Creatieve berichten over naaien

‘De grootste Vredesvlag’ – droom wordt werkelijkheid.

In Ieper werd ongeveer 100 jaar geleden WO I uitgevochten. Een onvoorstelbare tragedie, die nog steeds zijn sporen nalaat! Kijk even naar enkele beelden van de stad, Ieper 1918 en Ieper nu. ‘De grootste Vredesvlag’ – droom wordt werkelijkheid.

Een terechte reden dus om de titel van Vredesstad te handhaven. Om de 3 jaar zijn er dan ook op de tweede zondag van mei Vredesfeesten (afgewisseld met de Kattenstoet en Cultuurmozaïek). En dit jaar plande de stadsfunctionaris voor Vrede en Ontwikkeling Filip Deheegher, samen met zijn team om er een groots evenement van te maken, dat doorgaat op 14 mei 2017 en met als apotheose het uitvouwen van ‘de grootste Vredesvlag ooit’.

O, ik was meteen enthousiast! Hup, het aankondigingsartikel online opgezocht, ik heb onmiddellijk ingeschreven en vervolgens heb ik een halve nacht wakker gelegen. Hoe zou dit in zijn werk gaan? Welke waren de valkuilen? Wie zou daar allemaal aan meewerken? Ik wilde de vriendinnen en kennissen – naaisters uitnodigen… Een Facebookgroepje voor de naaisters zou wel leuk zijn. Welke stof zouden ze gebruiken? Enzovoort…

We startten met droom wordt werkelijkheid!

Op een eerste vergadering op 23 februari hoorden we al meer:

Een Vredesvlag is een regenboogvlag met 7 kleuren. Meestal staat de tekst ‘Peace’ of ‘Vrede’ er in. Bij ons zal elke letter meer dan 3 m breed en 4 m hoog zijn.

Elke kleurstrook zou samengesteld worden uit 3 volle stroken stof (voering van 1,40 m breed).

Dank aan www.westhoek.be voor de foto.

De vorige grootste Vredesvlag was 50 m x 30 m, de onze zou dus 60 m x 30 m worden. Hmm, dat is dus echt niet niks… We hoorden dat men de Grote Markt opgemeten had, om na te gaan of die daar wel kon liggen. Nee, hangen is niet meer aan de orde, met die afmetingen. Gelukkig hebben wij de tweede grootste markt van België 🙂 . Op de foto hieronder zie je dat er wel plaats is voor de vlag.

Ieper: Lakenhallen en Groet Markt Zicht

Ieper: Lakenhallen en Grote Markt zicht     ©stad Ieper – dank aan Margaux Capoen

Er was al vlug een aanbod om met de Dienstencentra ‘De Kersecorf’ en ‘Het Hofland’ samen te werken. De technische school H. Familie wilde met de leerlingen instaan voor het plotten, uitknippen en voorbereiden van de letters ‘Vrede’ in witte katoen. De cursisten patchwork van ‘Het Hofland’ zou met lesgeefster Lieve de witte letters appliceren op de voeringstof. Een aantal vrijwillige naaisters van de theaterwandelingen ‘Nocturnes Ieper’ schreven zich in.

Al vlug waren we met een 40-tal naaisters bereid om mee te werken. Voor algemene logistieke ondersteuning konden we ook op enkele mannen rekenen: Jacques en Kevin. Lieve bood zich aan om ons te verwennen met drank en versnapering tijdens naaimomenten (Woeha! We hebben ‘catering’!). We mochten de machines van de Technische Dienst van Stad Ieper gebruiken (BERNINA’s 🙂 ). Annie stelde garen ter beschikking en Ria bracht een schoenendoos grote klossen garen mee. Indien nodig wilde BERNINA Nederland – België ook machines uitlenen, in samenwerking met de lokale verdeler. Maar ondertussen blijkt dat dit niet nodig zou zijn.

Algemene omkadering:

De muziekverenigingen van Ieper willen die dag een muzikale omlijsting brengen. Kinderanimatie met de speelpleinwerking, een artistieke filmische evocatie, een act van de Academie, theatermonologen door  Jenny Vanlerberghe van Moeders voor Vrede, dansworkshops, vredesliederen op de beiaard, een gratis aperitief voor alle moeders (ja, 14 mei is moederdag 🙂 ), een lunch, petanquebanen voor de liefhebbers,… voor elk wat wils!

Het hele plan groeide, hoewel we toch alert bleven voor de moeilijkheid om stof in die omvang te verwerken. Het enthousiasme van de enen stak de anderen aan. Veel vragen bleven nog: hoe zullen we die vlag verplaatsen? Wat bij regenweer?

‘De grootste Vredesvlag’ – droom wordt werkelijkheid.

Een tweede vergadering op 9 maart bracht meer duidelijkheid voor de praktische zaken. De rollen stof waren aangekomen.

16997864_1273138719418765_3475415654313722118_nMooi, hé? Dit doet mij denken aan de kleurpotloden in een doos 🙂 .

 

Al met al zien de rollen er op zich niet zo lijvig uit, ze zijn toch elk 50 of 60 m lang en wegen rond de 5 kg. Op onderstaande foto staan er enkele die moeten verknipt worden. De afgewerkte vlag zal ergens tussen de 115 en 130 kg wegen…

DSCN8331

Op het eind van de vergadering knipten we van elke stofstrook 10 m af om een hanteerbaar stuk te hebben om de letters op te naaien. Toen merkten we al dat er 2 topteams gevormd werden! We werkten al goed samen om af te rollen, te meten, te knippen.

DSCN8351José, Lena, ikzelf, Claudine en Cathy proberen recht af te knippen!

En ACTIE met de grootste vredesvlag:

Op 10 maart zijn we gestart met het aan elkaar naaien van de stroken in dienstencentrum ‘De Kersecorf’, waar ook de breiclub nog een plaatsje over had.  We startten in 2 ‘teams’ om de rode en groene kleurstrook te stikken. Dit betekent dat een naaister bijgestaan werd door 1 of 2 (of 3) mensen om de stof aan te geven, te ontrollen, na het stikken weg te schuiven.  We stikten op 2 cm van de rand, zelfkant gewoon er aan gelaten voor de sterkte. Na het naaien legden we de naad nog eens open om op de naad zelf terug vast te stikken. Een dubbel stiksel maakt het geheel veel sterker.

DSCN8359

Ik gebruikte een stofgeleider op de BERNINA 710 en kon zo vlotjes de juiste afstand aanhouden, naaldstand uiterst links en boventransport ingeschakeld.

Image of BERNINA 710.

BERNINA 710

De BERNINA 710 biedt veel functies, die u het naaien gemakkelijker zullen maken, zoals bijvoorbeeld het halfautomatische inrijgsysteem, het BERNINA Free-Handsysteem of het BERNINA Dual Transport. Ook de steeklengte, -breedte en naaldpositie kunnen afzonderlijk worden aangepast.

Meer informatie

Help! Dit is toch echt wel een pak stof! 50 m lang… Zelfs met hulp van Marie-Thérèse, Rosette en Viviane duurde het toch een uur om één naad over de hele lengte te stikken (50m).

DSCN8378

En bij momenten ook echt wel dolle pret!!

DSCN8376

Of blijkt het project bijna onmogelijk? Dit is het samen stikken van 2 stofstroken van de 21 die we nodig hebben…

gezichten

Claudine zal toch niet verdrinken in de vlag??

vlag

Team rood meets team groen 🙂 .

En hoe gaat het verder? Hopelijk slaat de droom niet om in een nachtmerrie… 🙂

Over het vervolg lees je in een volgend berichtje… ik houd jullie op de hoogte.

En wie er wil bij zijn op 14 mei is van harte welkom! Laat het mij zeker weten! Ik wil graag kennismaken! ‘De grootste Vredesvlag’ – droom wordt werkelijkheid.

Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigd materiaal: voeringstof
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam