Creatieve berichten over naaien

Blok 2 van Crazy Colors Mystery Quilt 2017

Zo Crazy Quilters, het eerste blok van dit mysterie project heeft jullie flink bezig gehouden. Mijn email box stroomde vol, het kijkersaantal op deze BERNINA Blog sprong naar ongekende hoogtes, de berichten op de FaceBook group ‘Crazy Colors Mystery Quilt 2017’ kwamen met velen tegelijk binnen, zelfs bij de Zweedse subgroep, die voor dit project is opgericht. Maak vooral veel foto’s van het eindresultaat van je blok (ik heb al heel wat mooie exemplaren voorbij zien komen!), en zet die in de Community van deze BERNINA Blog, of op de FaceBook groep. Dan kunnen we er allemaal van genieten.

Wat het meeste opviel is dat veel quiltsters hun blok af gingen snijden na het maken van de laatste siersteken. Dat is NIET de bedoeling. (Sommigen snijden een blok zelfs terug tot 27 x 27 cm – geen idee waar die maat vandaan komt – of op 26 x 26 cm. Dat staat nergens in de beschrijving en is dus NIET de bedoeling). Je sandwich/blok moet, als hij klaar is, 32 x 32 cm zijn (of ietsje kleiner omdat hij gekrompen kan zijn door het maken van de siersteken), daarbij is het de bedoeling dat alle stoffen die bovenop genaaid zijn bij het patchwork, tot bijna aan de zijkanten van de 32 x 32 cm komen. De siersteken moeten ver voorbij het 26 x 26 cm middenvierkant komen, dus een aantal centimeters verder. 

Als je kralen en pailletten op wilt naaien, kun je dat in het middendeel al doen, maar laat 5 CM VANAF DE ZIJKANTEN alles vrij. (de rest van de pailletten en kralen zet je er pas op als de quilt in elkaar zit). Je hebt deze ruimte nodig als alle blokken in maand 12 aan elkaar gezet gaan worden. Ben je klaar met alles, laat de sandwich dan aub. met rust – NIETS afsnijden, NIETS rechtsnijden (is niet nodig), geen steken maken om de kanten vast te zetten, gewoon wegleggen tot maand 12, hoe moeilijk je dat ook vindt.

Als je de informatie voor dit project voor het eerst ziet, dus later ‘instapt’, kun je het beste even terugkijken bij mijn berichten op deze BERNINA Blog van 15 december 2016 (de voorbereidingen en benodigdheden/materialen) en van 15 januari 2017 (de eerste patronen en aanwijzingen). Deze blijven op de BERNINA Blog staan en kun je altijd terugkijken.

SAM_4797
Je kunt nu de patroondelen (LINKS en RECHTS) voor maand 2 downloaden: 2 stukken, weer aan elkaar zetten, net als bij vorige keer.

SAM_4799
Alle basishandelingen zijn weer hetzelfde: pak een stuk ecru achterkantstof, tussenvulling 100% Bamboo en een stuk Vlieseline L11, elk van 32 x 32 cm.

SAM_4801
Leg de Vlieseline L11 op patroon2  en ga net als vorige keer de lijnen van het patchwork (NIET de nummers) overtekenen met pen (ballpoint die niet vlekt), en de stippellijnen (vierkant 26 x 26 cm). Zorg er weer voor dat het Vlieseline L11 op het midden van het patroon ligt, zodat aan alle kanten evenveel van van dit materiaal uitsteekt om straks de sandwich van 32 x 32 cm volledig te bedekken.

Maak dan de sandwich door de drie lagen op elkaar te spelden.

Wat gaat er op blok 2 gebeuren? Combinaties maken van voorgeprogrammeerde siersteken en zelf met freehand quilten aanvullen.

SAM_4803
Kies het eerste lapje (maak eventueel weer een patronen malletje + naadtoeslag voor over alle ‘volgende’ lijnen (denk er om dat je bij de onderdelen die tegen de zijkant van de sandwich aankomen 3 cm extra naadtoeslag rekent, zodat de batik bovenstoffen bijna/helemaal tegen de zijkant van de sandwich van 32 x 32 cm komen te liggen).

SAM_4806
Maak de eerste rij siersteken (gebruik hiervoor het juiste persvoetje, bij mij is dat #20C), iets van de kant af, op de korte kant van het stofje (dus NIET in de lengte!): bij de BERNINA 770 QE waar ik op werk is dat steek no. 619. Of bij andere machines een steek waar de bovenkant boogjes gemaakt worden, en aan de onderkant een rechte lijn. Maakt niet uit welke. Als je alleen maar stiksteken kunt maken, teken dan met wateruitwasbare stift een patroontje met boogjes en volg die lijnen met garen. Zet in de boogjes nog wat steekjes zodat het een beetje lijkt op mijn gebruikte steek.

SAM_4808
Ik heb de steek op het groene lapje met een fris geel (gemêleerd) garen gemaakt (Tutti/Wonderfil).

SAM_4816
Maak een tweede rij siersteken
, meer naar de andere korte kant van het lapje: bij BERNINA 770 QE steek no. 651. Of bij andere machines een steek waar aan beide kanten boogjes gemaakt worden of wat allemaal rondjes maakt. Zoek maar een leuke steek uit. Of maak weer boogjes met de stiksteek, als je niet over zo’n siersteek beschikt.

SAM_4814
Twee rijen dwars (korte kant) van 619 en 651 – de ruimte die ertussen zit is oa. voor het bewerken van de steken via freehand quilten.

Daarvoor kun je kiezen: 1)  per lapje steeds wisselen van voetje (#20C of ander persvoetje voor siersteken en het quiltvoetje voor freehand quilten, waarbij de ondertransporteur uitgeschakeld wordt), of 2) alle siersteken eerst maken en naderhand het quilten doen.

Als je niet vertrouwd bent met freehand quilten (freemotion quilten), oefen dat eerst – je zet het speciale quiltvoetje op je machine, schakelt dus de ondertransporteur uit, en pas als je zelf de sandwich beweegt vormen zich steken. De grootte van de steken is afhankelijk van jouw snelheid. Je hoeft tijdens het werken je sandwich niet te draaien, maar beweegt deze sandwich ‘vrij’ onder je naaimachine, waardoor leuke patronen kunnen ontstaan, de zgn. quiltmotieven. Die kun je ook op een rijtje maken, zoals hier de bedoeling is. Mocht je meer willen weten van deze vrije manier van quilten, dan kun je altijd een workshop komen volgen: kijk hiervoor op mijn website. Er staat er al één gepland voor 14 maart as, maar we kunnen (als je met minimaal 3 personen bent) ook een andere datum afspreken.

Voordeel van meteen quilten na het maken van de siersteken: alle begin- en einddraden worden direct weggewerkt onder het ‘volgende’ lapje, maar je moet wel veel wisselen van voetje en instellingen.
Ga je pas vrij quilten nadat alle lapjes (met siersteken) opgenaaid zijn, dan moet je heel precies in de naad/bij rand tweede lapje(s) beginnen en eindigen, de draden naar boven halen voordat je start, en naderhand naar achteren met de hand wegwerken. Net wat je zelf het makkelijkste of het mooiste vindt.

SAM_5006
Foto hierboven: Voordat ik op mijn stofje begon te werken, heb ik eerst een tekening gemaakt van de eerste rij steken (met blauwe pen). Daarna ben ik er met kleurpotlood meerdere rijen omheen gaan zetten om te zien wat het effect kan worden. Links begonnen (zie pijl aan het begin), rechts naar onderen ‘doorgestoken’, en onder doorgegaan weer naar links (zie pijl). Zo kun je voor jezelf ook eerst een tekening maken om te zien hoe je de vrije figuren rondom de gemaakte siersteken wilt maken.

SAM_4822
De eerste rij vrij quilten..

SAM_4824
Voor de tweede rij heb ik wat lijntjes gezet met witte wateruitwasbare stift, omdat ik een langere lus tussen de boogjes wil hebben. Ook al is het vrij quilten, ik wil er toch een beetje regelmatige bogen van maken… vandaar. Je kunt het helemaal uitmeten, maar ik houd wel van zichtbaar ‘vrij’ werk, het is per slot van rekening geen geprogrammeerde steek.

SAM_4832
De tweede rij vrij quilten er omheen/bovenop…

SAM_4839
En de derde rij. Dat vond ik genoeg.

Werk langzaam: oefen eerst op een proeflapje – maak de siersteken, kijk naar de stap voor stap foto’s van mijn werk voor ideeën of ga zelf aan de slag met meerdere randjes er via freehand quilten aan toevoegen.

SAM_4855
Bij de tweede rij gemaakte siersteken heb ik ook weer vrij quiltwerk er omheen gezet… Heel anders dan de eerste, maar ook hier mag je natuurlijk doen wat je wilt.
SAM_4858
Verder heb ik geen vrij quiltwerk op dit lapje gezet, maar de lege ruimtes opgevuld met ‘gewone’ siersteken (hier wel weer voetje #20C opgezet en de ondertransporteur weer naar boven!) en twee Multicolor Zigzagbandjes opgenaaid – prachtige regenboogeffect met zilver.

SAM_4861Kleurrijk toch?

SAM_4864
Hierna het volgende lapje opnaaien (met laatst gebruikte ‘gewone’ garen), dan siersteken verder zetten, bv. nog dicht tegen dit lapje aan (paarse steken).

SAM_4867
De steek die ik direct op de rand heb gezet, is een zgn. stap/sprong steek, die wel binnen het voetje blijft. De naald maakt aan de kant een aantal steken, stapt/springt dan over naar het midden, maakt daar een aantal steken en vervolgens maakt hij aan de rechterkant ook nog een aantal steken, keert weer terug naar het midden en alles begint opnieuw.

SAM_4869
Bij dit soort steken is langzaam werken aan te raden, omdat het nogal schokkerig kan gaan. Werk je te snel, dan kun je de kantlijn of een middellijn niet meer volgen… Je wilt overal tegelijk naar kijken, om alles in de gaten te houden: persvoetje, naald, steken… het beste kun je je concentreren op de linkerkant van het persvoetje om te zorgen dat deze langs de lijn van de stof blijft lopen.  Trek of duw ook niet teveel aan de sandwich, maar geleidt hem zachtjes en laat de persvoet zijn werk doen.

SAM_4870
Ook kun je twee rijen dezelfde steken tegenover elkaar zetten, al heb je geen garantie dat ze écht hetzelfde gemaakt worden (verstoring kan optreden door teveel duwen of trekken aan de sandwich, of door andere oorzaken). Je kunt dit doen door de ene rij gewoon te maken, en de andere te spiegelen, of vanaf de andere kant te beginnen.

SAM_4874
Ook locksteken/afwerksteken (bij mijn BERNINA 770 QE steek 19) e.d. kunnen gebruikt worden als siersteek.

SAM_4877
Deze heb ik gemaakt met Magnifico, een 100% polyester garen dat ik in Neon tinten gebruik om lekker op te laten vallen.

SAM_4879
Er zijn siersteken die je exact op een middellijn van bv. een naad kunt laten lopen: de steek gaat dan twee kanten op, en bedekt een stukje van zowel het nieuwe lapje als het oude lapje. Bij dit soort steken is het belangrijk om langzaam te werken, om er voor te zorgen dat de dichte lijn steken in het midden ook echt in de diepte van de naad (het dal) tussen beide lapjes komt.

SAM_4883
Een siersteek, gemaakt met metaalgaren zoals je hier op de foto ziet, glinstert mooi. Probeer dit soort steken écht eerst uit op een proeflapje, om te zien of je iets aan de bovenspanning moet wijzigen. Ongeacht het soort metaalgaren of de naald die je gebruikt (Schmetz Metallic 80/12 of Superior Topstitch 90/14   of de BERNINA topstitch naalden, en de snelheid waarmee je werkt (altijd langzaam).

viezespoeltjeshuis
Maar vooral is het raadzaam om – voordat je met meer kwetsbare garens gaat werken – je spoeltjeshuis eens goed schoon te maken. Dat is overigens iets dat je toch regelmatig moet doen, zeker als je met zoveel garens gaat werken. Op de foto hierboven zie je een willekeurig spoeltjeshuis (niet van mijn machine, hoor!) dat écht nódig schoongemaakt moet worden. Je zult merken dat het de kwaliteit van je steken ten goede komt!

SAM_4886
Zie je op de foto hierboven weer hoe ver de (batik)stofjes bovenop je werk over het vierkant van 26 x 26 cm moeten vallen, dicht tegen de zijrand van de sandwich van 32 x 32 cm aan? Als je werkt met papieren malletjes voor de maat van de (batik)lapjes, houd hier dan rekening mee (ten minste 3 cm extra naadtoeslag eraan laten voor de delen die de zijkant van de sandwich (bijna) moeten raken.

SAM_4888
Op de naad van dit 4e lapje heb ik een glinsterbandje genaaid, met aan de rechtekant een leuke siersteek.

SAM_4895
Daarna heb ik twee rijen siersteken gemaakt met heel veel ruimte ertussen. De open ruimte ga ik naderhand opvullen met vrij quiltwerk.

SAM_4901
En nog meer siersteken – heel dicht bij elkaar voor de verandering –  voordat ik van voetje ga wisselen…

SAM_4910
Met het quiltvoetje voor vrij quilten heb ik bloemetjes gemaakt met golvende steeltjes ertussen om van het ene bloemetje naar het andere bloemetje te gaan. Als je uit de vrije hand aan het quilten bent, is het belangrijk om niet teveel aan- en af te hechten, maar alles zoveel mogelijk in één lange rij van steken te maken. Oefen zo’n patroontje eerst even op papier, voordat je op je sandwich gaat werken.

SAM_4914
En dit kan er dan uitkomen… de bloemetjes hoeven niet regelmatig te zijn, ook de afstand tussen elkaar niet, want je werkt ‘uit de hand’, het is geen vaste steek. Je kunt op het ‘hartje’ van het bloemetje later nog pailletten en kraaltjes zetten.

SAM_4915
Het volgende (batik) lapje er omgekeerd opgenaaien en volzetten met siersteken.

SAM_4927
En kijk eens hoe leuk zo’n dichte siersteek is als je gemêleerd garen gebruikt. Denk er wel aan dat – als een siersteek heel breed is, de (batik)stof meegetrokken kan worden, waardoor er rimpels kunnen ontstaan. Het is belangrijk om de (batik) stof goed plat en enigszins strak te houden.

SAM_4938
Verder en verder…

SAM_4943
Mijn blok is weer af.

SAM_4945
En kijk tot hoever ik de (batik)stofjes heb laten komen – bijna tot aan de zijranden van de sandwich van 32 x 32 cm.

SAM_4949
Denk er weer aan dat – als je al met pailletten en kralen wilt versieren, je tot 5 cm vanaf ze zijkant werkt, oftewel op een vierkant stuk van ca. 22 x 22 cm, verder niet (dit ivm. het aan elkaar zetten in maand 12). Later – als de quilt helemaal in elkaar zit – kun je de overgebleven lege stukken nog versieren met kralen en pailletten.

TER INFORMATIE: Je kunt natuurlijk bij alle lapjes siersteken verder uitwerken met freehand quilten, maar dat hoeft niet. Ik heb siersteken op lapje 1 aangevuld met freehand quilten (dat is per slot van rekening de blikvanger), en ook op lapje 4, maar meer niet. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je deze vorm van ‘versieren’ doet. Verder is het belangrijk te beseffen dat je nog heel veel kunt versieren met pailletten en kralen, dus kun je ook ‘saaie’ siersteken nog opvrolijken.

BELANGRIJK: als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

Zo, dat was het weer voor deze maand, op 15 maart de volgende aanwijzingen. Veel plezier  met het maken van je blok

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam