Creatieve berichten over quilten

De lapjes makeover deel 5

Vandaag laat ik zien hoe ik het quiltje  dat ik met de makeover lapjes gemaakt heb, afwerk. Er zijn heel veel verschillende manier om een quilt af te werken. Afwerken met een bies, een koordje, zigzag steken, het kan allemaal. Deze keer kies ik er voor om de afwerking onzichtbaar te doen, aan de achterkant van de quilt.

Eerst snij je de quilt op maat. Begin bij de zijkanten, die gaan we eerst afwerken. Houd er hierbij rekening mee dat je een deel van je quilt straks naar achter omslaat dus iets groter snijden dan de maat die je uiteindelijk wilt. Natuurlijk bewaar je de stukken die je afsnijdt weer…afwerken 1

Snij twee repen stof die even lang zijn als je quilt en ongeveer 5 cm breed (voor een grotere quilt kun je bredere repen nemen). Strijk de repen in de lengte dubbel. Speld de repen op de goede kant langs de zijkanten van je quilt.afwerken 2 afwerken 3Stik ze vast. Ook bij dit stikwerk komt de boventransportvoet weer goed van pas.afwerken 4

Strijk de naden.afwerken 5

Vouw de repen om naar de achterkant van je quilt zoals op de foto en speld ze vast.afwerken 6

Zet de repen met onzichtbare steekjes (met de hand) vast op de achterkant van de quilt. Ik gebruik hiervoor DecoBob omdat je er heel gemakkelijk vrijwel onzichtbare steekjes mee kunt maken.afwerken 7

De zijkanten van je quilt zijn nu afgewerkt.

Nu gaan we verder met de onderkant.Snij eerst de onderkant van je quilt op lengte (houd er weer rekening mee dat je een stuk van je quilt naar achter omslaat).afwerken 8Snij een reep stof van ongeveer 8 cm breed en iets (ongeveer 2cm) langer dan de quilt breed is. Vouw aan de uiteindes de extra stof om en strijk.afwerken 9Strijk daarna de reep in de lengte dubbel. Stik de reep op de voorkant van je quilt vast en strijk de naad.afwerken 10 afwerken 11Vouw de reep naar achter (zie foto) en speld vast. Besteed extra aandacht aan de randjes zodat je die straks ook netjes afwerkt. Ook deze reep zet je met onzichtbare steekjes vast op de achterkant van je quilt.afwerken 12Nu heb je al drie zijden van je quilt onzichtbaar afgewerkt.

De bovenkant van de quilt moet niet alleen worden afgewerkt, er moet ook een tunnel aan zodat de quilt kan worden opgehangen.

Voor de afwerking snij je weer een reep van ongeveer 8cm breed en weer iets langer dan de quilt breed is (dus net zo als voor de onderkant). Snij meteen een reep voor de tunnel van ongeveer 8cm breed en ook iets langer dan de quilt breed is. Let op! Dit is een klein quiltje, voor een grotere quilt moet je de maten van de afwerk repen en de tunnel aanpassen.

Vouw en strijk de randjes van de afwerkreep net zoals de reep voor de onderkant. De tunnel moet iets smaller worden dan de quilt breed is. Vouw een zoompje in de korte kanten van de tunnel reep en controleer of de tunnel nu aan beide zijden tussen de 1 en 2 cm korter is dan de quilt breed is.afwerken 13 afwerken 14Vouw de reep voor de tunnel in de lengte dubbel (goed kant buiten). Speld de tunnel bovenaan op de goede kant van je quilt. afwerken 15Speld nu de reep voor de afwerking er over heen.afwerken 16Stik alles vast en strijk de naad.afwerken 17Vouw de afwerkreep en de tunnel naar achter zoals op de foto.afwerken 18Werk de afwerkreep weer netjes af met onzichtbare steekjes. Nu alleen nog de tunnel afwerken. Het is belangrijk dat er iets ruimte in de tunnel zit omdat er een stok doorheen moet. Alles plat vast zetten is dus geen optie. Begin met de tunnel vast te spelden langs de bovenrand zoals op de foto.afwerken 19Leg de tunnel nu plat en speld de onderkant ook vast. Deze rand ga je met onzichtbare steekjes vastzetten.

Als je nu de spelden uit de bovenrand haalt, zie je dat er in de tunnel ruimte is voor een dunne stok.afwerken 20Je quilt is nu klaar. Wil je het helemaal perfect doen, dan maak je ook nog een label met informatie over je quilt (je naam, wanneer en waar heb je hem gemaakt, evt voor wie).afwerken 21

Happy stitching!

Herma de Ruiter

 

 

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een weekend
Benodigd materiaal: DecoBob, katoenen stoffen, tussenvulling
Benodigde producten:
BERNINA 550 QE
BERNINA 550 QE
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1

Thema's met betrekking tot dit bericht , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam