Creatieve berichten over naaien

Petticoat voor eenhoorn prinses

Vorig jaar rond deze tijd werkte ik aan mijn ‘Princess Celestia’ kostuum. Toen schreef ik nog niet voor de blog dus hier heb ik ook nog geen berichten over geplaatst! Maar ik vind het nog steeds een mooi kostuum en wil graag nog wat van de ‘making off’ met jullie delen. Ik ben een enorme fan van ‘fluffy’ rokken en dus houd ik ook echt van petticoats! Toen ik deze stof vond (een blauwe bruidstule met geborduurde gouden sterren) kon ik het echt niet laten liggen. Dit moest en zou een petticoat worden voor mijn ‘Princess Celestia’ kostuum.

Voor de petticoat had ik bedacht dat ik 8 lagen nodig had. Deze zouden steeds 2 cm korter worden geknipt en 1,5 cm hoger op de basisrok worden genaaid. Hierdoor zou de rok een mooie vlakke onderkant krijgen. Als kniphulpje heb ik een streep schilders tape op mijn houten tafel geplakt. Wanneer ik klaar was met de banen in een specifieke lengte verplaatste ik de streep tape 2 cm naar beneden. Hierdoor was het lekker makkelijk te knippen en ging het perfect!

1 repen knippen k

Een vriendin raadde me het Rimpelapparaat (Bernina #86) aan om het leven wat makkelijker te maken 😉 En ik moet zeggen dat ik dit echt een super accessoire vind! Wauw! Als je nagaat dat ik voor deze petticoat zo’n 35 meter heb moeten rimpelen, dan heeft het rimpelapparaat me een hoop tijd en hoofdbrekens bespaard. Het rimpelapparaat is in te stellen door met een hendel aan te geven na hoeveel steken hij een rimpel moet maken. Dit kan bijvoorbeeld op elke steek zijn, maar ook eens in de 6 of 12 steken. Dan is het nog wat extra in te stellen door de steeklengte op de machine aan te passen. Het is in het begin even een beetje proberen en aanvoelen, maar het is echt een super ding.

2 rimpelen k

Na het rimpelen had ik 8 lagen tule voor mijn petticoat! Ik heb ze gemerkt met een stukje tape zodat ik wist in welke volgorde ze op de rok genaaid moesten worden.

3 much fluff much wow k

Op de basisrok (die ik naaide van een eenvoudig blauwe katoen) tekende ik de lijnen waar de banen vastgenaaid zouden moeten worden. Steeds 1,5 cm uit elkaar. Ik speldde steeds 1 laag op de basisrok en stikte deze dan vast met mijn BERNINA 330 naaimachine. Hierna ‘flapte’ ik deze om en kon ik een nieuwe laag vastspelden. Op het laatst was het zo’n dikke bol ‘fluf’ dat het nog wel lastig was om te spelden! Maar het is gelukt!

4 aan de rok naaien k

En zo ziet de petticoat er dus uit! Mooi recht aan de onderkant, zoals ik al gehoopt had 🙂

5 onderkant rok k

Omdat het bruidstule is hoefde ik de zoom niet af te werken. Bruidstule is zachter dan gewone tule en schuurt dus niet tegen de huid. De petticoat was klaar!

6 rok k

Op dit moment dacht ik… Ik kan deze petticoat ook als rok gebruiken voor een Wonder Woman Kostuum! Zo fijn als je stukken voor meerdere kostuums kunt gebruiken! Dus dat wordt nog vervolgd 😉

Voor het Princess Celestia (eenhoorn prinses) kostuum zou er wel nog een over rok overheen komen. In onderstaande foto zie je het volledige kostuum, inclusief over rok. Ik ben zo blij met mijn rok. Door de petticoat heeft hij een super ‘fluffy’ vorm! Echt heerlijk!

Princess Celestia

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam