Creatieve berichten over naaien

Knipster 2017 – opdracht 2: Jungle Fever

Afgelopen dagen was ik druk met het maken van de tweede opdracht voor KnipSter 2017. De opdracht is Jungle Fever.  En mijn eerste gedachten bij dit thema: wilde dierenprints! En daar ben ik echt dol op…helemaal in mijn straatje dus. Ik heb zelf de neiging van een ander, klein knaagdier: een hamster. En met de KnipSter komt dat erg goed uit..want ik verzamel stoffen! Inmiddels heb ik een aardige collectie, waaronder diverse stoffen met dierenprints. Behalve een dierenprint, worden de deelneemsters ook uitgedaagd om bijvoorbeeld (kunst) leer in het ontwerp te gebruiken. Helemaal leuk! Mijn keus viel op een jasje, wat nu te dragen is in plaats van een dikke winterjas.

IMG_0389

Het dier van mijn keuze: giraffe! Het materiaal is 100% synthetisch, voelt erg zacht aan en heerlijk soepel maar niet slap. Er zit geen rek in, dus ideaal voor mijn project.

IMG_0390

De patroondelen zijn opgespeld en geknipt.

IMG_0391

In het zij-voorpand komt een zakje. Normaal knip je naad aan, maar ik werk de randen af met een band van zwart kunstleer.

IMG_0393

Ik gebruik daar voet 52 D voor, de zigzagvoet met glijzool met de optie voor 9 mm steekbreedte. Ik gebruik wel een rechte steek, met iets langere lengte. Dat vind ik mooier bij het kunstleer want de steek is ook een decoratief element. Ook de persvoetdruk is wat verlaagd, alles om het beste resultaat te krijgen.

IMG_0394

Ik vouw het kunstleren band over de randen, ik speld dit vooraf niet. Omdat ik er al meer mee heb gewerkt ben ik er al handig in. De zigzagvoet met glijzool 52 D zorgt voor een vlekkeloos transport van het materiaal.

IMG_0396

De zakken zitten in/tussen de panden. Je ziet op de foto beide panden, eentje aan de mooie kant en de andere laat de zak aan de binnenkant zien. De zijkanten van de zakken worden met de deelnaad en zijnaad mee vastgestikt en kunnen dan geen kant meer op.

IMG_0424

Inmiddels zit het hele jasje in elkaar, en ook de voeringjas is zover klaar. Nu worden er van 2  jassen 1 gemaakt. Ik wil de buitenrand ook met het kunstleren band afwerken. Ik heb eerst de hele buitenrand met grote rijgsteken vastgezet. Het kunstleren band word ook nu “uit de losse pols” langs de rand geleidt. Rustig naaien, stoppen met de naald in de stof en iedere keer een stukje band om de rand vouwen. Werkt prima voor mij.

IMG_0427

En dan zijn de knoopsgaten aan de beurt. En met behulp van de knoopsgat-transporthulp en knoopsgatvoet 3A is dat echt een fluitje van een cent! Ik heb wel de naaigids geraadpleegd, en als stof “bont” geselecteerd , vervolgens gekeken welk knoopsgat met bijbehorende instellingen daar het best voor is. Na een proef op een stofrest kon ik aan de slag. Het voordeel van de knoopsgattransporthulp is dat de rand van het jasje nu niet kan “klieren” en zo dus een mooier resultaat geeft.

IMG_0429

Na de knoopsgaten kunnen de knopen aangezet worden.

En met voet 18 gaat dat echt heel makkelijk.

IMG_0436

Bij mijn jasje wil ik een ceintuur maken. Ik gebruik daar het harde opstrijkbare tailleband voor. Je ziet op de foto ook een bruin rolletje liggen. Dat is Style-fix. Een dubbelzijdig tape speciaal voor stof. Het is smal en werkt perfect. Na het opstrijken vanher harde band, plak ik het Style-fix tape op de randen.

IMG_0438

Aan 1 uiteinde maak ik een puntje. En ook die randen worden eerst met het tape geplakt.

IMG_0441

Na het plakken zie je een soort kuiltje ontstaan, dat vul ik op met een klein stukje stof en plak dat ook vast.

IMG_0440

Je ziet dat de stofranden elkaar in het midden raken, en nog een afwerking nodig is. Dat doe ik met het kunstleren band. Ook dat is eerst voorzien van tape.

IMG_0442

Met voet smalle kantvoet 10D kun je heel precies het band vaststikken. Voet 10D heeft een geleider, die laat ik langs het kunstleren band lopen, de naald is 3 stappen naar links verzet. Zo worden de randen echt heel netjes en precies vast gestikt.

IMG_0444

Dan de finishing touch: nestelgaatjes maken. Ik doe dat met een speciale tang. Dat lukt ook zonder gedoe en zelfs als je “kippenkracht” hebt zoals ik.

IMG_0445

De gesp is inmiddels ook bevestigd en ik ben tevreden over het eindresultaat.

IMG_0474

Mijn Jungle Fever-jasje is af…wie gaat er mee op safari?

Oh, en ik mag ook vandaag weer een leuk cadeau verloten onder alle trouwe BERNINA blog-fans! Een waardebon van € 25,- te besteden voor een BERNINA product bij een dealer in je omgeving + een accessoire-verzamelbox t.w.v. € 13,95 (bestaande uit: plastic box met sticker, 100 kaartjes met naaivoetnummer + beschrijving, kwastje met zuignap) van BERNINA. Omdat we niet weten of de winnares/winnaar een BERNINA machine heeft en zo ja, welk model, is het waarschijnlijk het handigst als je met een waardebon naar een BERNINA dealer kunt gaan. Dan kun je zelf kiezen of je de waardebon voor een handig voetje met glijzool besteedt of anders aan een product dat je ook kunt gebruiken als je geen BERNINA hebt, bijvoorbeeld het handige knoopsgatbeiteltje van BERNINA, een trolley of een USB-stick of BERNINA naalden. En het praktische accessoire-verzameldoosje kun je altijd gebruiken.

accessoirebox_kussen_voetjes

Wat moet je doen om aan de verloting deel te nemen? Schrijf een commentaar onder dit blogbericht, wat je leuk vindt/lijkt aan het verwerken van speciaal materiaal en of je met een bepaald project bezig bent of er één op het oog hebt. En je mag natuurlijk weer heel graag schrijven of je de bovenstaande informatie nuttig vindt! Je reactie kun je tot uiterlijk woensdag 5 april 2017, 23:59u onder dit bericht schrijven. De uitloting vindt daarna plaats en de winnares/winnaar wordt op 6 april 2017 ook onderaan dit bericht in een reactie bekendgemaakt.

Tot de volgende keer….met weer een erg leuke opdracht voor KnipSter 2017. Vergeten jullie niet om te stemmen op de website of Facebookpagina van Knipmode?

 

Deelnamevoorwaarden verloting

  • Jouw toestemming met betrekking tot de voorwaarden voor deelname is een vereiste. Deelnameberechtigd zijn personen uit Nederland en België. Medewerker(st)ers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
  • De prijs is het product dat in het bovenstaande blogartikel staat vermeld.
  • Deelname vindt plaats door een commentaar onder het bovenstaande bericht. Verschillende reacties van dezelfde person worden als één deelname geteld.
  • Reacties die inbreuk maken op het Nederlandse of Belgische recht en/of copyright worden na kennisname zonder vooraankondiging verwijderd. De auteur van de reactie is tegelijkertijd van deelname uitgesloten.
  • De uitloting van de winaar/winnares vindt plaats via loting. De winnaar/winnares wordt na de uitloting op 6 april 2017 door middel van een antwoord op haar/zijn reactie waarmee aan de verloting werd deelgenomen, op de hoogte gebracht. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen/niet lezen/vertraagde ontvangst van de informatie.
  • Indien de winnaar/winnares om wat voor redenen dan ook niet in staat is of niet bevoegd is om de prijs in ontvangst te nemen, kan BERNINA niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de rechten op de prijs kunnen niet worden overgedragen. Indien na informatie over de gewonnen prijs niet binnen 48 uur een antwoord wordt ontvangen, vervalt de prijs en zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
  • De prijs wordt per post toegezonden. Om het toesturen te garanderen, moet de winnaar na ontvangst van het bericht naam en adresgegevens correct doorgeven. Indien dit niet gebeurt, kan de prijs niet worden toegestuurd en er zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
  • BERNINA behoudt zich het recht voor het kansspel te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement indien noodzakelijk te wijzigen. De rechtsgang is uitgesloten.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht