Creatieve berichten over naaien

Engels borduurwerk is/in KINDERSPEL :)

Je hebt veel meer mogelijkheden dan je op het eerste zicht zou denken met het apparaat voor Engels borduurwerk. Ik gebruikte het (letterlijk) om een kinderspel te maken. Benieuwd? Ik toon je wat ik bedoel. Engels borduurwerk is/in KINDERSPEL 🙂

Kleuters uit de tweede of derde kleuterklas (B) of groep 1 of 2 (NL) vinden het leuk om net als hun grote broer of zus ‘oefeningen’ te maken. Of gewoon maar wat bezig zijn. Hiermee zijn ze een tijdje zoet!

Ik heb de moeilijkheidsgraad voor ‘Gevorderden’ ingesteld. Dit is sowieso niet het eerste dat je gaat doen, wanneer je net begint met naaien. Al met al ook niet zo moeilijk, maar oefen toch maar eerst op een proeflapje? Dan weet je al meer wat er gaat gebeuren 🙂 .

 

Misschien kijken we even naar het apparaat voor Engels borduurwerk nr 82?

Dit is wat je vindt in de verpakking bij aankoop:

Lochstickeinrichtung_Teaser

Je merkt dus verschillende groottes ronde uitsteekmesjes, een houten blokje om de gaatjes uit te steken, een schroevendraaier, de grijze vormpjes in verschillende grootte waar je rond gaat zigzaggen, het metalen plaatje om over de steekplaat te plaatsen én de juiste persvoet, nr 92.

En hier heb je een filmpje hoe het gebruiken van het apparaat in zijn werk gaat:

Wanneer je stikt op een enkele laag stof, bijvoorbeeld voor een kledingstuk, ga je dus best werken met de stof opgespannen in een ring. Doordat we hier al 3 lagen katoen gebruikten, waarvan één laag ook nog verstevigd, heb ik dit niet gedaan.

 

Wat heb je nodig om dit spel te maken?

DSCN8300

 (je vraagt je zeker al af wat dat gekke roosterbakje is 🙂 en dat merk je straks wel…)

  • een restje katoen (bij mij 44 cm breed x 23 cm hoog), voor de helft verstevigd met vlieseline (wanneer ik het dubbelvouw heb ik ongeveer een vierkant)
  • een restje katoen voor de achterkant
  • vlieseline
  • passend garen en biaisband (en biaisbandapparaat, als je dat hebt)
  • een dikke hobbynaald of dunne koordstopper
  • stukje nylon touw (bij mij 3 mm dik fluo metserstouw) en kraal
  • snijmat, rolmes en meetlat
  • schilderstape
  • de set voor Engels borduurwerk nr 82, met bijpassende voet nr 92

 

De voorbereiding voor ‘kinderspel’:

DSCN8301

We starten met het bestrijken van de helft van het katoenen lapje met vlieseline (je strijkt een vierkant). Vouw dit dubbel. Markeer met een kruis het midden van het lapje door een horizontale en verticale lijn te trekken met krijt of een zeepje.

DSCN8302

Nu gebruik ik het zwarte roosterbakje om stippen te zetten waar de gaatjes moeten komen. Praktisch hé? Het worden er 3 rijen van 3 en het middelste komt dus midden op het kruis. Je kan natuurlijk ook gewoon met de lat gaan afmeten en een stip zetten met stift!

Wanneer de stippen er staan, markeer je rondom de rand. Je maakt het lapje zo groot mogelijk of volgens de maat die je wil hebben.

DSCN8304

Onderaan stik je een duidelijke lijn, zodat het lapje achteraf een herkenbare onderrand heeft als oriëntatie. Ik koos voor de kruisjessteek (een enkelvoudige lijn, één van de siersteken in de BERNINA 710, nr  303. Om netjes langs de rand te stikken, kleef je een strook schilderstape. Wanneer je de naaldstand rechts zet, kan je netjes naast de tape stikken, terwijl je met het midden van de persvoet op de rand van de tape mikt.

 

DSCN8305

DSCN8306

Nu neem je het lapje voor de achterkant en je speldt dat vast. Stik het rondom vast met een zigzagstiksel. Dit stiksel moet niet te breed zijn, achteraf moet het biaisband erover komen en het stiksel moet helemaal bedekt kunnen worden met het band.

 

De gaatjes maken en bestikken voor Engels Borduurwerk:

Nu gaan we de gaatjes maken. Mijn keuze viel op het tweede grootste gaatje om uit te stansen. Ik combineer dat met het grootste vormpje. Ik vind dat de stof dan strak over het plastic vormpje komt en zo is de afmeting wat ik wil. Let er wel op dat het blokje stevig op tafel ligt en dat je met een draaibeweging elk deeltje van de cirkel goed uitgestanst hebt door de 3 stoflagen heen.

Nu ga je het apparaat bevestigen op de machine: steek het vormpje in het metalen plaatje (van onder naar boven) en schroef het plaatje vast op de machine (let er op dat het pinnetje onderaan in de steekplaat vastzit). Controleer even of je naald wel door het gaatje kan passeren. Bevestig de persvoet.

DSCN8314

 

DSCN8315

Je hebt gemerkt dat het metalen plaatje over de tandjes van het stoftransport geplaatst is (om ze niet te beschadigen, schakelde ik het stoftransport ook nog uit). Dat betekent dat je zelf de stof moet ronddraaien terwijl je stikt. Het klinkt misschien vreemd, maar wanneer je eenmaal bezig bent, merk je dat het vanzelf gaat. Kinderspel dus 🙂

DSCN8316

Je gaat nu 2 rondjes stikken met zigzag: eerst een smalle zigzag (steekbreedte 3), die niet zo gevuld is, daarna een bredere (tot 5 mm breedte) waarbij de steken dicht tegen elkaar komen.

DSCN8318

Op het einde koos ik ook nog voor een rechte steek, door de naald naar links te verplaatsen, stikte ik net langs de buitenrand van de zigzagsteek. Als je dit niet mooi vindt, kan je het weglaten. Wanneer je de stof traag draait, maak je kleine steken en wanneer je de stof sneller ronddraait (of heel traag stikt), heb je grotere steken.

 

De afwerking van het Engels borduurwerk in kinderspel:

DSCN8319

Wanneer alle gaatjes gemaakt zijn,  snij je de rand van het lapje vierkant (of eventueel rechthoekig) met het rolmes. Volg de zigzaglijn die je daarnet gemaakt hebt. Ik ondervind dat het aannaaien van het biaisband beter lukt wanneer de verschillende lagen eerst op elkaar vastgestikt zijn.

 

Nu stik je het biaisband rondom. Ik zal dit niet uitvoerig uitschrijven, omdat het vandaag vooral mijn bedoeling was om het apparaat voor Engels borduurwerk uit te leggen.

20170302_091142[1]

Nu kan je het nylonkoord afknippen op de gewenste lengte, over de naald schuiven, de uiteinden afsmelten in een kaarsvlam (toevallig was mijn koord na het smelten net breed genoeg om niet uit de naald te glijden), aan de andere kant de kraal er op steken en een knoop maken in het uiteinde. In plaats van de naald kan je ook een kleine koordstopper nemen om mee te rijgen).

DSCN8323

Om het kinderspel in gebruik te nemen, kan je kaartjes maken als voorbeeld om een patroon na te rijgen. Begin met de rechte lijnen, pas wanneer je merkt dat dit goed lukt, kan je kapoen ook schuine lijnen maken. Misschien tekent de kleine artiest die opdrachtkaartjes wel zelf? Wanneer je touw vrij dik is, let je best op dat er niet teveel lijnen in dezelfde stip uitkomen. Ik heb ook al een lapje gemaakt voor 4 x 4, met andere afmetingen voor het rooster en dikker touw.

20170302_120444[1]

En, klaar! Je lieve schat is al ongeduldig om aan de slag te gaan… Engels borduurwerk is/in KINDERSPEL 🙂

 

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een avond
Benodigd materiaal: hobbynaald, katoen restlapjes, koord, vlieseline
Benodigde producten:
BERNINA 710
BERNINA 710
Terugtransportvoet #1
Terugtransportvoet #1
Apparaat voor Engels borduurwerk #82 incl. naaivoet #92
Apparaat voor Engels borduurwerk #82 incl. naaivoet #92
Naaivoet voor Engels borduurwerk #92
Naaivoet voor Engels borduurwerk #92

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam