Creatieve berichten over naaien

Knipster 2017 – opdracht 4: Do It With Denim!

De KnipSter-wedstrijd is alweer bij de vierde opdracht (je vindt hierover overigens ook veel informatie met gratis downloads op de speciale BERNINA pagina en onderaan dit bericht over leuke verlotingen :-)).

En ook nu weer een thema wat mij aanspreekt: denim. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die geen kledingstukken van denim dragen, immers een jeans heeft iedereen eigenlijk wel. Of een kek jeansrokje, al dan niet met een bijpassend jeansjack. Voor deze opdracht heb ik mijzelf ook uitgedaagd en maak dit keer een kledingstuk voor mijn lieve echtgenoot. Hij is een echte jeansfan, en vond mijn voorstel direct een leuk idee. Dat werd dus zoeken naar een goed patroon. Nu ken ik mijn lief al wat langer dan vandaag, en als de broek niet fijn zit, zal hij niet worden gedragen. Tijd om een toile te maken. Een toile is een mooi woord voor proefmodel. Die maak je van katoen, of als je een rekkende stof gaat gebruiken voor het uiteindelijke kledingstuk een goedkope stof die ook rekbaar is. De denim die ik gebruik heeft geen rek, dus pitjeskatoen is nu prima.

IMG_0590

De toile zit in elkaar en ik heb de broek laten passen met de naden naar buiten. Zo kun je goed een eventuele overwijdte afspelden. Na het innemen heb ik de broek nogmaals laten passen. Het wijzigen was voldoende, ik kon de aanpassingen op het papieren patroon aanbrengen.

IMG_0588

Klaar om de broek te knippen.

IMG_0623

Ik heb in mijn B 740 naaimachine de gegevens aangevinkt over de naald. Je ziet een wit kader om de gekozen opties, zo kun je makkelijk achterhalen welke naald er in de machine zit.

IMG_0595

Behalve de naald, heb ik ook de steekplaat verwisseld voor de 0- steekplaat. Samen met voet 8D, de jeansvoet, maakt de machine een perfecte rechte steek. In de naaigids heb ik ook jeansstof geselecteerd en daar hoort een fors hogere bovenspanning bij, evenals iets dikker garen, een jeansnaald en een langere steeklengte. In het scherm zie je ook dat de 0-steekplaat is geselecteerd. Als je dit doet is ook direct een veiligheidsprogramma actief, de machine zal geen andere steek accepteren dan een rechte steek. Dit zorgt ervoor dat je geen naalden kunt breken op de voet, of steekplaat.

IMG_0597

Zoals je op de foto ziet is de voet perfect ontworpen om op de rand te stikken, en ook om een tweede stiksel te maken die mooi evenwijdig loopt.

IMG_0603

Natuurlijk komen er ook “echt” lijkende jeansnaden in de broek. En daar heeft BERNINA de platte-naadvoet voor ontwikkeld. Ik heb hier voet 71 gebruikt, speciaal voor jeans en dikkere stoffen. Je legt de panden met de verkeerde kant op elkaar en laat het onderste pand ongeveer een centimeter voorbij de andere steken. De 0-steekplaat is verwisseld voor de 5,5mm steekplaat, anders kun je de naald niet naar links verzetten.

IMG_0605

Vouw het extra stukje over het bovenliggende deel heen, zoals je kunt zien. Het past precies tussen de tenen van de voet. Stik de naad vast.

IMG_0606

De naad is nog niet klaar, er is een tweede stiksel nodig. Ik heb de naad eerst goed plat gestreken. Je vouwt de naad weer tussen de tenen van de voet, let tijdens het stikken goed op dat alles goed onder de voet doorloopt.

IMG_0607

Omdat het een binnenbeennaad is, kom je bij de kruisnaad een dik stukje tegen. Met de hulp van het nivelleerplaatje is deze hobbel goed te passeren. Ik haal dan wel even de naad van het geleidertje in de voet af, dat werkt het beste. Na het kruisen vouw ik de naad weer tussen de voet.

IMG_0622

Ook het doorstikken van de tailleband gaat perfect met voet 8D, rustig tempo en niet trekken aan de stof.

IMG_0625

Voor het knoopsgat ook even advies gevraagd via de naaigids. Zo kan er toch weinig meer mis gaan..

IMG_0624

Ik ben enorm voorstander van het maken van een proefje, dus ook dit knoopsgat werd getest…en goed gekeurd!

IMG_0630

Tot slot de zomen…en dan kom je weer die dikke binnenbeennaden tegen..zie je hoe hoog de hobbel is?

IMG_0631

Laat de machine stoppen met de naald in de stof, leg het nivelleerplaatje achter de naald onder de voet. Omdat het echt een dikke hobbel is heb ik voor 2 plaatjes gekozen. Naai rustig een paar steken en herhaal deze stap net zo vaak tot je over de hobbel bent. Kalm blijven is nu van belang!

IMG_0632

En zonder draad- en naaldbreuk heb je de enorme “berg”overwonnen. Dat was eigenlijk gewoon een makkie, dankzij het nivelleerplaatje.

En dan is het nu tijd om het resultaat te tonen.  Rob is er zeer tevreden over…zoals hij zelf zegt: het voelt goed aan. Beste compliment wat je kunt krijgen, toch?

IMG_0647

IMG_0648

En natuurlijk de achterzijde… ook prima.

Jullie hebben het waarschijnlijk al vermoed. Ook dit keer mag ik weer een mooi item verloten onder alle lezeressen en lezers! Dit keer een heel handig accessoire, vooral bij denim projecten: het BERNINA knoopsgatbeiteltje met bijpassend houten blokje t.w.v. € 26,- en een paar leuke verrassingsgadgets! De knoopsgatbeitel is een ideaal hulpmiddel voor het openen van knoopsgaten. Het houten blokje ligt onder de stof, terwijl de knoopsgatbeitel van boven op de stof gedrukt wordt.  Het mes van de knootpgatbeitel wordt tussen de kordons geplaatst en snijdt direct door de stof tot op het daaronder gelegen houten blokje. Dankzij de fijne constructie snijdt het mes uiterst exact zonder daarbij de kordon of trens te beschadigen. Voor het openen van de stof hoef je slechts een beetje druk uit te oefenen. Handig toch!

products_sonderzubehoer_anwendung_knopflochstecher

Wat moet je doen om aan de verloting deel te nemen? Schrijf een commentaar onder dit blogbericht, wat je leuk vindt/lijkt aan het maken van een denim project. Natuurlijk mag je weer heel graag schrijven of je de bovenstaande informatie nuttig vindt! Je reactie kun je tot uiterlijk donderdag 4 mei 2017, 23:59u onder dit bericht schrijven. De uitloting vindt daarna plaats en de winnares/winnaar wordt op 5 mei 2017 ook onderaan dit bericht in een reactie bekendgemaakt. Dus neem dan zeker weer een kijkje! En vergeet niet om binnen 48 uur te reageren als je gewonnen hebt, want anders moet er een nieuwe winnares worden uitgeloot.

Tot de volgende keer…. dan alweer met de laatste opdracht voor KnipSter 2017. Vergeten jullie niet om te stemmen op de website of Facebook pagina van Knipmode? Oh ja, en op de Facebook pagina van BERNINA vindt ook nog een leuke verloting n.a.v. opdracht 4 plaats!

 

Deelnamevoorwaarden verloting

  • Jouw toestemming met betrekking tot de voorwaarden voor deelname is een vereiste. Deelnameberechtigd zijn personen uit Nederland en België. Medewerker(st)ers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
  • De prijs is het product dat in het bovenstaande blogartikel staat vermeld.
  • Deelname vindt plaats door een commentaar onder het bovenstaande bericht. Verschillende reacties van dezelfde person worden als één deelname geteld.
  • Reacties die inbreuk maken op het Nederlandse of Belgische recht en/of copyright worden na kennisname zonder vooraankondiging verwijderd. De auteur van de reactie is tegelijkertijd van deelname uitgesloten.
  • De uitloting van de winaar/winnares vindt plaats via loting. De winnaar/winnares wordt na de uitloting op 5 mei 2017 door middel van een antwoord op haar/zijn reactie waarmee aan de verloting werd deelgenomen, op de hoogte gebracht. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen/niet lezen/vertraagde ontvangst van de informatie.
  • Indien de winnaar/winnares om wat voor redenen dan ook niet in staat is of niet bevoegd is om de prijs in ontvangst te nemen, kan BERNINA niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de rechten op de prijs kunnen niet worden overgedragen. Indien na informatie over de gewonnen prijs niet binnen 48 uur een antwoord wordt ontvangen, vervalt de prijs en zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
  • De prijs wordt per post toegezonden. Om het toesturen te garanderen, moet de winnaar na ontvangst van het bericht naam en adresgegevens correct doorgeven. Indien dit niet gebeurt, kan de prijs niet worden toegestuurd en er zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
  • BERNINA behoudt zich het recht voor het kansspel te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement indien noodzakelijk te wijzigen. De rechtsgang is uitgesloten.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht