Creatieve berichten over quilten

De lapjes makeover deel 4

In de vorige drie blogs heb ik laten zien hoe je van saaie bruine lapjes iets moois kunt maken. Vandaag ga ik met die nieuwe lapjes een quiltje voor aan de muur maken. Je kunt ze natuurlijk voor veel meer dingen gebruiken, een kussen, een tas, je kleding er mee versieren, enz., maar mijn hart ligt toch bij het quilten.

Voor het quiltje dat ik in mijn hoofd heb moet ik de lapjes eerst op maat snijden (ongeveer 10 x 10cm). Voor ik dat doe, strijk ik eerst vliesofix op de achterkant van de lapjes. In de eerste plaats omdat ik de lapjes straks op een ondergrond wil plakken maar minstens zo belangrijk: als ik de lapjes snij voor er vliesofix op zit, gaan de steken loslaten. De vliesofix fixeert dus ook de steken voor me.vervolg 1

Als je met vliesofix werkt is het belangrijk om je werk altijd tussen bakpapier te leggen (dus boven en onder). Zo voorkom je dat er lijm aan je strijkijzer, je strijkplank of op de verkeerde plek aan je werkstuk komt.vervolg 2

Als de vliesofix vast zit, snij ik de lapjes op maat. vervolg 3

Let op! Gooi de randjes niet weg, daar heb ik al weer een ander plannetje voor.vervolg 5

Je hebt nu 6 lapjes van 10 x 10cm met vliesofix op de achterkant.vervolg 4De volgend stap is het vliesofix van de lapjes afhalen. Dat gaat heel gemakkelijk als je met een speld een kras door het papier maakt. vervolg 6Je kunt van daaruit het papier er zo af trekken. Dat scheelt een hoop gepeuter.vervolg 7Nu moet ik beslissen welke kleur achtergrond ik wil gebruiken. Ik leg de lapjes eerst op een gebroken witte lap en daarna op een zwarte lap.vervolg 8 vervolg 9Het kan allebei maar ik ga deze keer voor licht. Ik speld de lapjes vast op de witte stof (alles met ongeveer 5cm tussenruimte). Vervolgens strijk ik ze vast (vergeet niet bakpapier op de lapjes te leggen).vervolg 10Omdat ik er een quilt van ga maken, heb ik tussenvulling nodig. Ik gebruik graag plakbare Hobbs die je zo vast kunt strijken. Dat is mijn volgende stap, de lap op de tussenvulling strijken. Ik voeg nog geen achterkant toe. Ik werk heel vaak op alleen de top en de tussenvulling om dan pas later de achterkant toe te voegen en die met een aantal stiksels vast te zetten. Voordeel is dat eventuele ‘rommel’ die je maakt aan de achterkant van je werk, verdwijnt als je de achterkant toevoegt. Je kunt er ook voor kiezen om wel meteen een achterkant toe te voegen. In geval van nood kun je later altijd nog een ‘extra’ achterkant toevoegen.vervolg 11Ik zet nu de boventransportvoet op de Bernina 550 QE. Dat vind ik veel fijner werken omdat de verschillende lagen van je werk zo niet verschuiven. Wil je meer weten over de boventransport voet en waarom ik daar graag mee werk, lees dan hier mijn verhaal.

vervolg 12Ik ga nu eerst de geplakte lapjes vast stikken. Ik stik eerst met een stiksteek om het lapje heen en gebruik dan een zigzagsteek om alles vast te zetten.vervolg 13vervolg 14Vervolgens ga ik met de drievoudige stiksteek lijnen stikken vlak langs de zijkanten van de lapjes.vervolg 15Om de achtergrond verder te versieren, stik ik nog meer lijnen met de andere garens. vervolg 16vervolg 19 vervolg 18Een zigzag lijn met daarnaast aan beide kanten een drievoudige stiksteek maakt het af.vervolg 20 vervolg 21Nu voeg ik de achterkant toe en ga ik alles aan elkaar stikken.vervolg 22Ik gebruik daarvoor DecoBob in dezelfde kleur als de achtergrond. Ik stik tussen de lijnen door die ik met de siergarens heb gemaakt.vervolg 23Zo ziet het er nu uit.

En dit is de achterkant.vervolg 24De volgende stap is de afwerking. Daarover volgende week meer.

Happy stitching!

Herma de Ruiter.

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: ecru achterkant, Katoenen quiltstof, WonderFil garen
Benodigde producten:
BERNINA 550 QE
BERNINA 550 QE
Boventransportvoet #50
Boventransportvoet #50

Thema's met betrekking tot dit bericht , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam