Creatieve berichten over quilten

Blok 3 van de Crazy Colors Mystery Quilt 2017

En dan is dit al weer het derde blok van dit mystery project: wat vliegt de tijd… ik heb al heel wat prachtige en bijzondere blokken van maand 1 en 2 langs zien komen: geweldig! Iedere dag komen er nieuwe quiltsters bij die dit project gaan doen – en dat is ook fantastisch! Denken jullie er ook nog aan om foto’s te plaatsen in de COMMUNITY van deze Blog? Dan kunnen ook de lezeressen van deze blog die niet quilten de prachtige blokken bekijken! Worden ze vast geïnspireerd!

Ik ben benieuwd wat jullie van dit derde blok vinden. Ik ga weer fijn verder op mijn (schoongemaakte en zojuist onderhouden, waarvoor weer hartelijk dank) BERNINA 770QE.

Gelukkig heb ik nu veel resultaten gezien van blokken die op 32 x 32 cm gebleven zijn: ook dit blok wordt op deze maat gemaakt en niet afgesneden na afloop. Zet het weer helemaal vol met stofjes, en zet de siersteken zo ver mogelijk naar de zijkanten toe. Voor het downloaden van de 2 patroondelen klik je HIER OP HET LINKERDEEL en HIER OP HET RECHTERDEEL. Plak ze weer aan elkaar zoals je bij de vorige twee patronen hebt gedaan, en teken het patroon over op een stuk Vlieseline L11 – kijk voor de aanwijzingen bij blok 1 en 2.

Ook deze keer gaan we weer werken met siersteken – natuurlijk, want daar is dit project voor opgezet! – en met vrij quilten, maar met een bijzonder bloemmotief, dat je HIER kunt downloaden. Dit onderdeel wordt later op het blok gebruikt. ZORG ER WEL VOOR DAT JE EEN LICHT STOFJE VOOR DIT MOTIEF GEBRUIKT, ZODAT HET MOTIEF ER MAKKELIJK OP OVER TE NEMEN IS.

SAM_5154
Print de patronen, plak ze aan elkaar,

SAM_5155
neem het patroon over op Vlieseline L11.

SAM_5158
Maak de sandwich van ecru stof, tussenvulling en getekende Vlieseline L11, allen van 32 x 32 cm. Zet de sandwich vast met Flower Pins of andere lange quiltspelen. Heel veel quiltsters vragen mij wat het voordeel is van Flower Pins: ze hebben een platte kop, waardoor de speld zelf ook plat op het werk blijft liggen, en de sandwich niet te erg verstoort. Gewone quiltspelden met een grote bolle (glas)kop tillen het werk als het ware op, waardoor er boogjes ontstaan in de sandwich, en het werk niet plat ligt. Dit even ter informatie.

SAM_5162_LI
Wat ik ook vantevoren doe, is de kleuren van de stoffen die bovenop komen uitzoeken. Ik leg ze op het patroon neer om te kijken of ik ze goed door elkaar gebruik qua kleur, maar ook of ik niet dezelfde opstelling neem als bij de vorige blokken. Bij dit blok vind ik het ook belangrijk om te kijken welk stofje ik ga gebruiken voor de bloem – en dat wordt bij mij roze.

SAM_5164
Daarna leg ik de stofjes op elkaar, met nr. 1 bovenop en nr. 8 onderop, zodat ik de volgorde van stofjes hetzelfde heb als de volgorde van neerleggen – zie patroon. Daarom hoef ik geen nummers op het Vlieseline L11 over te nemen (die door zouden kunnen schijnen), maar kan ik het zo in de gaten houden. Bovendien kan ik tijdens het werken steeds naar het patroon kijken welk lapje het volgende zou moeten zijn… Een heel simpel systeem, maar het werkt wel.

Zet lapje no. 1 op het deel van Vlieseline L11, en maak de eerste siersteken, net als je bij blok 1 en 2 gedaan hebt.

SAM_5167Neem nu een schoteltje, of een klein bordje en leg dit omgekeerd op de stof. Gebruik een witte of blauwe wateruitwasbare stift (kleur is afhankelijk van het gekozen stofje), en teken rondingen op de smalle kant van het lapje, waar je wilt. Teken niet teveel lijnen: ze moeten nl. allemaal bedekt worden met siersteken. Onthoud dat je lege ruimtes tussen steken altijd weer op kunt vullen met kralen en pailletten.

SAM_5170
Kijk eventueel naar mijn voorbeeld. Alleen in het midden heb ik twee lijnen elkaar laten kruisen, verder een paar bogen naar de kanten toe.

Maak nu siersteken door op een rustig tempo de gebogen lijnen te volgen. Werk eventueel eerst op een proeflapje om te zien hoe de steek gemaakt wordt, zodat je ook vantevoren weet wanneer je de ronding kunt volgen door de naald in de stof te laten staan en het voetje even op te tillen.

SAM_5175
Dit doe je – zodra een motiefje afgerond is – door het voetje even op te tillen (de naald naar beneden laten) en opnieuw neer te zetten in de richting van de getekende lijn, dit steeds als een motief helemaal afgerond is en nét voordat de machine aan de volgende steek gaat beginnen.

Óf je kunt tijdens het maken van de siersteken de sandwich heel voorzichtig mee laten draaien – kijk dan allen uit dat de stof niet gaat rimpelen of trekken. Zet eventeel extra lange quiltspelden bij die plek, of houd in ieder geval je handen goed op de stoffen om schuiven te voorkomen. Belangrijk  blijft om heel rustig/langzaam te werken, dan verstoort alles minder. LET OP: als je teveel aan de sandwich/bovenstoffen trekt, kan de decoratieve steek zelf ook verstoord raken – delen die normaal aansluiten kunnen dan uit elkaar komen te staan, of delen die tegen elkaar aan moeten komen te liggen doen dat niet. Het is weer even uitproberen hoe je de ronding het beste kunt volgen. Overigens is het niet erg als een decoratieve steek verstoord is: je kunt er altijd naderhand kraaltjes opnaaien…

SAM_5178
De eerste gebogen rij is gemaakt. Ik heb gekozen voor een vrij open steek (766 op mijn Bernina 770QE), met een dichte lijn aan de onderkant, zodat de boog goed opvalt. Denk er om dat je voor deze rij – waar straks een andere rij over gekruist wordt – een stekenmotief kiest die niet te dicht is. Beter om de onderste rij luchtig te houden, en de bovenste wat dichter, vanwege de vele steken die op elkaar komen bij de twee kruispunten.

Als tweede steek heb ik gekozen voor een wat dichtere steek (401 op mijn Bernina 770QE). Ik heb de steek langzaam gemaakt, zeker op de elkaar kruisende delen – omdat er al een rij steken staat, en ik er met dichte steken overheen ga, is er een opbouw van draad – als je te hard gaat krijg je verstoringen of zelfs draadbreuk. Langzaam werken en rustig met de gebogen lijn meegaan is het beste.

SAM_5185
En zo zien de twee elkaar kruisende gebogen lijnen er uit.

SAM_5191
Alle getekende gebogen lijnen heb ik met siersteken bedekt, met verschillende garens en kleuren. Alleen bij het middelste lapje worden deze steken op gebogen lijnen gemaakt, alle andere lapjes gaan de steken weer recht: dit om juist het middenstuk goed op te laten vallen.

SAM_5194
Het volgende lapje daarna opgenaaid, en let weer op: het deel dat bijna tot aan de zijrand van de sandwich van 32 x 32 cm valt, heeft een veel grotere naadtoeslag (ca. 3 cm).

SAM_5198
Daarna de eerste steken op de naad gezet. Ik heb een stukje van groen glitterlint van ca. 9 mm afgeknipt, en dit op het stofje geplakt met Bohin Glue Pen – dat is een wateruitwasbare lijm, die tijdelijk werkt – ca. 30 tot 60 seconden. Deze lijm is niet schadelijk voor de naald, en geeft mij de zekerheid dat het lintje tijdens het bewerken van siersteken op zijn plek blijft zitten.

SAM_5200
En dat werkte prima: zo’n lintje geeft weer een extra effect, en de steken die erop zitten ook. (Natuurlijk kun je zonder de genoemde stoffenlijm werken, maar dan kan het lintje tijdens het opwerken van de siersteken vervormen of zelfs van zijn plek af gaan, en dat is niet mooi – even uitproberen weer)

SAM_5203
Zet zo de volgende lapjes weer op je werk, zoals je bij blok 1 en 2 ook gedaan hebt – denk er om dat je bij alle lapjes die tot aan de zijkant van het blok van 32 x 32 cm komen, voldoende extra naadtoeslag meerekent.

SAM_5204
En dan de bijzondere bloem: die is bedoeld om te quilten, via ‘vrij quilten’, oftewel met het quiltvoetje dat voor vrij werken bedoeld is. Knip dit onderdeel uit het papieren patroon, op de stippellijnen.

SAM_5207
Leg het nu op een lichte stof (daar heb je vantevoren al rekening mee gehouden): doe dit op de goede kant van de stof.

SAM_5209
Snij nu rondom het papieren malletje door de stof, zodat je van stof dezelfde vorm krijgt als van het papieren malletje.

SAM_5210
Leg vervolgens het papieren malletje op een witte ondergrond (tafel) of op een lichtbak en plaats de stof met de goede kant naar boven er bovenop. Op de foto zie je het motief doorschijnen – al zal dat met een lichtbak nog beter te zien zijn.

SAM_5213
Neem een wateruitwasbare stift – wit of blauw, net wat het beste zichtbaar is en teken het motief over eventueel ook de stippellijnen. Teken niet te dik: de lijnen moeten er straks met wat vocht weer makkelijk uit kunnen gaan.

SAM_5215
Leg het lapje eerst even neer op de plek waar het moet komen: kijk of het motief op de juiste manier getekend is – het moet op het middendeel van het lapje zitten, daar waar het straks goed te zien is.

SAM_5217
Leg het lapje nu omgekeerd op de plek waar het opgenaaid moet worden. Teken eventueel een naailijn met dezelfde witte of blauw stift, om beter te zien waar de stiksteken moeten komen.

SAM_5219
Naai het op de sandwich, zoals bij alle andere stofjes ook gedaan wordt, maar naai nu op de getekende lijn

SAM_5221
Sla het lapje dan weer terug naar de goede kant en speld het aan de zijkanten goed op de sandwich vast. Zet eerst een siersteek op de naadrand om deze vast te zetten – zorg ervoor dat deze niet te breed is en het getekende motief niet raakt. Je kunt ook een stiksteek/rijgsteek aan de uiterste losse kanten maken maar let op dat het stofje wel plat ligt, en er geen plooien, rimpels of andere verstoringen zijn.

SAM_5225
Zet nu het quiltvoetje voor vrij werken op je machine, doe de ondertransporteur/tandjes naar beneden om te kunnen quilten. Ga nu de bloem met diverse gekleurde garens via vrij quilten opwerken. Haal iedere keer de onderdraad naar boven, voordat je begint met vrij quilten, dat voorkomt ‘vogelnestjes’ aan de onderkant van je sandwich. Je kunt de lijntjes van het getekende motief volgen, en je kunt eventueel smalle vlakken met garen opvullen, door er bv. kleine cirkeltjes, spiralen ed. in te quilten – alles uit de vrije hand. Houd het simpel, het hoeft niet te ingewikkeld.

SAM_5229
Nadat het quiltwerk klaar is, haal je de stiksteken/rijgsteken aan de buitenkant van het lapje weg, als je die gemaakt hebt – dit was immers alleen maar een hulplijn om de stof wat strakker op de sandwich te houden. Daarna kun je met een vochtig doekje of met de plantenspuit op ‘mist’ de witte- of blauwe hulplijnen van de tekening weghalen. En dan heb je een leuk motiefje op je Crazy blok gemaakt. Maak je geen zorgen over wat rimpeltjes die overblijven na het quilten – je kunt, zodra het blok klaar is, tot 5 cm vanaf de kant kraaltjes en pailletten opnaaien ter versiering, of je doet dat vanaf maand 12, als alles in elkaar zit.

SAM_5230
En dan de overige twee stofjes nog opnaaien en van siersteken voorzien. Zo, weer een blok klaar.Je ziet hier goed dat door het wat intensiever vrij quilten van het roze stukje de stof naar binnen is getrokken – toen ik het lapje los op de sandwich had gelegd, kwam de buitenste rand van de roze stof bijna tot aan de zijrand van de sandwich. Dat doet quilten – krimpen… maar daar is allemaal rekening mee gehouden, daarom heb ik aan de rechterkant de stoffen écht tot aan de zijrand van de sandwich laten lopen….

SAM_5232
Hij is weer aardig vol, al ga ik naderhand nog pailletten en kralen opwerken (tot 5 cm vanaf de kant nog niet, dat kan pas nadat de quilt in elkaar is gezet in maand 12)

SAM_5233
En de achterkant ziet er ook zoals altijd weer interessant uit…

BELANGRIJK: als  je sandwich/blok klaar is, gecontroleerd dat hij nog ongeveer 32 x 32 cm is (kan iets gekrompen zijn door het ‘quilten’ met siersteken): NIETS AFSNIJDEN, ook niet omdat je je blok dan mooier vindt, geen randjes wegsnijden of het blok ‘vierkant maken’!!! Laat het zoals het is na het maken van de laatste decoratieve steken en dan wegleggen tot maand 12.

Zo, dat was het weer voor deze maand, op 15 april de volgende aanwijzingen. Veel plezier  met het maken van je blok en maak er weer iets leuks van. Ik zie ze graag op FaceBook en via de Community van deze blog voorbij komen!

Quiltgroeten
Sylvia Kaptein
Sylvia’s Art Quilts Studio
www.sylviasartquilts.nl
sylvia@sylviasartquilts.nl

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam