Creatieve berichten over naaien

Hartjeskussen [TUTORIAL]

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina

Jawel, het is bijna Valentijnsdag! En hoewel wij daar thuis eigenlijk niks aan doen, als saai getrouwd koppel, vind ik het wel leuk om wat hartjesdecoratie te maken. Dit keer een enorm harten-knuffelkussen.

Wat heb je nodig:

  • Een rood fleece dekentje (of gewoon een stuk rode fleece natuurlijk, maar die dekentjes zijn vaak van een prettig gewicht, niet te dik, en vooral erg betaalbaar);
  • Veel vulmateriaal;
  • Rood naaigaren;
  • Handnaainaald;
  • De gebruikelijke naaispullen, zoals een naaimachine, schaar, spelden. Ik gebruik graag een rolmes om mijn stof uit te snijden in plaats van uit te knippen, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina

Allereerst knip je een hart uit de stof, door de stof dubbel te vouwen en dan aan de vouw een half hart te knippen. Dat hart gebruik je vervolgens als patroondeel voor het tweede hart. Voor het formaat is het belangrijk dat je langs de randen een kleine centimeter groter knipt dan je het kussen wilt hebben, omdat je dat nodig hebt als naadwaarde. Je ziet op mijn halve hart hierboven nog de viltstiftlijn op het formaat waarop ik het kussen wil hebben en vervolgens heb ik daar een centimeter omheen gesneden.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina 2

Deze twee identieke stoffen harten leg je op elkaar, als je stof een goede en een verkeerde kant heeft (of als je, zoals ik, niet-uitwasbare viltstift hebt gebruikt om je hart mee te tekenen) dan leg je de stof met de goede kanten op elkaar. De verkeerde kant (of de kant waar je op getekend hebt) is dus zichtbaar.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina 3

Stik dan met een rechte steek helemaal rondom, maar laat op een recht stuk een stuk open als keergat. Om mooie scherpe hoekjes te krijgen, bijvoorbeeld bij de onderste punt, zet ik mijn B380 op de stand dat de naald naar beneden eindigt als ik stop met naaien (met dat knopje onder je display). Wanneer ik dan bij het hoekje ben, stopt de naald dus beneden. Vervolgens til ik de naaivoet op, draai de stof (met de naald er dus nog in), naaivoet weer naar beneden en verder.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina

De twee harten zijn nu dus aan elkaar genaaid, op een keergat aan de zijkant na. Een hartvorm heeft echter veel rondingen en twee scherpe hoeken. Om te voorkomen dat die na het keren frommelig worden, is het belangrijk om her en der in of af te knippen.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina 6

Bij de scherpe punt aan de onderkant knip je de overtollige hoek naadwaarde af. Zo zorg je dat er straks geen prop naadwaarde in het puntje zit waardoor de punt anders niet mooi scherp gekeerd zou kunnen worden. Wees wel voorzichtig dat je niet door je stiksel heen knipt!

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina 7

Bij de andere scherpe hoek, midden boven, hoef je niks weg te knippen, maar daar moet je een rechte knip maken de hoek in, precies tot aan het stiksel, om te voorkomen dat de naad raar gaat trekken na het keren.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina 8

Bij de rondingen vervolgens, knip je steeds V-vormen uit de naadwaarde. Wanneer je deze ronde naad namelijk keert, is er anders meer naadwaarde dan naad en gaat dat opproppen.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina 9

Keer het hart nu, door het keergat, duw alle hoekjes en rondingen mooi uit en vul het op met vulmateriaal.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor Bernina

Naai tenslotte het keergat met de hand dicht.

Hartjeskussen - Tutorial van Pienkel voor BerninaEn klaar! Ik overweeg om er een hele hartenfamilie van te gaan maken, zou dat niet gezellig zijn?

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam