Creatieve berichten over quilten

Stiksteek en zigzag steek zijn ook siersteken….

Wat ongelofelijk leuk hoe men mijn Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project oppakt! Het aantal personen die het eerste blok op deze Nederlandse Bernina Blog heeft bekeken is al meer dan 8600… en op de Engelse Bernina Blog – waar ik ook voor schrijf – is het aantal al boven de 1600! Geweldig blij mee, want niets is leuker dan dat een project dat je opgezet hebt zo enthousiast ontvangen wordt!

Met het maken van het eerste blok zijn er ook veel vragen gekomen (blijf ze stellen hoor, daar leren we allemaal van!), oa. over het feit dat je – als je een (Bernina) naaimachine hebt met ‘weinig’ of geen siersteken – vast niet mee kunt doen…. niets is minder waar, Crazy Quilters, het vergt alleen wat meer inventiviteit!

Kijk maar eens naar de nuttige steken die op de BERNINA 770QE staan, de machine waar ik mee werk. Stiksteek, zigzagsteek en verder een aantal steken die je voor het afwerken van naden ed. kunt gebruiken enz. Geen siersteken zou je zeggen… behalve als je ze gaat maken met decoratief garen en ze gaat manipuleren…

In dit bericht ga ik dieper in op het gebruik van de stiksteek en de zigzagsteek: veel quiltsters met oude of eenvoudige machines gebruiken en alleen deze steken tot hun beschikking hebben, vertelden me – soms teleurgesteld – dat ze niet aan dit project deel kunnen nemen vanwege het ontbreken van siersteken. Voor hen, maar natuurlijk ook voor degenen die honderden decoratieve steken op hun machine hebben staan laat ik aan de hand van voorbeelden zien dat je wel degelijk deze basissteken kunt gebruiken voor dit mysterie project, als je je fantasie maar gebruikt.

Eerst de stiksteek: een gewone steek die bestaat uit gelijkmatige steken die op de bovenkant tegen elkaar aan liggen. Geen sierwaarde?

SAM_4953
Ga maar eens met gemêleerd garen werken,

SAM_4956
of met metaalgaren, dan zie je dat deze steek wel degelijk op kan vallen.

SAM_4962
En wat denk je er van om een aantal rijen stiksteken dicht naast elkaar te zetten en elke rij met een andere kleur garen te maken? Geeft weer een bijzonder effect.

SAM_4967
Zo kun je steeds verder variëren met deze stiksteek – steken extreem langer maken (wat juist met heel dik bovengaren prima werkt), of juist extreem korter, zodat ze bijna op elkaar vallen (geeft een iets korrelig effect).

SAM_4970
Maar ook in golvende lijnen maken door je werk steeds iets naar links en naar rechts te laten lopen, lijnen die parallel lopen…

SAM_4975
of juist elkaar kruisen, om zo meerdere golvende lijnen te combineren.

SAM_4980
Zo kun je hele eigen patronen met siersteken maken, zelfs steken die de eerder gemaakte rijen doorkruisen…
TIP: kijk eens op de foto hierboven hoe ver de batik bovenstoffen tot tegen de zijrand van de sandwich van 32 x 32 cm komen: het is belangrijk om ze ca. 3 cm voorbij het middenvierkant van 26 x 26 cm te laten vallen, ivm. met het aan elkaar zetten dat in maand 12 uitgelegd wordt.  Let daar dus goed op.

Dan de zigzagsteek. Ook deze steek is met zoveel variaties te maken.. kijk maar eens op het proeflapje wat ik hier gemaakt heb.

SAM_4983
De gewone standaard opstelling…

SAM_4987
Meer uit elkaar…

SAM_4991
Dichter bij elkaar, als een soort satijnsteek… en kijk eens hoe leuk dat er uitziet als je gemêleerd garen gebruikt!

SAM_4994
Ook hierboven is weer goed te zien dat het volgende lapje – wat bij de zijrand van het middenvierkant komt te liggen – ruim over dat vierkant van 26 x 26 cm moet komen, dus nogmaals, dichtbij de totale maat van 32 x 32 cm!

SAM_4996
Terug naar de zigzagsteken: wat te denken van combinaties? Zigzagsteek dicht op elkaar, en stiksteken in een andere kleur er aan weerskanten naast…

SAM_5002
Breed en smal afwisselen door de breedte aan te passen tijdens het werk: dan weer smal, dan weer breed… MAAR KIJK UIT: zet wel steeds de naald én het voetje omhoog voordat je de breedte aanpast. Bij veel machines wil de naald direct naar de bredere of smallere optie, en dat kan niet als de naald in de stof zit, of als het voetje strak op het werk staat (de naald kan verbuigen of breken).

Twee rijen zigzagsteken door elkaar met verschillende kleuren, eerst de ene kleur, daarna er overheen met de andere kleur… het maakt niet uit dat het effect niet gelijkmatig is, want eigenlijk heb je hiermee je eigen steek gemanipuleerd: dicht op elkaar en ver uit elkaar mixen…
Maar ook het combineren van stiksteek en zigzagsteek, met contrasterende kleuren of met één kleur…

SAM_5004

Als laatste de tip: gebruik de stiksteek of zigzagsteek ook om bandjes op je werk vast te zetten. Je kunt meerdere keren met dezelfde kleur garen over één stuk naaien, of er net naast om dikkere lijnen te krijgen, maar ook kun je met meerdere kleuren garens werken… enfin, eindeloos veel mogelijkheden, en zo leuk met mooie garens! Je hoeft alleen je fantasie maar te laten gaan…

BELANGRIJK IS NIETS TERUGSNIJDEN van de sandwich/het blok, als deze klaar is… alleen maar wegleggen tot maand 12!

Ga dus maar fijn aan de slag met dit Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project: ook met deze twee basissteken kun je al zoveel moois maken!

En denk je er nog aan, Crazy Quiltster, dat je je foto’s van dit project in de COMMUNITY van deze BERNINA Blog kunt zetten? Het zou leuk zijn als we veel van jullie werk te zien krijgen! Dan genieten we er allemaal van.

crazy-colors-mistery_button_320x204
Misschien willen jullie de banner van dit project ook op je blog of social media plaatsen? Kijk in de rechter kolom van de BERNINA Blog, kopieer de broncode en plaats deze op de gewenste plaats op bv. je blog. Dan kunnen andere quiltsters zien dat je meedoet aan dit Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project.

Quiltgroeten

Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam