Creatieve berichten over quilten

Veel tips o.a. de blinde hoek bij machine quilten, hoe doe ik dat?

Hey Allemaal,

Heerlijk ik heb weer een affo (AFFO – a finally finished object)! Het is de eerste quilt die ik heb doorgequilt op mijn BERNINA 710 (klik op de link voor filmpjes van de BERNINA 710 en 750) op het quiltframe.
Ondanks dat ik wel wat problemen had, zoals bijvoorbeeld bij het quilten van een binnenkant van een bocht. Met geen mogelijkheid kreeg ik daar het verenpatroon goed. Ik heb gewoon nog veel te leren, maar dat is niet erg. Uiteindelijk ben ik lief voor mijzelf geweest en heb ik besloten om het randpatroon met de veren met de hand onder de machine te doen in plaats van op het quiltframe en dat is mij goed bevallen.

Hier wat foto’s:

IMG_1222 bijgesneden

Maar even een foto zonder de randen. Jammer genoeg is het niet mogelijk buiten foto’s te maken door de regen

IMG_0955

Nog op het frame

IMG_1154

Klaar!

IMG_1223 betere kleur

Wat meer van de quilt

IMG_1224

Even wat dichterbij

IMG_1197 kl

Een huiselijke sfeer foto, mooi naast mijn Chinese kacheltje.

Zo meteen ga ik jullie de tips geven, maar ik wilde jullie nog vertellen over de quilt workshops die ik binnenkort weer zal geven in Nederland. Ik zal weer ruim 2 weken les gaan geven in allerlei technieken op meerdere locaties in Nederland.

Hier vinden jullie het totale overzicht van mijn workshops, alle informatie en de locaties kunnen jullie op MIJN SITE vinden.

Vrijdag 10 maart Veren uit de Vrije hand niveau 1
Zaterdag 11 maart Veren uit de Vrije hand niveau 1
Maandag 13 maart Machine Quilten voor beginners
Dinsdag 14 maart Machine Quilten voor beginners
Woensdag 15 maart Mariners Compass
Donderdag 16 maart 2-daagse workshop 3-dimensionale Baltimore Bloemen (met de hand)
Vrijdag 17 maart Mariners Compass
Zaterdag 18 maart Machine Quilten voor beginners
Maandag 20 maart Echo’s en Rasters
Dinsdag 21 maart Echo’s en Rasters
Woensdag 22 maart Machine Quilten voor beginners VOL
Donderdag 23 maart 2-daagse workshop 3-dimensionale Baltimore Bloemen (met de hand)
Vrijdag 24 maart Machine Quilten voor beginners
Zaterdag 25 maart Echo’s en Rasters VOL

Op mijn lijstje met workshops staan de 3-dimensionale Baltimore Bloemen, ik maak dus ook weleens wat met de hand, maar dit kleine quiltje zal straks door mij in ieder geval met de machine gequilt en afgewerkt worden. Maar ik vind het leuk om dit met jullie te delen om wat meer verscheidenheid van mijn hand aan jullie te laten zien.

workshop collage 1

Nu voor jullie weer de handige tips!!!

Hier ging wat mis…toen ik de rand met de hand onder mijn B 440 QE doorquiltte, nadat de quilt van het frame af kwam, was de achterkantstof dubbel gaan zitten. Voorzichtig heb ik alles weggeknipt. Alleen zit nu het stiksel te los. Dat ga ik voorzichtig afwerken door het in de tussenlaag weg te stoppen. Nog nooit eerder geprobeerd, dus als het lukt zal ik ook daarover wat informatie geven ter zijner tijd.

IMG_1159

O jee, de hele achterkant dubbel, zucht!

Zien jullie die kleine witte streepjes? Ze staan op de 2 foto’s hieronder links bij de 1e foto en helemaal rechts bij de 2e foto. Met het apparaatje Micro Stitch genaamd, heb ik de tacks zoals ze heten in de lagen van mijn quilt bevestigd. Op deze manier is het heel makkelijk  je quilt te rijgen. Ik heb ze ditmaal gebruikt om in de rand van de quilt te doen, omdat ik de rand van de quilt later op mijn kleinere B 440QE wilde doorquilten. Tijdens het quilten wordt het oppervlak van de quilt altijd kleiner. Hoe intensiever het quiltwerk, hoe meer de quilt krimpt. Nu ik het middenstuk gequilt had en de rand nog niet, ging de rand meer en meer losser er uit zien ten opzichte van het middenstuk. Normaal gebruik ik T-pins om de randen van mijn quilt vast te zetten met het machine quilten op het frame, maar aangezien deze quilt verder op mijn andere machine doorgequilt zou worden en ik niet de T-pins in mijn handen wilde krijgen tijdens het machine quilten heb ik gebruik gemaakt van deze handige Micro Stitch. T-pins zijn overigens dikke spelden in de vorm van u raadt het al een T.

IMG_1052

Micro Stitch

IMG_1053

Micro stitch

En als laatste zal ik jullie meer vertellen over de blinde hoek.

Wanneer er wordt machine gequilt, zit er altijd een ruimte achter het quiltvoetje waar je niets kan zien. Aangezien mijn verenrand niet overal even breed is, maar bestaat uit kleine en grote ‘blaadjes’ is het niet handig om gewoon van je af te quilten (quilt vertikaal op de machine). Je kan immers niet goed achter het voetje kijken. Een andere mogelijkheid zou zijn van rechts naar links (horizontaal) zoals hieronder op de foto. maar dan kan ik dus nog steeds niets zien achter het voetje en kan ik niet bepalen hoe diep ik achter mijn voetje kan quilten. Dus heb ik mijn quilt nog net iets anders neergelegd.

IMG_1168

De blinde hoek

Kijk maar, de quilt ligt nu ongeveer diagonaal op mijn machine en het zicht op de reeds gequiltte verenrand is heel veel beter zichtbaar.

Tijdens mijn quilt workshops wil ik ook de cursisten zoveel mogelijk meegeven de quilt niet te draaien tijdens het machine quilten.
Bij het rijgen met spuitlijm of met strijkbare tussenvulling gaat de sandwich eerder los, maar het voornaamste is dat als er een hele grote quilt onder de machine gequilt wordt het heel lastig is om de quilt te draaien. Tenzij iemand de spierballen van een Bodybuilder heeft 😛
Mijn tip aan de cursisten is dan altijd, een stuk van ongeveer een A4 papiertje kan je wel enigszins draaien, zonder dat de hele quilt omgedraaid hoeft te worden. Experimenteer er maar eens mee. Zit er weer eens een ‘blinde’ hoek, draai het quiltje dan een klein stukje naar rechts of links, zodat het gebied waar gequilt moet worden, zichtbaar wordt.

IMG_1169

Nog een extra tipje van Babette vinden? Kijk dan even HIER

Voor nu Quilty Greets, BABETTE.

Volg mij ook op::

Quiltstudio  Babette site

Mijn blog
Mijn Nieuwsbrief met o.a. de laatste nieuwtjes en soms receptjes en gratis patroontjes.
Bloglovin
Instagram

Moeilijkheidsgraad: Beginners
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: BERNINA SteekRegulator (BSR), Katoenen quiltstof, machine quiltgaren, Quiltstoffen, tussenvulling
Benodigde producten:
BERNINA aurora 440 QE
BERNINA aurora 440 QE
BERNINA 710
BERNINA 710
Stiksteekplaat
Stiksteekplaat

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam