Creatieve berichten over quilten

Recht van draad in een quilt, hoe doe ik dat?

Hey Allemaal,

Hebben jullie dat ook weleens dat je denkt, waar is het recht van draad in dit stofje. Er zijn wat trucjes voor om dat te herkennen. Ik ga ditmaal niet in op allerlei ingewikkelde termen, want dat hoeft gewoon niet.

Recht van draad is enorm belangrijk bij het quilten, wanneer er bijvoorbeeld aan de buitenkant van je quiltblok geen recht van draad wordt gebruikt, kan je blok enorm gaan rekken.

recht van draad

De pijlen aan de buitenrand van het blok geven aan dat daar recht van draad gebruikt moet worden.

Daarbij kunnen jullie je misschien goed voorstellen wat er gebeurd als er niet recht van draad wordt gebruikt bij een buitenrand van een quilt, een quilt is meestal veel groter dan enkel een quiltblok en kan wel 2,50 m x 2.50 m zijn. Zoals mijn quilt Chantilly Blue

Chantilly Blue

Dat is dus heel wat lengte om uit te rekken. Wanneer er in de randen niet recht van draad wordt gebruikt, gaan de randen rekken. Bijvoorbeeld omdat er tijdens het machine quilten de stof plat en strak onder de machine wordt beetgehouden, stukje bij beetje rekt de stof. Maar ook met handquilten, wanneer de stof in de ring wordt geplaatst. Uiteindelijk zal de rand dus lubberen, dit is vooral goed te zien wanneer een quilt aan de muur hangt.

Zo doe ik het:
Als ik wil weten of een stofje recht van draad is en er zit geen zelfkant (oeps toch een ingewikkelde term 😉 ) meer aan, dan geef ik een rukje aan de stof. Waarschijnlijk hebben jullie wel een idee wat de zelfkant is, maar ik zal het voor de zekerheid even vertellen. De zelfkant is de buitenkant van de stof. Deze stof is iets anders geweven om de rand goed stevig te maken en vaak zit er met bolletjes met de gebruikte kleuren op gedrukt, maar ook staat er het merk, serienaam en serienummer van de stof. Dat gedeelte is dus recht van draad, maar als dat er al af is geef ik dus dat bovengenoemde rukje aan de stof en hoor dan een ploppend geluid.
Wanneer er nou een doffer ploppend geluid klinkt is dat dus het niet recht van draad gedeelte van de stof. Doe dit een paar keer en je hoort vanzelf het verschil èn probeer dan gelijk even diagonaal, dat klinkt nog doffer. Wanneer de stof niet meer zo groot is kunnen jullie ook een klein stukje stof tussen de 2 handen (tussen duim en wijsvingers) uitgerekt worden, in de stof recht van draad zit totaal geen beweging, terwijl het niet recht van draad een heel klein beetje in een plooitje getrokken kan worden.

Hoe kom ik hier allemaal op, ik ben bezig met een quiltje waarbij het design op de stofjes gewoon vraagt om andersom gebruikt te worden en dan wordt het recht van draad versus het design. Aangezien in niet het hele patroon contra recht van draad wordt gebuikt, heb ik er voor gekozen om zoveel mogelijk van de stofjes recht van draad  te gebruiken, maar wanneer het design er om vraagt niet recht van draad te gebruiken.

Zie hier een stofje, de stof rekt van de bloemen links naar rechts. De stof zoals die links ligt is recht van draad, de bloemen liggen onder elkaar. Rechts het stofje zoals het gebruikt wordt in de rand, de bloemen naast elkaar rekken dus.

IMG_1786

Hieronder de rand die al in elkaar zit, stofje 1 en 3 zijn gesneden op de manier zoals het stofje er boven en zullen dus rekken in de breedte. Stofjes helemaal links in het hoekje, de 2e, 4e en 5e rekken dus in de andere richting recht van draad.

IMG_1863

Inmiddels zit de rand al zover in elkaar en het lijkt er op dat ik geen problemen ga krijgen met het rekken van de stof.

IMG_2008

3-Dimensionale Baltimore Bloemen

Het hele quiltje 3-Dimensionale Baltimore Bloemen genaamd,  is met de hand gemaakt, er is zelfs een 2-daagse workshop van. Voor het randje met de strookjes stof en de bies zal ik mijn Bernina gebruiken. Ik twijfel nog even welke, want mijn Bernina 710 staat in mijn quiltframe, al kan die er zo uitgetild worden 😉 Voor het quilten denk ik er over om het rulervoetje #72 te gaan gebruiken.

Het randje heb ik in elkaar gezet met het patchworkvoetje #97 (D), zo ontzettend handig, want eenmaal de breedte van de naad ingesteld, kan het voor het hele project op dezelfde afstand gebruikt worden.

Zo deed ik dat 😉

IMG_1819

Patchworkvoetje #97D met al de toebehoren.

IMG_1822

Her voetje afgesteld op precies de maat van het naadje dat ik ga gebruiken.

????????????????????????????????????

IMG_1825

Hier een filmpje van hoe fijn voetje #97 werkt, wel een beetje lastig om tegelijk te filmen en te naaien 😉

Filmpje gebruik Patchworkvoetje 97 D

Dit is het weer voor nu en Quilty Greets, BABETTE.

Volg mij ook op::

Quiltstudio  Babette site

Mijn blog
Mijn Nieuwsbrief met o.a. de laatste nieuwtjes en soms receptjes en gratis patroontjes.
Bloglovin
Instagram

Moeilijkheidsgraad: Gevorderden
Tijd om te voltooien: een week en meer
Benodigde producten:
BERNINA aurora 440 QE
BERNINA aurora 440 QE
BERNINA 710
BERNINA 710
Patchworkvoet #97
Patchworkvoet #97
Rulervoet #96
Rulervoet #96

Thema's met betrekking tot dit bericht , , , , , , ,

Link dit bericht Trackback URL

Gerelateerde inhoud die interessant voor je is

Commentaren op dit bericht

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beste bezoek(st)er van de BERNINA blog,

Om afbeeldingen bij de commentaarfunctie te publiceren, moet je je op de blog aanmelden. Hier kun je je aanmelden.

Ben je nog niet op de BERNINA blog geregistreerd? Hier kun je je registreren.

Hartelijk dank,

Jouw BERNINA blogteam