Creatieve berichten over quilten

Balans bij het maken van siersteken

Er zijn veel enthousiaste quiltsters bezig met het maken van siersteken, bij het Crazy Colors Mystery Quilt 2017 project, waarvan blok 3 inmiddels gemaakt wordt. Het werken op een sandwich (ecru achterkantstof, 100% Bamboo tussenvulling, Vlieseline L11 als basis voor het patchwork en (batik)stofjes bovenop) anders werkt dan dat je siersteken maakt op een stof met alleen versteviging, zal duidelijk zijn. En niet iedereen gebruikt dezelfde tussenvulling, of bovenstofjes. Sommigen werken zelfs met spijkerstof. Dat betekent dat siersteken kunnen gaan vervormen, en dat is niet wat we willen.

SAM_5255
Laat ik als voorbeeld eens een dichte siersteek nemen, op mijn BERNINA 770QE: steek 406.

SAM_5259
Steek geselecteerd en met een paar herhalingen gemaakt, met rood gemêleerde Tutti/Wonderfil, een 100% katoenen machine quiltgaren. Gemêleerd voor het effect – leuk om bij zo’n dichte steek licht en donker van een kleur te zien. De steek ziet er geweldig uit – geen openingen tussen de draden of alles te dicht op elkaar genaaid.

Het kan helaas wel eens voorkomen dat – hetzij door de gebruikte materialen, hetzij door de dikte – een steek niet helemaal netjes gemaakt wordt. (Vandaar ook mijn raad om een siersteek altijd eerst op een proeflapje uit te proberen), ondanks het feit dat je te maken hebt met automatische steken, die in de fabriek op de machine getest en optimaal ingesteld zijn. Heb je dat probleem, dan kun je de toets ‘BALANS’ gebruiken.

SAM_5262
Deze toets heeft het symbool van een weegschaal: bij veel BERNINA naaimachines is deze toets aanwezig*. Je ziet hem niet standaard op je scherm staan, maar vindt hem pas als je op de toets ‘i’ drukt, waardoor er een nieuw scherm verschijnt, rechts van de gekozen steek. Scroll eventueel naar beneden om de balans toets te vinden. Zie je hem staan, op de foto hierboven?

SAM_5263
Klik dan op de balans toets en er komt een ander schermpje, met dezelfde steek als je uitgekozen steek, maar nu vergroot in een kader. Daaronder zie je drie symbolen: een ‘min’, een handje met 0, en een ‘plus’.

SAM_5266
Om de balans aan te passen, draai je aan de ‘Multifuncionele knop onder’ – de onderste van de knoppen bij mijn 770QE rechts zitten. Je kunt ook op de +/- toetsen klikken. Dat heb ik ook gedaan, gewoon om eens te kijken wat er dan gebeurt.

SAM_5267
Ik heb de knop naar links gedraaid, zodat het getal in het middelste vlak op – 5 stond, waardoor de siersteek uit elkaar gehaald werd, opgerekt zogezegd.

SAM_5268
Daarna heb ik de knop naar rechts gedraaid naar +5  waardoor de siersteek in elkaar gedrukt werd.

SAM_5270
Van beiden heb ik ook een proefstukje gemaakt, door de steek een aantal keren op deze instelling te maken. En van geen van beiden werd het mooi, maar zag ik wel wat er gebeurde. De steek die opgerekt werd kreeg teveel openingen, de steek die compact was, kreeg allemaal draden op elkaar, dus veel te dicht gestikt. Zo zie je dat je dus het uiterlijk van een steek helemaal kunt wijzigen.

Dit zou goed zijn als bij de opgerekte steek een dikker garen gebruikt werd, en bij de compacte steek een heel dun garen. Natuurlijk kun je de getallen nog hoger of later maken, maar dat hangt af van het garen en gewenste effect.

SAM_5273
Om weer terug te gaan naar de standaard instellingen, druk je op de ‘CLR’ toets, rechts onder het schermpje, en de normale instellingen zijn weer terug.

Ben je bezig met (sier)steken, en vind je dat deze er tijdens het maken niet optimaal uitzien? Gebruik dan de Balansknop om de steek te corrigeren via het rechter schermpje – daar staat de steek op de stof afgebeeld, waarbij de + en – knoppen gebuikt worden de gecorrigeerde steek te laten zien. De machine zal de steek dan aanpassen bij het verder werken. Deze manier van corrigeren is bij weinigen bekend. Vaak staat dit in je handleiding bij de uitleg voor de Balans-knop.

Handig om te weten, fijn als deze optie op je naaimachine aanwezig is*.

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

 

* Voor zover ik heb kunnen bekijken zit de BALANS functie op de volgende Bernina machines: 215, 3-serie, 440, 530, 550QE, B580, B560, 7-serie, B880. Staat je machine er niet bij? Informeer dan even bij je dealer of deze functie op je machine aanwezig is.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvia Kaptein

    Kijk maar bij je handleiding: op pagina 9 zie je de uitleg van je machine, waarbij nr. 34 de balansknop is. Op pagina 19 wordt de functie van de balansknop uitgelegd.

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam