne, compacte en zachte tussenvulling is. Aangezien je in zoveel richtingen steken gaat zetten en op diverse manieren de sandwich vol gaat maken, is het beter om een tussenvulling te nemen die niet wrikt, niet schuift en geen hoogte geeft: vooral vanwege het laatste omdat hoe dikker de vulling is, hoe meer het materiaal krimpt bij quilten – alle lagen worden naar elkaar toe getrokken, dus de verstoringen van de delen die niet gequilt worden zijn dan groter. Daarnaast is deze tussenvulling van Matilda’s Own anti-allergisch – ook niet onbelangrijk! En dan nog een reden om bv. GEEN polyester te nemen: als de naald van de machine vele malen door de sandwich heengaat – en dat is bij het maken van siersteken zeker het geval – geeft dat frictie… metaal met synthetisch materiaal kan electriciteit opwekken, waardoor garens kunnen opstropen en breken, maar zeker ook kan het voorkomen dat er af en toe een deel van een siersteek niet meegenomen wordt. Onregelmatigheden komen meer voor als je zo intensief steken zet, en ook dat wil je niet laten gebeuren!

Waarom Vlieseline L11 als bovenlaag? Dit vlies is dun maar toch stevig genoeg om op te werken. Het geeft geen extra dikte aan de sandwich, dus blijft die enigszins soepel, ook na het opnaaien van stoffen en het maken van de siersteken. Daarnaast is het doorzichtig genoeg om lijnen op te tekenen, en dat is weer handig voor het Crazy Patchwork.

SAM_4707
Je kunt de stukken die je nodig hebt voor dit hele project eventueel al snijden of knippen. Van alle drie de materialen heb je dan nodig:
9 stukken van 32 x 32 cm, 12 stukken van 16 x 32 cm en 4 stukken van 16 x 16 cm. Ik heb alles vantevoren gesneden, en de stapels weggelegd tot gebruik, dan hoef ik dat naderhand niet meer te doen. Download HIER de tekeningen van de drie stoffen/materialen, om te zien hoe je alle het meest voordelig uit de opgegeven hoeveelheid haalt. Wat over blijft is reserve (gooi niet weg!) of wordt gebruikt voor proeflapjes.

Voor het eerste blok ga je werken op een ‘sandwich’ van 32 x 32 cm. Zo’n sandwich bestaat uit: ecru achterkantstof, tussenvulling 100% bamboe en Vlieseline L11. Knip of snij van deze drie materialen de opgegeven maat als je dat nog niet gedaan hebt.

SAM_4584
Print nu het patroon voor Crazy Patchwork uit dat je HIER het linkerdeel, en HIER het rechterdeel kunt downloaden. Dit patroon bestaat uit twee helften. Knip één patroon langs de stippellijn uit en plak het op het andere patroon. Doe dit zodanig, dat alle lijnen netjes doorlopen.

SAM_4588
Controleer of de binnenste dichte lijnen van het vierkant 25 x 25 cm aangeven, dan weet je zeker dat je patroon goed uitgeprint is. (Soms kan het gebeuren dat – als je een .pdf bestand uitprint, deze geen 100% aangeeft, vandaar de controle).

SAM_4592
Leg het patroon nu op tafel (het liefst op een wit oppervlak), of op een lichtbak. Leg het stuk Vlieseline L11 van 32 x 32 cm bovenop, zodanig, dat het vierkant van het patroon van 25 x 25 cm precies in het midden van het Vlieseline L11 ligt. Neem een ballpoint en liniaal en teken alle lijnen van het patroon over op Vlieseline L11 (alleen de lijnen, NIET de cijfers – die zijn alleen voor de werkvolgorde). Teken ook het vierkant, maar dan alleen de stippellijn (26 x 26 cm) als buitenste rand. Omdat de sandwich tijdens het maken van siersteken eigenlijk gequilt wordt, gaat alles enigszins krimpen: je hebt de extra centimeter ruimte nodig om op de juiste maat te komen. Als je het prettiger vindt om ALLE lijnen te tekenen, dan kan dat natuurlijk. Kijk alleen uit dat de lijnen niet te dik getekend worden: ze kunnen bij gebruik van lichte stoffen doorschijnen en dat is niet wat je wilt. Teken dunne lijnen die wel goed zichtbaar zijn, of teken voor de zekerheid alleen op de stippellijn en NIET op de lijn van het vierkant van 25 x 25 cm.

SAM_4594
Haal na het tekenen het papier weg en maak de sandwich van de ecru stof, de tussenvulling en bovenop de Vlieseline L11.  Zet alles met Flower Pins (lange quiltspelden) vast. Dus NIET rijgen, maar spelden gebruiken die je snel uit de sandwich weg kunt halen zodra je daar steken gaat maken. De sandwich is nu klaar om met (batik)stof te gaan werken.

Maak ook een aantal kleine sandwiches van bv. 10 x 10 of 12 x 12 cm: dit om als proeflapjes voor siersteken te gebruiken, ter controle van (boven)spanning en meer.

Voorbereiding van je machine: zorg dat je machine schoongemaakt is en klaar voor gebruik. Kijk of je het juiste voetje gebruikt om siersteken mee te maken. Bij de BERNINA 770QE waar ik mee werk gebruik ik open borduurvoetje voetje #20C: die heeft een grote opening aan de voorkant, over de hele breedte van 9 mm (de uiterste breedte die mijn siersteken kunnen maken. De grote uitsparing aan de onderkant van de voet zorgt daarbij voor perfect materiaaltransport bij dichte steekpatronen. Bij je eigen machine kan dat een andere breedte zijn. )

SAM_4602
Sommige voetjes hebben in het midden een groef: dit is handig om een middellijn van een siersteek te kunnen volgen. Maar ook als je dat niet hebt (zoals bij mijn voetje), dan kun je de zijkant van het voetje altijd als geleiding gebruiken. Eventueel gebruik je je ‘gewone’ persvoetje, als daar een opening opzit die breed genoeg is om de breedste siersteken van je machine te maken.

SAM_4650
Zet voldoende spoeltjes vol met ondergaren: ik gebruik DecoBob van Wonderfil in diverse hoofdkleuren: een prettige dikte (#80wt) dat bij alle machinegarens past. (van dit merk heb je zelfs pre-wound spoeltjes, die je kant-en-klaar kunt aanschaffen. Maar kijk uit: informeer eerst of deze in je machine passen – bij de Bernina 770QE kan ik ze NIET gebruiken, maar spoel ik het garen zelf op via een klos).

Je kunt proberen om met één basiskleur ondergaren te werken, maar dan kan het zijn dat bij bepaalde siersteken de onderdraad bovenop te zien is, zeker als de (boven)spanning niet helemaal goed staat, en dat is niet mooi. Met bijpassende kleuren ondergaren hoef je daar in ieder geval niet op te letten.

Over de stoffen die voor het Crazy Patchwork gebruikt worden, op de bovenkant van de blokken: alles kan alles mag, zorg er alleen voor dat de stoffen niet te druk zijn qua print – anders vallen de siersteken niet op en dat zou jammer zijn van al het werk. Overigens: de stoffen hoeven NIET voorgewassen te worden – dit wordt een wandkleed, en die was je verder ook niet.. dat scheelt weer een hoop werk, toch? Kun je al je tijd besteden aan de leuke effecten…

SAM_4595
Meet het onderdeel in het midden van het blok op (n0. 1). Je kunt een malletje maken van papier als je dat makkelijker vindt. Pak nu een bovenstof (batik of andere stof) en snij of knip daarvan dit stuk INCLUSIEF 1 cm naadtoeslag aan alle kanten. Als je met batik stoffen werkt, is er geen duidelijke voor- of achterkant, dus maakt het niet uit hoe je dit lapje knipt, als de maat maar goed is. Als je met een printstof werkt, is het wél belangrijk dat je het lapje op de juiste manier neer kunt leggen.

Leg dit lapje (batik) met de goede kant naar boven op dit onderdeel, zodanig, dat de extra naadtoeslag aan alle kanten gelijk uitsteekt. Zet een speld in dit lapje om het tijdelijk vast te houden. Neem daarna een blauwe of witte wateruitwasbare stift om wat KORTE lijnen op de stof te tekenen: blauw is voor op lichte stoffen, wit voor op donkere stoffen. Teken DUNNE lijnen: als ze te dik opgezet worden, zijn ze niet meer uit te wassen. Probeer dit eventueel eerst even op een proeflapje uit. De witte wateruitwasbare stift heeft even tijd nodig om te ‘verschijnen’: wacht dus tot je een witte lijn ziet, voordat je er nóg een lijn op tekent. Teken niet teveel lijnen: 2 of 3 is voldoende.

SAM_4597
Op mijn eerste (blauwe) lapje heb ik met witte wateruitwasbare stift en een liniaal lijnen gezet: dit zijn de eerste lijnen waarlangs ik siersteken ga maken. Ook ‘rondom’ heb ik lijnen getekend, om te zien waar de grens van het volgende lapje komt, zodat ik weet dat ik nét over die lijn moet beginnen en/of eindigen met de siersteken.

SAM_4681
Pak nu je handboek van de machine, of kijk op de aanwijzingen op de machine zelf en zoek een siersteek uit: gewoon een leuke die je direct opvalt. Daar zijn geen regels voor, er is zoveel mogelijk dat het meer een kwestie is van ‘heb ik deze al gehad?’. Je kunt een ‘logboek’ aanleggen voor jezelf, om te onthouden welke steken je al gebruikt hebt, maar je zult dezelfde steken meerdere keren gebruiken, alleen met andere garens, of aangepast. Dus pak een steek, zet mooi machinegaren bovenop je machine en probeer deze steek uit op een proeflapje.

Heb je niet veel siersteken? Stiksteek en zigzagsteek zijn ook siersteken, net als locksteken. Als je met bijzonder bovengaren werkt, zul je zien hoe mooi dat kan worden. In de loop van dit project zal ik – naast elke maand op de 15e – ook af en toe een bericht plaatsen om een steek uit te werken, om te laten zien dat je zelfs met de eenvoudigste steken iets moois kunt maken.

Kijk ook eens naar het verschil tussen effen of gemêleerd machine quilt- of siergaren: dat kan een steek totaal veranderen. Speel met kleuren en garens en maak er wat moois van.

SAM_4605
Na het uitproberen van de steek op mijn proeflapje weet ik hoe hij gemaakt wordt: dat is ook belangrijk om te zien hoe een steek verloopt. Verspringt hij? Blijft hij langs een middellijn lopen? Allemaal belangrijk om te weten hoe je moet reageren tijdens het maken van de steken, om bv. de sandwich te geleiden. Bij sommige siersteken gaat een voetje mee met verspringen – er zijn steken die heel breed gezet kunnen worden, maar niet in de opening van een voetje passen: dan gaat het voetje mee verspringen en dat moet je wel vantevoren weten om alles goed op zijn plaats te houden. Werk daarom langzaam, zeker bij dit soort steken.

SAM_4606
De eerste rij steken is gemaakt. De steek hoeft niet vanuit het midden exact berekend te worden: gewoon de machine zijn werk laten doen is prima.

SAM_4609
De volgende steek uitgezocht, proef gemaakt en daarna op de sandwich gezet. Leuk contrast met de vorige qua steeksoort en garenkleur. Het spoeltje heb ik hiervoor omgewisseld met de bijpassende kleur. En kijk naar de ruimte die ik tussen beide steken gelaten heb: die kan altijd nog opgevuld worden met andere steken of later met pailletten en kralen.

SAM_4616
Zo heb ik het eerste lapje volgezet met rijen siersteken: sommige dicht bij elkaar, anderen met wat meer afstand. De ene keer heb ik gemêleerd machinequiltgaren gebruikt, de andere keer metaalgaren of polyester neon garen (allen geschikt voor de machine). Ik heb voornamelijk gekeken naar contrastkleuren en het effect op de blauwe stof. Soms wil je dat een steek heel goed te zien is, de andere keer gaat het om de glinstering en mag de kleur best ongeveer hetzelfde zijn als de kleur van het lapje.. net welk effect je wilt. Ook hierbij is het weer belangrijk om alles eerst uit te proberen op een proeflapje (ik kan dat niet vaak genoeg zeggen), of anders te accepteren wat het resultaat is.

Het is wel belangrijk om te weten dat de volgende lapjes direct op de sandwich genaaid worden, over de begin- en eindpunten van de gemaakte siersteken heen (waardoor deze netjes weggewerkt worden), dus kun je nu nog steken toevoegen, maar zodra het volgende lapje erop genaaid is niet meer. Goed om te bedenken!

Ik ben geëindigd met een ‘gewone’ machinegaren (geen metaalgaren), die ik kan gebruiken om het volgende lapje op te naaien. Je hoeft dus geen naaigaren op de machine te zetten om een lapje op te naaien, maar gebruikt de laatste kleur, of de ‘volgende’ kleur katoen of polyester garen om het lapje vast te zetten: aangezien dit lapje direct op de sandwich door alle lagen heen genaaid wordt, en daarna omgeslagen, zie je er niets meer van.

SAM_4621
Voor het volgende lapje meet je vakje 2 op: kijk naar de breedste of langste punten voor de maat. Snij of knip een stuk stof dat weer rondom ca. 1 cm groter is dan die afmeting. Bij batik stoffen is het makkelijk om dit te doen: daar is geen voor of achterkant bij te zien. Maar bij printstoffen moet je uitkijken hoe je dit doet: maak eventueel een papieren mal van de benodigde afmeting, leg deze mal omgekeerd op de achterkant van de printstof en snij of knip dat uit.

SAM_4623
De stof wordt omgekeerd – met de goede kant naar beneden – over de lijn tussen onderdeel 1 en 2 gelegd, zodanig, dat er ca. 1 cm naadtoeslag uitsteekt. Dit wordt met een stiksteek (even instellen) opgenaaid.

SAM_4625
Sla de stof dan naar de goede kant, maak de rand met je nagels (NIET met de strijkbout!) even scherp en zet (eventueel) een speld in de stof om deze plat te houden.

SAM_4627
De eerste siersteekrand die gemaakt wordt, gaat direct OP de naad om deze naar beneden te houden. Je kunt een steek uitkiezen die exact langs de rand loopt, maar ook een die aan weerskanten de rand bedekt. Alle andere siersteken worden in dezelfde lengterichting als deze eerste rij gemaakt.

SAM_4630
Voor de volgende rij siersteken gebruik ik het voetje om langs de vorige steken te werken: in dit geval heb ik er voor gekozen dat de linkerkant van het voetje (de zijrand) langs de linkerkant van de reeds gemaakte steken komt. Je mag zelf bepalen op welke afstand, maar het is wel handig om één van de kanten van het voetje te gebruiken als je geen middellijnen tekent.

SAM_4634
En zo is het tweede stofje ook ‘vol’ gezet met siersteken.  Op naar het derde lapje…

SAM_4636
Dat heb ik opgenaaid zoals bij lapje no. 2, en daarna een glinsterbandje gepakt, om dat in plaats van de eerste rij siersteken te gebruiken. Omdat bij dit band aan weerskanten van het glinsterende deel wat doffe randen zitten, gebruik ik die om meerdere malen (heel dicht bij elkaar) een stiksteek op te zetten: ook dat is een siersteek, als je mooie garens gebruikt. Ik heb een afstekende kleur gebruikt, en door meerdere malen over en naast elkaar te stikken, wordt die lijn dikker en valt meer op. Je kunt hier natuurlijk ook wat dikker machine quilt- of siergaren voor nemen, dan is het in één keer bedekt.

SAM_4638
Dit is het voorlopige resultaat: je kunt langs de randen van zo’n bandje altijd nog meer siersteken zetten of ze met kralen gaan versieren. Dat is belangrijk om te onthouden: wat je NU doet is NIET het eindresultaat…. daarna weer siersteken opnaaien met verschillende garens…

SAM_4640
Bij het volgende lapje – bij mij paars – heb ik een mooie sierrand als eerste rand langs de stof/naad gemaakt. Zo wordt het al wat, dat Crazy werk!

SAM_4642
Lapje paars vol, volgende lapje de eerste rand opnaaien, en ook hier weer de naad/zijrand van dit lapje gebruiken om het voetje langs te laten gaan: in dit geval de binnenkant van het voetje.

SAM_4646
En de eerste rand staat er weer op. Soms raakt de eerste steek de rand nét of nét niet, dat is geen probleem – zet daar naderhand kraaltjes op en je krijgt weer een prachtig resultaat.

SAM_4648
Het gaat verder… Je kunt op de foto hierboven al goed zien dat ik langs de zijranden van het vierkant van 26 x 26 cm (de stippellijnen) meer stof over laat lopen, tot dichtbij de maat van 32 x 32 cm… dit is voor de zekerheid van ‘voldoende stof’ en het krimpen van de sandwich. Denk niet te makkelijk dat te kleine stukjes stof nog wel passen, maar laat zeker 3 cm extra stof over die zijranden lopen, en ook de siersteken tot ver weg door laten lopen. Bij het in elkaar zetten heb je deze overruimte nodig. Als je malletjes maakt per onderdeel, denk er dan aan dat je aan die zijkanten 3 cm naadtoeslag berekend, en de binnenkanten 1 cm. Als je de stoffen ‘uit de losse hand’ knipt of snijdt, denk er aan dat ze groot genoeg moeten zijn.

SAM_4652_LI
En dan zie ik ineens bij het volgende stofje dat de rand die ik erop heb gezet een stukje afwijkt… dat vindt ik niet mooi. Soms gebeurt dat gewoon, en dan kun je een aantal dingen doen: helemaal uithalen van de siersteken (geen optie), of met een permanente pen in dezelfde kleur de open ruimte iets aantippen, waardoor het lijkt of de steken doorlopen (dat laatste heb ik gedaan), waarbij je weer weet dat je altijd dit soort delen kunt bedekken met pailletten en/of kralen. Langzaam werken is bij zo’n rand belangrijk, maar soms gaat het toch mis… geen paniek dan!

SAM_4684
Bij de volgende stof laat ik zien hoe ik de linker binnenkant van het voetje weer gebruik om langs de bovendelen van de krullen van de vorige siersteken te laten lopen. Wil je zelf liever een middellijn zetten voor de volgende siersteken, doe dat gerust, net wat je makkelijker vindt. Voordeel van middellijnen zetten met blauwe of witte wateruitwasbare stift is dat je op grotere afstanden kunt werken. Naderhand tip je met een vochtige doek die lijnen weer weg…

SAM_4689
Wat een hele eenvoudige variatie op je siersteken is, dat je ze vaak kunt spiegelen. Op de foto hierboven zie je steek 735 van de BERNINA 770QE, zoals die gewoon gemaakt zou worden.

SAM_4691
En op deze foto zie je dat ik op een eenvoudige manier de steken heb gespiegeld. Soms komt het mooier uit om – vanuit de richting waarop je werkt – de steek te spiegelen. Je kunt er ook voor kiezen om je werk om te draaien en de siersteken vanaf de andere kant te maken = hetzelfde resultaat!

SAM_4698
Dan het overzicht van mijn eerste blok. Nogmaals: hij is hierna nog niet klaar: allerlei pailletten en kralen gaan er nog op.

SAM_4702
Een detail van een deel van het blok, nog zonder pailletten en kralen. Hier is goed te zien hoe strak de steken eruit zien, en hoe mooi het is dat de begin- en einddelen van die siersteken direct weggewerkt zijn onder de ‘volgende’ lapjes

SAM_4706

Voor het opsieren met pailletten en kralen is het belangrijk om 5 cm vanaf de zijkanten van de sandwich niet te versieren – je moet er bij het in elkaar zetten van de blokken met de naaimachine nog langs, het voetje en/of de naald kan niet op pailletten of kralen terecht komen… daarom is het belangrijk om te noteren welke pailletten en kralen je bij de buitenranden gebruikt – alles op het middendeel kun je wel volledig versieren, ook bij lange sierteekranden tot 5 cm vanaf de zijranden. Pas maand 12 bij het in elkaar zetten kun je stap voor stap verder gaan met versieren!!!

SAM_4724
Pailletten en kralen…. je kunt je er helemaal mee uitleven…

SAM_4733
Ik ga ‘tussendoor’ af en toe wat meer versieren, ter afwisseling aan het machinewerk. Want er is nog zoveel meer mogelijk dan ik nu al gedaan heb!

SAM_4743
WOW, het eerste blok is zover klaar, even een foto van de achterkant: het valt me mee hoe ‘rommelig’ het er uitziet, maar ik ben dan ook nog niet klaar met het toevoegen van kralen of pailletten.. Er wordt overigens NIETS afgesneden van de sandwich/het blok – gewoon zo laten als het is. Voor nu leg ik dit weg tot de 12e maand.

Volgende maand  – 15 februari – krijg je het tweede blok met variaties, waarbij je naast siersteken ook het voetje voor Freemotion quilten gaat gebruiken.

Laat aub. ook veel foto’s zien van je werk via de Facebook Groep ‘Crazy Colors Mystery Quilt 2017’: ben je daar al lid van? Zo niet, dan kun je je eenvoudig aanmelden: kunnen wel allemaal van elkaars werk genieten!

Ook zou het leuk zijn als je bij deze BERNINA Blog wat van je werk laat zien: dat kan in de COMMUNITY van de Blog. Ga hiervoor naar de Homepage, kijk rechts op het scherm bij ‘Meld je aan en toon je projecten!’. Je krijgt dan te zien ‘Welkom bij de community’. Daar kun je je registreren of inloggen. En van dat punt kun je – wanneer je wilt – je foto’s laten zien. Het kan ook zijn dat je dit ziet staan: ‘Upload een nieuw project’: daar kun je jouw blokken met een klein verhaaltje plaatsen.  Leuk als jullie dat met velen gaan doen!

Heb je vragen, dan kun je die direct via deze BERNINA Blog stellen: je kunt klikken op ‘schrijf een commentaar’, dat je bovenaan en onderaan dit bericht ziet, of – als dat niet zou werken – iets verder onder dit bericht bij ‘discussieer mee’. Je krijgt altijd antwoord, en anderen hebben er dan ook wat aan.

Ik wens jullie heel veel plezier met het maken van dit eerste blok.

Quiltgroeten,
Sylvia Kaptein – ontwerpster/initiatiefneemster Crazy Colors Mystery Quilt 2017 (CCMQ2017)
Sylvia’s Art Quilts Studio
Mient 10, 1655KR Sijbekarspel, Noord-Holland
www.sylviasartquilts.nl/webshop
mail me via sylvia@sylviasartquilts.nl als je vragen hebt over dit project, of stuur me via de genoemde Facebook groep een berichtje. Vragen en antwoorden met foto’s worden in die groep doorgegeven, om er allemaal wat van te leren (tenzij je daar bezwaar tegen hebt).

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

14 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Maria

  De allereerste schreden op het quiltpad zijn gezet. De siersteken op het eerste blok zitten erop. Ik heb een Bernina aurora 430. Daarop zitten andere siersteken dan Sylvia, en ook niet groter dan 0,5 cm. Ik moest dus echt zelf gaan kiezen. Leuk! Versieren met kraaltjes en pailletten doe ik later, want ik heb niets in huis.

  Ik ga in ieder geval door met het volgende blok; ben helemaal enthousiast en laat me graag verrassen.

 • Elly van Zwol

  Als ik het blok uitprint op 100% dan is het 24 x 24 cm. Dat is ook de maat als het patroon bij documenten eerst opsla.

  • Sylvia Kaptein

   Heb je een mogelijkheid om meer dan 100% uit te printen? Normaal zou 100% echt de gewenste binnenmaat moeten geven, maar wellicht kun je naar 105% of een andere maat?

 • Marion Wouda

  Hallo Sylvia,

  Het patroon van het blok heb ik geprint en op de stippellijn uitgeknipt precies zoals beschreven. De maat van het blok tussen de dichte lijnen is echter geen 25 cm; tussen de stippellijnen er buiten wél.

  Mijn vraag: wat daarmee te doen? Is het aan te passen of geldt dit voor alle komende blokken en hoeft er niets aangepast te worden?

  Hartelijke groet,
  Marion Wouda

  • Sylvia Kaptein

   Heb je wel gecontroleerd of de printer op 100% staat? Niet
   aanpassen in maat, maar actuele maat? Bij het uitprinten van een .pdf is dat
   belangrijk om de exacte maten te krijgen.

   Probeer dat maar eens

   • Marion Wouda

    Ha Sylvia,

    Het is opgelost, maar zat toch anders:

    De te kleine versie printte ik rechtstreeks van het blog onder de knop “hier”. Nu heb ik het bestand eerst op mijn eigen pc opgeslagen en daarna geprint. Nu kloppen de maten wél, gelukkig!

    Misschien hebben anderen hier ook iets aan.

    Groet,
    Marion

 • Tineke

  Met mijn blote voeten op het koude zeil………………….. Even vroeg opgestaan om te kijken wat Sylvia voor ons heeft klaargezet. Spannend………… Maar ooooooooh wat een uitdaging. Straks goed doorlezen en beginnen aan mijn eerste quilt.

 • Kris Nicolaï

  Whow….. Wat goed dat we daar ‘n maand de tijd voor krijgen…… Dit wordt studeren voor mij, maar oooooohhhhh, zo leuk, als ik het afgewerkte voorbeeld zie…….
  Nog meer gemotiveerd dan ik al was !!!!
  En bedankt voor die hele duidelijke uitleg, nu moet zelfs ‘n beginnerskluns als ik ‘t wel snappen ?????

  • Sylvia Kaptein

   Geweldig dat je zo enthousiast bent, Kris. En je weet het: alles kan en alles mag. Er bestaat geen ‘fout’ bij het bedenken van je eigen variaties op steken en kleuren…

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam