Creatieve berichten over naaien

Knipster 2017 – opdracht 4: Do It With Denim!

De KnipSter-wedstrijd is alweer bij de vierde opdracht (je vindt hierover overigens ook veel informatie met gratis downloads op de speciale BERNINA pagina en onderaan dit bericht over leuke verlotingen :-)).

En ook nu weer een thema wat mij aanspreekt: denim. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die geen kledingstukken van denim dragen, immers een jeans heeft iedereen eigenlijk wel. Of een kek jeansrokje, al dan niet met een bijpassend jeansjack. Voor deze opdracht heb ik mijzelf ook uitgedaagd en maak dit keer een kledingstuk voor mijn lieve echtgenoot. Hij is een echte jeansfan, en vond mijn voorstel direct een leuk idee. Dat werd dus zoeken naar een goed patroon. Nu ken ik mijn lief al wat langer dan vandaag, en als de broek niet fijn zit, zal hij niet worden gedragen. Tijd om een toile te maken. Een toile is een mooi woord voor proefmodel. Die maak je van katoen, of als je een rekkende stof gaat gebruiken voor het uiteindelijke kledingstuk een goedkope stof die ook rekbaar is. De denim die ik gebruik heeft geen rek, dus pitjeskatoen is nu prima.

IMG_0590

De toile zit in elkaar en ik heb de broek laten passen met de naden naar buiten. Zo kun je goed een eventuele overwijdte afspelden. Na het innemen heb ik de broek nogmaals laten passen. Het wijzigen was voldoende, ik kon de aanpassingen op het papieren patroon aanbrengen.

IMG_0588

Klaar om de broek te knippen.

IMG_0623

Ik heb in mijn B 740 naaimachine de gegevens aangevinkt over de naald. Je ziet een wit kader om de gekozen opties, zo kun je makkelijk achterhalen welke naald er in de machine zit.

IMG_0595

Behalve de naald, heb ik ook de steekplaat verwisseld voor de 0- steekplaat. Samen met voet 8D, de jeansvoet, maakt de machine een perfecte rechte steek. In de naaigids heb ik ook jeansstof geselecteerd en daar hoort een fors hogere bovenspanning bij, evenals iets dikker garen, een jeansnaald en een langere steeklengte. In het scherm zie je ook dat de 0-steekplaat is geselecteerd. Als je dit doet is ook direct een veiligheidsprogramma actief, de machine zal geen andere steek accepteren dan een rechte steek. Dit zorgt ervoor dat je geen naalden kunt breken op de voet, of steekplaat.

IMG_0597

Zoals je op de foto ziet is de voet perfect ontworpen om op de rand te stikken, en ook om een tweede stiksel te maken die mooi evenwijdig loopt.

IMG_0603

Natuurlijk komen er ook “echt” lijkende jeansnaden in de broek. En daar heeft BERNINA de platte-naadvoet voor ontwikkeld. Ik heb hier voet 71 gebruikt, speciaal voor jeans en dikkere stoffen. Je legt de panden met de verkeerde kant op elkaar en laat het onderste pand ongeveer een centimeter voorbij de andere steken. De 0-steekplaat is verwisseld voor de 5,5mm steekplaat, anders kun je de naald niet naar links verzetten.

IMG_0605

Vouw het extra stukje over het bovenliggende deel heen, zoals je kunt zien. Het past precies tussen de tenen van de voet. Stik de naad vast.

IMG_0606

De naad is nog niet klaar, er is een tweede stiksel nodig. Ik heb de naad eerst goed plat gestreken. Je vouwt de naad weer tussen de tenen van de voet, let tijdens het stikken goed op dat alles goed onder de voet doorloopt.

IMG_0607

Omdat het een binnenbeennaad is, kom je bij de kruisnaad een dik stukje tegen. Met de hulp van het nivelleerplaatje is deze hobbel goed te passeren. Ik haal dan wel even de naad van het geleidertje in de voet af, dat werkt het beste. Na het kruisen vouw ik de naad weer tussen de voet.

IMG_0622

Ook het doorstikken van de tailleband gaat perfect met voet 8D, rustig tempo en niet trekken aan de stof.

IMG_0625

Voor het knoopsgat ook even advies gevraagd via de naaigids. Zo kan er toch weinig meer mis gaan..

IMG_0624

Ik ben enorm voorstander van het maken van een proefje, dus ook dit knoopsgat werd getest…en goed gekeurd!

IMG_0630

Tot slot de zomen…en dan kom je weer die dikke binnenbeennaden tegen..zie je hoe hoog de hobbel is?

IMG_0631

Laat de machine stoppen met de naald in de stof, leg het nivelleerplaatje achter de naald onder de voet. Omdat het echt een dikke hobbel is heb ik voor 2 plaatjes gekozen. Naai rustig een paar steken en herhaal deze stap net zo vaak tot je over de hobbel bent. Kalm blijven is nu van belang!

IMG_0632

En zonder draad- en naaldbreuk heb je de enorme “berg”overwonnen. Dat was eigenlijk gewoon een makkie, dankzij het nivelleerplaatje.

En dan is het nu tijd om het resultaat te tonen.  Rob is er zeer tevreden over…zoals hij zelf zegt: het voelt goed aan. Beste compliment wat je kunt krijgen, toch?

IMG_0647

IMG_0648

En natuurlijk de achterzijde… ook prima.

Jullie hebben het waarschijnlijk al vermoed. Ook dit keer mag ik weer een mooi item verloten onder alle lezeressen en lezers! Dit keer een heel handig accessoire, vooral bij denim projecten: het BERNINA knoopsgatbeiteltje met bijpassend houten blokje t.w.v. € 26,- en een paar leuke verrassingsgadgets! De knoopsgatbeitel is een ideaal hulpmiddel voor het openen van knoopsgaten. Het houten blokje ligt onder de stof, terwijl de knoopsgatbeitel van boven op de stof gedrukt wordt.  Het mes van de knootpgatbeitel wordt tussen de kordons geplaatst en snijdt direct door de stof tot op het daaronder gelegen houten blokje. Dankzij de fijne constructie snijdt het mes uiterst exact zonder daarbij de kordon of trens te beschadigen. Voor het openen van de stof hoef je slechts een beetje druk uit te oefenen. Handig toch!

products_sonderzubehoer_anwendung_knopflochstecher

Wat moet je doen om aan de verloting deel te nemen? Schrijf een commentaar onder dit blogbericht, wat je leuk vindt/lijkt aan het maken van een denim project. Natuurlijk mag je weer heel graag schrijven of je de bovenstaande informatie nuttig vindt! Je reactie kun je tot uiterlijk donderdag 4 mei 2017, 23:59u onder dit bericht schrijven. De uitloting vindt daarna plaats en de winnares/winnaar wordt op 5 mei 2017 ook onderaan dit bericht in een reactie bekendgemaakt. Dus neem dan zeker weer een kijkje! En vergeet niet om binnen 48 uur te reageren als je gewonnen hebt, want anders moet er een nieuwe winnares worden uitgeloot.

Tot de volgende keer…. dan alweer met de laatste opdracht voor KnipSter 2017. Vergeten jullie niet om te stemmen op de website of Facebook pagina van Knipmode? Oh ja, en op de Facebook pagina van BERNINA vindt ook nog een leuke verloting n.a.v. opdracht 4 plaats!

 

Deelnamevoorwaarden verloting

 • Jouw toestemming met betrekking tot de voorwaarden voor deelname is een vereiste. Deelnameberechtigd zijn personen uit Nederland en België. Medewerker(st)ers van BERNINA en hun familieleden zijn van deelname uitgesloten.
 • De prijs is het product dat in het bovenstaande blogartikel staat vermeld.
 • Deelname vindt plaats door een commentaar onder het bovenstaande bericht. Verschillende reacties van dezelfde person worden als één deelname geteld.
 • Reacties die inbreuk maken op het Nederlandse of Belgische recht en/of copyright worden na kennisname zonder vooraankondiging verwijderd. De auteur van de reactie is tegelijkertijd van deelname uitgesloten.
 • De uitloting van de winaar/winnares vindt plaats via loting. De winnaar/winnares wordt na de uitloting op 5 mei 2017 door middel van een antwoord op haar/zijn reactie waarmee aan de verloting werd deelgenomen, op de hoogte gebracht. BERNINA is niet aansprakelijk voor het niet ontvangen/niet lezen/vertraagde ontvangst van de informatie.
 • Indien de winnaar/winnares om wat voor redenen dan ook niet in staat is of niet bevoegd is om de prijs in ontvangst te nemen, kan BERNINA niet garanderen, dat een alternatieve prijs of vervanging kan worden aangeboden. De prijs kan niet contant worden uitbetaald en de rechten op de prijs kunnen niet worden overgedragen. Indien na informatie over de gewonnen prijs niet binnen 48 uur een antwoord wordt ontvangen, vervalt de prijs en zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
 • De prijs wordt per post toegezonden. Om het toesturen te garanderen, moet de winnaar na ontvangst van het bericht naam en adresgegevens correct doorgeven. Indien dit niet gebeurt, kan de prijs niet worden toegestuurd en er zal per omgaande een nieuwe winnaar worden uitgeloot.
 • BERNINA behoudt zich het recht voor het kansspel te allen tijde te onderbreken, te beëindigen of het reglement indien noodzakelijk te wijzigen. De rechtsgang is uitgesloten.

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

41 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  De winnares van de verloting op de BERNINA blog is bekend! Het is Bernadette Redmeijer, heel hartelijk gefeliciteerd namens het BERNINA team! Beste Bernadette, stuur ajb binnen 48u je adresgegevens aan het volgende e-mail adres: [email protected]. Veel plezier met je prijs! https://uploads.disquscdn.com/images/05e2fa1795329c12b983022b8abdaef3a9f02480c4fcbcf85f37f58f28277c3b.jpg

 • Geertje BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  OPGELET: De uitslag van de verloting wordt op maandag 8 mei bekendgemaakt. Op vrijdag 5 mei en in het weekend van 6/7 mei zijn er werkzaamheden op de blog gepland, en is het niet zeker of alle meldingen en reacties zichtbaar zijn. De eindtermijn voor deelname is echter onveranderd 4 mei om 23:59u. Hartelijk dank voor jullie begrip. Vriendelijke groet van het BERNINA team.

 • Marry Smit BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Duidelijke stap-voor-stap beschrijving, Yvonne.
  Het maken van de toile is idd een goed idee. Heb ik voor m’n man nog nooit gemaakt. Voetje 71 staat inmiddels op m’n wensenlijstje (moet nog wel uitzoeken of het ook op een B440 past…
  Wat ik graag wil weten is hoe je de nagels in de zakken maakt???
  Een beitel voor de knoopsgaten lijkt me een aanwinst… ik droom al van die strakke knoopsgaten. Al met al weer inspiratie opgedaan, dank je wel.

 • Lotte BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een toffe broek! Van een nivelleerplaatje had ik nog nooit gehoord, ik gebruik altijd een stukje opgevouwen stof… Ik denk dat een nivelleerplaatje wat minder gehannes is ;).

 • Tineke van Poortvliet BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Zo ik dit lees moet ik de uitdaging van een jeans broek toch ook eens aangaan. Fijn om te lezen en foto’s te kijken hoe de naden er professioneel uit kunnen gaan zien.
  En ja die knoopsgatbeitel, die doet het hem toch wel denk ik om ook het knoopsgat mooi te maken. Die gaat op mijn verlanglijstje. ?

 • Diana BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een mooie broek heb je gemaakt! En vele handige tips zoals het voetje, de speciale naald en de instellingen op de machine. Heb zelf ook nog niet zolang een 7 serie, moet nog veel leren. Ik zou graag mee loten voor de knoopsgatbeitel.
  Groetjes Diana

 • Petra Baas BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  De platte jeans naden zijn super mooi! Ik maakte vaak jeans voor mezelf toen ik nog knie braces droeg. Door de smalle mode kon ik er geen passende broek vinden in de winkel. Sinds dien maak ik veel zelf. Het beiteltje zou ik super vinden. Met het tornmes krijg ik de knoopsgaten nooit mooi strak open ?

 • Johanna Buteijn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Mooie broek geworden, dat ziet er professioneel uit. Vooral het voetje nr. 71 lijkt mij super handig. En als ik eraan denk hoeveel naalden ik al gebroken heb over die dikke zomen, dan moeten nivelleerplaatjes zo snel mogelijk aangeschaft worden. Zo een knoopsgatbeiteltje lijkt mij ook een aanwinst. Nooit meer het knoopsgat kapot doordat je met het tornmesje uitschiet.
  Groetjes Johanna

 • Marianne de Hoogh BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een prachtige broek!. Een enorm goed idee om een proefbroek te maken!
  Het lijkt me echt heel fijn om zo’n knoopsgatenbeitel te bezitten.
  Veel succes nog met de volgende broeken!
  Groetjes

 • Aurélie Welcomme BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wow zeg, wat een project! Het ziet er echt tiptop afgewerkt uit, vooral met die topstitching! Indrukwekkend! De knoopsgatenbeitel ziet er een interessante tool uit, want ik doe knoopsgaten toch wel altijd met een bang hartje open/los… Bang om per ongeluk te ver te zitten! Ik heb nog niet met denim gewerkt, maar wil me wel graag aan een tas en portemonnee wagen… Bedankt voor alle tips!

 • Carla Hogedoorn BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  zou ik het dan toch aandurven een jeans te maken na het zien van dit blog. ziet er goed uit, voetje 8 is in mijn bezit, alleen heb ik het gekocht, in het kastje gehangen en dat was het. De tips en trucs zijn erg duidelijk, hoop alleen dat ik dit met mijn 750 ook kan? wordt mijn zondagmiddagproject.

 • Herma BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Kan iemand mij uitleggen wanneer je kiest voor voetje 8 of 71? Of kan het project ook helemaal met voetje 8? En is ipv voetje 8, voetje 38 ook als jeansvoet te gebruiken?

  • Yvonne Müller BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Hoi Herma, voet 71 is vooral handig voor het geleiden van de gevouwen naad zodat beide stiksels mooi evenwijdig blijven. Voet 8 heeft een kleine opening voor de naad, zodat de stof stevig op de transporteur wordt gedrukt en zo een prachtige rechte steek geeft. Helemaal als je daar een steekplaat met een zo’n klein mogelijke opening bij gebruikt, bijvoorbeeld de 0-steekplaat. Je kunt dan de naald niet naar links of rechts verplaatsen! Voet 38 zou een optie kunnen zijn, let dan wel goed op dat het dikke deel van de naad onder de rechterkant van het voetje komt.

 • Bernadette Redmeijer BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Bijzonder interessante uitleg.Ik wil ook zo graag zelf ‘n spijkerbroek maken.
  Met deze gadgets zal het beslist beter lukken.Zo’n bijtel en nivelleerplaatje lijkt me echt handig.

  • Geertje Kamminga BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

   Beste Bernadette, hartelijk gefeliciteerd! Je bent de winnares van de verloting n.a.v. Knipster opdracht 4 op de BERNINA blog! Stuur ajb binnen 48u je naam en adresgegevens naar het volgende adres: [email protected], zodat we de prijs naar je kunnen opsturen. Mochten we je gegevens niet binnen 48u ontvangen, moeten we een nieuwe winnares uitloten. We hopen dus dat je dit op tijd leest :-). Vriendelijke groet van het BERNINA team

 • Marije Boessenkool BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Ik heb jeansstof liggen en ga met alle tips toch ook maar eens proberen de “echte” naden en stiksels te maken. Ik wil graag een spijkerovergooier maken en een A-lijnjurk.
  En hopelijk dan de knoopsgaten openbeitelen!

 • Fleur van Haaster-Sebregts BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Wat een handige tips en gadgets weer! Als ik dat zo zie verdwijnt mijn jeansbroekenvrees direct! De broek ziet er super goed uit.

 • Sonja Van Der Lee van Diemen BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dank je voor deze duidelijke uitleg Yvonne, ga het zeker op deze wijze proberen. En er staat weer een voetje bij op mijn verlanglijstje ?.

 • Diana Vandeberg BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  altijd spijkerbroeken gemaakt voor mijn kids. Nu wil ik er eindelijk ook maar eens een voor mijzelf maken. met de knoopsgaten beitel hoef ik geen hulp meer in te schakelen van sterke handen

 • Marianne K BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Denim projecten blijven altijd leuk! En tegenwoordig zijn er zoveel mooie kleuren. Als ik een bijzondere kleur voor het doorstikken wil gebruiken rijg ik de machine dubbel in met normaal Gutermann garen, dan zijn je kleuropties eindeloos. Een knoopsgatenbeiteltje staat al jaren op mijn verlanglijstje, duimen dus!

 • Alexandra Eijkemans BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  deze blog komt heel goed van pas.ik wil een spijkerbroek maken en met deze tips gaat dat zeker lukken.bedankt voor de tips.

 • Roos v d Hoeven BewerkenHet bewerken van commentaren op de BERNINA blog is alleen mogelijk na registratie met een blog gebruikersaccount. Registreer nu of maak hier een gebruikersaccount aan als u er nog geen hebt.

  Dat is inderdaad een uitdaging, maar de broek (en Rob) zien er goed uit. Daar zal nog wel een vervolg op komen. Welk dikker garen heb je hier voor gebruikt Yvonne?
  En de knoopsgatenbeitel is inderdaad een heel handige tool om te hebben.
  Groetjes Roos

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam